Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Stulbinančios vietos Prancūzijos kurorte, iki kurio nuo Vilniaus – tik 3 val.

Stulbinanti gamta, idiliškos pakrantės, išskirtinė architektūra, prabangūs viešbučiai, skanus maistas bei saulėtoms ir šiltoms atostogoms pritaikytas oras – šiais žodžiais dažnai apibūdinamas Prancūzijos Rivjera, kurortinis Nicos miestas. Nors jis garsėja savo paplūdimiais, kurių atvykus čia nevalia praleisti, lankytinų objektų Nicoje – apstu ir be jų. Kokias vietas verta įsitraukti į kelionės po Nicą planą?
Nica, Prancūzija
Nica, Prancūzija / 123rf.com nuotr.

Cimiez vienuolynas – susipažinimui su kurorto istorija

123rf.com nuotr./Bažnyčia Cimiez rajone
123rf.com nuotr./Bažnyčia Cimiez rajone

Cimiez vienuolynas – gerai vietinių ir turistų žinoma vieta Nicos kalnuose. Šis pastatas, kurio istorija siekia 9 amžių, pritraukia daugelio Nicoje apsistojusių architektūros entuziastų dėmesį. Netoli romėniškų griuvėsių įsikūrusiame vienuolyne yra senovinė bažnyčia bei muziejus. Pastarajame galima pamatyti meno kūrinius ir dokumentus iš 15-18 a. laikotarpio.

Dėmesio vertas ir kompleksą supantis gėlių sodas, nes iš jo atsiveria užburiantis vaizdas į apylinkes. Šalia sodo įkurtos senovinės Cimiezo kapinės, turistus traukiančios dėl garsių čia palaidotų žmonių.

Pasigerėti pakrante – Promenade de Anglais gatvė

Unsplash nuotr./Paplūdimys Nicoje
Unsplash nuotr./Paplūdimys Nicoje

Nuo senamiesčio iki pat oro uosto – tokiu atstumu driekiasi bene geriausiai žinoma Nicos gatvė Promenade de Anglais. Vaikščiojant ja iš vienos pusės galima gerėtis Viduramžio jūros pakrante, tiksliau – Angelų įlanka, o iš kitos – įvairių maitinimo įstaigų virtinė, kurioje net išrankiausias turistas atranda savo skonį atitinkančius patiekalus ir gėrimus.

Nors ši vieta sulaukia gausaus keliautojų antplūdžio, būnant Nicoje joje būtina apsilankyti. Tiek vietiniai, tiek nuolatiniai turistai pripažįsta, kad kelių kilometrų gatvė palei pakrantę yra gražiausia Viduržemio jūros vieta. Beje, siekiant taupyti laiką, ypač jei atostogaujama itin ribotą laiką, gatvėje galima išsinuomoti dviračius detaliai ir greitai apylinkių apžiūrai.

Apsilankyti fotogeniškoje Massena aikštėje

123rf.com/Nica
123rf.com/Nica

Kultūriniu Nicos centru vadinama Massena aikštė yra didžiausia miesto aikštė. Ji yra pagrindinė įvairių renginių, vitos gyventojų susibūrimo vieta, kurioje leidžiami šilti vakarai, šnekučiuojamasi ar tiesiog ilsimasi po dienos. Tuo tarpu turistų simpatijas Massena aikštei lemia jos fotogeniškumas – lyg šachmatais išdėliotas grindinys nuotraukose atrodo išties įspūdingai.

Aikštė apsupta 17 a. architektūros pastatais, per šią vietą nutiesta tramvajaus liniją, o pagrindinis aikštės akcentas – fontanas su Apolono skulptūra. Šioje vietoje verta apsilankyti ir vakarop, saulei nusileidus, kadangi aikštėje esančios pastatytos skulptūros naktį nušvinta įvairiomis spalvomis.

Kvapą gniaužiančiai panoramaiColline du Chateau

123rf.com nuotr./Colline du Chateau
123rf.com nuotr./Colline du Chateau

Pilies kalnas, dar vadinamas Colline du Chateau, yra viena lankomiausių turistinių vietų visoje Nicoje. To priežasčių ilgai ieškoti nereikia – patekus ant kalno, dabar virtusio vaizdingu parku, atsiveria senamiesčio ir uosto panorama, užburianti kiekvieną čia atvykusį. Vienas įdomiausių objektų šioje vietoje – senovinės kapinės. Įvairios skulptūros, akmenys, dengiantys kapus, alsuoja senove ir sukuria retai kur jaučiamą atmosferą.

Be to, kalno viršūnėje yra gražus krioklys, kelios kavinės, vaikų žaidimo aikštelė, tad pramogų ir poilsio vietų ras šeimos su atžalomis, gamtos entuziastai bei ramios atostogų dienos norintys žmonės. Į Colline du Chateau patekti galima keliais būdais, vienas jų – liftas, tačiau turint noro ir jėgų patariama išbandyti jėgas įveikiant 213 laiptelių. Supanti aplinka siekiant tikslo tikrai atperka fizinį nuovargį.

Nicos senamiestis – kurorto dvasiai pajausti

123rf.com nuotr./Nica
123rf.com nuotr./Nica

Kurorto šerdyje pilna jaukių gatvelių, aikščių, šimtmečio senumo architektūros, kurie leidžia suprasti Nicos išskirtinumą kitų kurortų kontekste. Nicos senamiestis yra lyg alėjų tinklas, kurį papildo vietinės parduotuvės, kavinės ir restoranai. Čia daug malonaus šurmulio, tad įsijausti į atostogų nuotaiką yra itin lengva. Seniausioje miesto dalyje galima rasti ir kultūrinių pramogų – įvairias galerijas, muziejus.

Beje, vaikščiodami po Nicos senamiestį nenustebkite pasijautę lyg Italijoje – jame prancūzai pradėjo gyventi tik nuo 1860 m., tad architektūra ir aplinka vis dar išlieka kelių kultūrų mišinys.

Ką verta žinoti prieš atostogas Nicoje?

Pixabay nuotr./Uostas Nicoje
Pixabay nuotr./Uostas Nicoje

Skrydžius į Nicą iš Vilniaus oro uosto siūlo oro linijų bendrovė „Wizzair“. Vasaros sezonu bilieto kaina į vieną pusę prasideda nuo 54,99 eurų. Skrydis trunka maždaug 3 valandas.

Prieš ruošiantis atostogoms svarbu žinoti šalyje galiojančius saugumo reikalavimus. Keliauti į Prancūziją galima be priežasties, tačiau prieš atvykstant reikia užpildyti atvykimo deklaraciją, forma pildymui čia.

Atvykstant į Prancūziją reikia turėti COVID-19 PGR (angl. PCR) testo, atlikto ne anksčiau kaip 72 val. iki atvykimo, neigiamą rezultatą, tačiau vakcinuotiems asmenims taikomos išimtys. Kokiomis sąlygomis ir kokių dokumentų reikia norint jomis pasinaudoti skaitykite čia.

Pagal atnaujintą tvarką, išsitirti dėl COVID-19 iki kelionės privalo asmenys, atvykstantys į Lietuvą iš bet kurios pasaulio valstybės, išskyrus numatytas išimtis. PGR tyrimas turi būti atliktas ne anksčiau kaip 72 val. prieš atvykstant į Lietuvą, antigeno testas – ne anksčiau kaip prieš 48 val. iki atvykimo. Izoliacija grįžus iš Prancūzijos nėra taikoma, tačiau įvedamas reikalavimas atlikti antrą tyrimą 3-5 atvykimo į Lietuvą dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius