Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Spalvingasis Marokas: šalis, į kurią keliauti verta be lagaminų  

Vilniaus oro uostas. Iki skrydžio į Maroką lieka mažiau nei valanda. Prie vartų laukia keliautojai, kuriuos plika akimi galima drąsiai padalinti į dvi grupes. Pirmoji – gausiausia. Tai – lietuvių poilsiautojai, į Maroką keliaujantys taip, kaip į Kretą, Egiptą ar kitas šalis. Antroji grupė – kur kas kuklesnė. Tai – keliautojai su žygio batais ir be kelioninių lagaminų. Jie ieškos Maroko patys, o kurortinis Agadiras, kur ir leidžiasi lėktuvas, jiems – tik tarpinė stotelė.
Spalvingasis Marokas: šalis, į kurią keliauti verta be lagaminų
Spalvingasis Marokas: šalis, į kurią keliauti verta be lagaminų

Iš savo patirties žinau, kad kita kelionė į Maroką bus jau be kelioninio lagamino, o su kuprine ir žygio batais. Nes tai šalis, kurią būtina pažinti neparadiniu būdu.

Tačiau viskam – savas laikas. Tuo tarpu pirmoji mano pažintis buvo tarpinė. Lyg stotelė. Ir nors pasaulyje apstu krypčių ir dar nelankytų vietų, ši šalis kol kas yra viena iš nedaugelio, į kurią žinau, kad grįšiu.

„Žmogus gyvena tris gyvenimus. Asilo, šuns ir katės. Visų pirma jis turi klausyti kitų – kol yra vaikas. Tada dirba kaip šuo. O senatvėje ilsisi kaip katinas, – sako po Maroką mus lydėjęs gidas Džamalas. – Įsivaizduojate, anksčiau mes galėjome turėti keturias žmonas, o dabar – tik vieną. Tai yra katastrofa“.

Gidas Džamalas.
Gidas Džamalas.

Į Maroką keliavome spalio viduryje, ir vos išlipus iš lėktuvo apglėbė šiluma. Vidutinė oro temperatūra – 27 laipsniai šilumos.

Maroką padalinome į dvi dalis. Viena iš jų – keliavimas po šalį, kita – poilsis Agadiro kurorte, prie vandenyno.

Anti Atlaso kalnų papėdėje įsikūręs miestelis yra tarsi lietuviškoji Palanga. „Alachas. Tėvynė. Karalius“, – toks užrašas arabiškai užrašytas ant kalno. Beje, dalis mūsų keliautojų sumanė pasivaikščioti pajūriu tiek, kiek veda akys. Tačiau maždaug už pustrečio kilometro pasitiko šūksniai ir nurodymai išeiti iš draudžiamos zonos: pasirodė, jog moterys įžengė į Maroko karaliaus rezidencijos teritoriją.

Aplankėme antrą pagal dydį Maroko miestą Marakešą, taip pat už maždaug 180 kilometrų nuo sostinės įsikūrusią Essaouirą, o viena diena buvo skirta netoliese Agadiro esančiam „Rojaus slėniui“ bei pasivaikščiojimui kalnuose. Tai – viena įspūdingiausių mano matytų vietų Maroke. Gal todėl, kad ir kitur mieliau renkuosi gamtą, o ne miesto šurmulį. O gal todėl, kad, jei tikėti praėjusiais gyvenimais, buvau kalnų ožka arba nešulius kalnais tempiantis asilas. Tačiau kalnai man – vienas įstabiausių pasaulio kūrinių.

Spalvingasis Marokas: šalis, į kurią keliauti verta be lagaminų
Spalvingasis Marokas: šalis, į kurią keliauti verta be lagaminų

Tačiau, žinoma, būnant Maroke nepamatyti jų miestų tiesiog negalima („Jei nebuvai Marakeše, tai nebuvai Maroke“, – sakė mūsų gidas. Beje, abu mus lydėję gidai buvo nerealus atradimas – puikiai išmanantys savo darbą, bendraujantys, pasakojantys ir turintys humoro jausmą).

Viena iš vietų, be kurių Marakešas nebūtų Marakešas – turgaus aikštė. Nors buvome čia dieną, tačiau vėliau mūsų grupės moterys nutarė čia nukeliauti ir sutemus.

Prieš tai teko išklausyti Džamalo instrukciją. Jos esmė – viešbutyje palikti pasus. Be to, gidas siūlė verčiau eiti į sutvarkytą ir policijos saugomą alėją, kurioje, anot Džamalo, yra gražu. Vėlų vakarą į turgaus aikštę sako neinąs ir jis.

Tai, kas vyksta aikštėje, reikia pajusti. Minioje žmonių – vietinių vaidinimai, skamba muzika, aplinkui zuja išmaldos prašantys vaikai, maistu nukrauti stalai, o pirkti čia siūlo viską ir visi. Dar gali pamatyti iš po skverno vyrišką pasididžiavimą rodantį vyrą, o ant grindinio susirangusios guli kobros.

Vienai iš mūsų bendrakeleivių Aušrai gyvatę tiesiog uždėjo ant kaklo. Jau anksčiau teko girdėti, kad tai – vienas iš vietinių triukų, norint iš turistų gauti pinigų, o kobrą nuo kaklo nuims gavę atlygį.

Tačiau šį kartą Aušra pasirodė gudresnė. Gyvačių nebijanti kaunietė į šį triuką tiesiog nesureagavo, ir ramiai sau žengė toliau. Su kobra ant kaklo. Tad gyvatės šeimininkui ją teko vytis ir pasiimti savo kobrą.

Jei taip būtų nutikę man – būčiau ne tik atidavusi visus savo pinigus, bet ir pasą.

Marakeše žavi siauros gatvelės ir architektūra. Miesto senamiestis įtrauktas į UNESCO saugomų objektų sąrašą. Nors iš šalies atrodo, kad aplinkui – tik skurdas, tačiau, pasak mūsų antrojo gido Suleimano, neretai pravėrus tokių namų duris viduje – didžiulė prabanga.

Spalvingasis Marokas: šalis, į kurią keliauti verta be lagaminų
Spalvingasis Marokas: šalis, į kurią keliauti verta be lagaminų

Mat vietos žmonės, sako gidas, vertina ne išorinį spindesį ir puikuotis prabanga čia nėra būdinga.

Marokas garsėja argano aliejumi, todėl lankantis šalyje būtina užsukti į vietinius ūkius, kuriuos patys marokiečiai vadina manufaktūromis.

Vienas brangiausių aliejų dažniausiai yra naudojamas odai ir plaukams. Patį riešuto branduolį išimti lengviausia tada, kai jį suvirškina ožkos – taip pasakojo mūsų gidas. Tada riešutą pramušti tampa paprasčiau.

Įsigyti argano aliejaus rekomenduojama būtent Maroke ir iš vietos gamintojų. Tiesa, tai nėra labai pigu – mažas aliejaus buteliukas kainuoja apie 15, didesnis – apie 30 eurų. Tačiau prekybos amatą išmanantys vietiniai pirkėjus vilioja dovanomis – perki du, trečias – dovanų.

Beje, būtina apsilankyti ir vietos turguose tam, kad pajustumėte derybų dvasią ir paragauti čia pat šviežiai spaudžiamų sulčių.

Maroke įsigijau odinę rankinę ir piniginę. Nors už rankinę buvo prašoma 45 eurų, o už piniginę – 15, galiausiai už abu daiktus sumokėjau viso 40 eurų.

Atsiskaityti turguje ar suvenyrų parduotuvėse eurais nėra problemos: čia priimami ir Maroko dirhamai, ir eurai.

Dar vienas iš Maroko miestų – Essaouira – taip pat, kaip ir Agadiras, įsikūręs prie vandenyno. Sakoma, kad šis miestas traukia meno mylėtojus. Išties – čia nestinga nedidelių siaurose gatvelėse esančių meno galerijų.

Pats miestas nėra didelis. Be apsilankymo Medinoje – miesto centre – būtina užsukti į uostą ir žuvų turgų.

Spalvingasis Marokas: šalis, į kurią keliauti verta be lagaminų
Spalvingasis Marokas: šalis, į kurią keliauti verta be lagaminų

Keliaujant po Maroką pakelėse stebina argano medžių plantacijos, į juos sulipusios ožkos, kupranugariai ir vežimus traukiantys asilai.

„Kodėl tavo nuotraukose tik skurdas?“ – klausia mano draugė Jūratė, žiūrėdama į nuotraukas, kaip aš pamačiau Maroką.

Bet aš nepavadinčiau to skurdu. Tokį Maroką aš mačiau: jo kaimus, jo žmones, vaikus, einančius gatve, arklius su vežimais, išmaldos prašytojus.

Taip pat – gamyklą, kurioje gaminami odos gaminiai. Čia – nosį riečianti smarvė, tad prieš įžengiant vidun lankytojams įduodama mėtos šakelė. Ji nuslopina kvapą.

Pakelės kaimai yra tikroji neturistinio Maroko dalis, čia – tikras gyvenimas ir čia nebūta specialiai turistams atvestų kupranugarių. Matyti tik turistinį Maroką yra tas pats, kas bučiuotis per stiklą. Kas mylėti paslapčia.

Kelionė į Maroką mums kainavo po 500 eurų. Į šią sumą įėjo skrydis, apgyvendinimas vidutinės klasės viešbutyje su pusryčiais ant vandenyno kranto, parvežimas ir nuvežimas į oro uostą.

Papildomai šalyje išleidome apie 300-500 eurų. Dviejų dienų kelionė po Maroką kainavo 65 eurus, apie 15 eurų – kelionė į „Rojaus slėnį“, vidutinė pietų kaina kavinėse – apie 10 eurų.

Maroke vietiniai laukia arbatpinigių. Kartais – jų prašo patys. Pinigų gali prašyti ir sustojus pakelėje apžiūrėti medžiuose įsitaisiusių ožkų. Ir tai – normalu, tai – dalis šio krašto kultūros.

Be kelionės po šalį Maroke galima išbadyti ir kitas pramogas: išvažiavimą į dykumą, vandenlentes, tradicinę pirtį ar masažus.

Ir dar. Nesvarbu, ar tu – brunetė ar blondinė, dėmesio iš vietos vyrų sulauksi visada. Ar jis vargina? Jei nekreipi dėmesio – tikrai ne.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius