-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skrebio miško pažintinis takas – netoli Trakų esanti gamtos karalystė pakerės savo grožiu

Nors anksti atskubėjęs pavasaris pastarosiomis dienomis buvo trumpam stabtelėjęs, atšilus orams, vėl įgauna pagreitį. Dzūkijos-Suvalkijos saugomų teritorijų direkcija kviečia pasigrožėti dar tik bundančiu išskirtiniu mišku Aukštadvario regioniniame parke – Skrebio miško pažintiniame take.
Skrebio miško pažintinis takas
Skrebio miško pažintinis takas / „15min“ fotomontažas

Takas vingiuoja per Skrebio botaninį ir Mošos archeologinį draustinius, šalia Skrebio ežero ir Mošos upelio. Skrebio botaniniame draustinyje siekiama išsaugoti tipiškas Lietuvos augalijos bendrijas – brandžius ąžuolynus, etaloninius skroblinius liepynus.

Čia randamos sengirėms būdingos retosios rūšys: niūriaspalvis auksavabalis, plačioji platužė, miškinė dirsuolė, kalninė jonažolė ir daug kitų.

Jei užsuksite į visai šalia Aukštadvario esantį Skrebio miško pažintinį taką anksti ryte, pavasarį galite ne tik pamatyti, bet ir išgirsti!

Eglės Sukackienės nuotr. / Paprastasis nykštukas, Skrebio miško pažintinis takas
Eglės Sukackienės nuotr. / Paprastasis nykštukas, Skrebio miško pažintinis takas

Pirmasis take keliautojus pasitinka sausą šaką tarškinantis didysis margasis genys. Jam tuoj pat pritaria mišrus zylių choras ir mažiausi mūsų šalies paukščiai – nykštukai. Saulės atokaitoje plunksnas tvarkosi gilių mėgėjas kėkštas, o sulaukęs lankytojų garsiai apie juos praneša visiems miško gyventojams.

Čia randamos sengirėms būdingos retosios rūšys.

Ąžuolų galiūnų kamienus cypsėdami švelniai kutena bukučių pora. Aukštose eglių viršūnėse tėviškais rūpesčiais jau užsiima vieni pirmųjų perintys egliniai kryžiasnapiai. Netikėtai nustebina suskambusi ankstyva lygutės giesmė.

Stabtelėjus prie sengirės stendo, pasigirsta ir paslaptingosios gyventojos naminės pelėdos apsimiegojęs ūktelėjimas. Kitame krašte, matyt, pasipiktinusi kaimynės skundais, trumpam supypsi ir žvirblinė pelėda.

Eglės Sukackienės nuotr. / Skrebio miško pažintinis takas
Eglės Sukackienės nuotr. / Skrebio miško pažintinis takas

Aukštai juodalksnyje šmėsteli šešėlis – paukštvanagis, pamankštinęs sustingusias kojas, leidžiasi į pusryčių paieškas. Krūmuose tarška karietaitės, liepsnelės, strazdai – jau greitai takas užsipildys ir jų giesmėmis.

Visur aplink matosi žaliuojantys žibuoklių kupsteliai, o tai žada, kad už savaitės kitos statūs ledynų suformuoti šlaitai mėlynuos žiedais.

Eglės Sukackienės nuotr. / Bukutis, Skrebio miško pažintinis takas
Eglės Sukackienės nuotr. / Bukutis, Skrebio miško pažintinis takas

Tai tik trumpas epizodas iš pavasario Skrebio miške, apsilankykite ir sukurkite savo pavasario istoriją.

Retieji augalai, vešliosios samanos, įspūdingieji vabzdžiai ar gyvybingieji grybai, kurie senojo miško turtai patrauks jūsų dėmesį?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius