-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Stebinantys Šiauliai: ar žinote, kodėl vienas iš gyvenamųjų rajonų čia buvo vadinamas Taškentu?

Uzbekijos sostinę Taškentą ir Šiaulius Lietuvoje skiria daugiau nei 4000 kilometrų, tačiau jau 55-erius metus šiuos miestus sieja ir ypatingas ryšys. Ir dėl to „kalti“ lietuviai statybininkai.

Apie tai savo „Facebook“ paskyroje neseniai papasakojo jau ketvirtus metus Taškente su šeima gyvenanti komunikacijos specialistė Karolina Kažukauskaitė.

Su jos leidimu dalinamės istorija apie lietuviškus namus Taškente ir Taškento namus Šiauliuose.

Neseniai užklausiau istoriko ir šiaip bene žymiausio Taškento gido Rustam Khusanov, kas jam žinoma apie Taškente gyvenusius ir kūrusius lietuvius. Rustamas, šitą miestą žinantis geriau nei kiti savo kišenę, perfrazuojant posakį, atsakymą atsiuntė tą pačią akimirką, kartu su tikslia nuoroda, kur šio pėdsako ieškoti.

Pasirodo, Taškente stovi mažiausiai trys daugiabučiai, pastatyti lietuvių rankomis. Šių statybų priežastimi tapo stipriausias šalies istorijoje žemės drebėjimas, supurtęs miestą 1966 m. balandžio 24 d.

Karolinos Kažukauskaitės nuotr./Lietuvių statyti namai Taškente
Karolinos Kažukauskaitės nuotr./Lietuvių statyti namai Taškente

Teigiama, kad tuomet miestą supurtė 8–9 balų stiprumo žemės drebėjimas, tačiau visiškai šalia epicentro stovėjusi seismologinė stotis ir visi joje buvę prietaisai buvo taip pat sunaikinti požeminių smūgių, todėl stiprumas buvo įvertintas pagal padarytą žalą. Po šio žemės drebėjimo, Taškentą beveik be perstojo kratė dar kelis metus – iki 1969 m. pabaigos buvo užfiksuoti 1102 požeminiai smūgiai.

Po šios nelaimės Taškentas buvo praktiškai pastatytas iš naujo – prie to prisidėjo daugelis to meto sovietinių respublikų, siuntusių čia statybines medžiagas ir žmones.

Visai šalia lietuviškų namų, tame pačiame Čilanzar rajone, penkiaaukščio sieną puošia Rygos herbas, nurodantis kad čia darbavosi braliukai.

Karolinos Kažukauskaitės nuotr./Latvių statyto namo Taškente šoninė siena
Karolinos Kažukauskaitės nuotr./Latvių statyto namo Taškente šoninė siena

O lietuvių statytojai nusprendė pasielgti dar kitaip – sumūrijo sienelę, kurioje pritvirtintos trys atminimo lentos uzbekų, lietuvių ir rusų kalbomis skelbiančios ne tik statybų periodą, bet ir statyboms vadovavusių žmonių pavardes (F.Kudriavcevas, J.Jurgelionis, G.Tiškus).

Karolinos Kažukauskaitės nuotr./Lentelės akivaizdu prižiūrimos, o ir šiaip niekuo papildomu neapipaišytos
Karolinos Kažukauskaitės nuotr./Lentelės akivaizdu prižiūrimos, o ir šiaip niekuo papildomu neapipaišytos

Per 1966–1967 metus, lietuvių statytojai pastatė 10,7 tūkst. kv. m. gyvenamojo ploto, bet dar įdomesnė istorija minima dokumentiniame filme apie Taškento atstatymą, kurį, beje, įgarsino Donatas Banionis. Pasirodo, lietuvių statybininkai buvo davę priesaiką nesiskusti barzdų, kol nepabaigs darbo. O skubėti tikrai buvo dėl ko, nes be stogo virš galvos tuomet liko apie 300 tūkst. gyventojų.

Lietuvių statytojai procese. Stop kadras iš 1982 m. dokumentinio filmo
Lietuvių statytojai procese. Stop kadras iš 1982 m. dokumentinio filmo
Namai užbaigti, galima nusiskusti. Kadras iš dokumentinio filmo.
Namai užbaigti, galima nusiskusti. Kadras iš dokumentinio filmo.

Atgarsiai – ir Šiauliuose

Tiesa, šis 1966-ųjų pavasarį Uzbekijos sostinę Taškentą supurtęs žemės drebėjimas nulėmė ir vieno gyvenamųjų rajonų Šiauliuose pavadinimą.

Legendiniame Pietiniame rajone, kurį vaizdingai aprašė Šiauliuose užaugęs rašytojas Rimantas Kmita, „Taškentu“ buvo pramintas kvartalas, į kurį po žemės drebėjimo iš Uzbekistano sostinės buvo perkeltos be namų likusios šeimos. Ir nors po to nemažai uzbekų grįžo į savo šalį, pavadinimas „prilipo“ iki šių dienų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius