Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Suomija gali tapti pirmąja ES šalimi, išbandančia skaitmeninius pasus

Suomija gali tapti pirmąja ES šalimi, kurioje bus išbandyta mobilioji programėlė, skirta skaitmeninėms kelionių dokumentų kopijoms, rašoma „Euronews“.
Oro uoste
Oro uoste / 123RF.com nuotr.

Šalis išreiškė norą išbandyti programėlę, kurioje vietoje tradicinių popierinių pasų būtų laikomos skaitmeninės kelionės dokumentų kopijos. Naudodamiesi šia nauja technologija, keleiviai galėtų siųsti informaciją pasienio tarnyboms dar prieš išvykdami į užsienį.

Remiantis Suomijos laikraščio „Helsingin Sanomat“ pranešimu, praėjusių metų pabaigoje Europos Komisija kreipėsi į šalį, norėdama paklausti, ar ji norėtų dalyvauti bandomajame projekte.

„Šiuo metu rengiame Komisijai skirtą paraišką dėl finansavimo. Paraiška turi būti pateikta iki rugpjūčio pabaigos. Po to bus nuspręsta, ar projektas bus įgyvendinamas, ar ne“, – laikraščiui sakė Suomijos sienos apsaugos tarnybos inspektorius Mikko Vaisanenas.

Kaip vyks skaitmeninio paso bandymas?

Komisija skatina kai kurias valstybes nares išbandyti skaitmeninius kelionės dokumentus. Remdamasi šių bandymų metu surinkta informacija, ji galėtų nustatyti galimybę visoje ES kirsti sienas naudojantis tik mobiliojo telefono programėle.

Nors vis dar neaišku, ar Suomijoje bus vykdomas bandymas, skaitmeniniai dokumentai pirmiausia gali būti išbandyti oro susisiekimo maršrutuose į Kroatiją.

Kai kurių keleivių bus paprašyta savanoriškai atsisiųsti programėlę į savo telefonus. Tuomet jie galės nusiųsti savo dokumentus pasienio institucijoms prieš kelionę.

123RF.com nuotr. / Eilės oro uoste
123RF.com nuotr. / Eilės oro uoste

„Informacija bus tikrinama iš anksto, o po kelionės ištrinama“, – sakė M.Vaisanenas.

Tikėtina, kad pirmieji savanoriai bus keleiviai, keliaujantys tarp Suomijos ir Kroatijos ne anksčiau kaip 2023 m. pavasarį.

Ar skaitmeniniai pasai galėtų padėti išspręsti oro uostų vėlavimo problemą?

Kol kas bandyme dalyvaujantys keleiviai vis dar turės su savimi turėti popierinius pasus ir bus tikrinami pasienyje.

Tačiau ilgainiui bus siekiama, kad žmonėms nereikėtų turėti jokių dokumentų, išskyrus telefonus. Keliautojai galėtų būti tiesiog identifikuojami pagal veido nuotrauką, kai jie įlipa į lėktuvą arba praeina saugumo patikrą.

Tikimasi, kad šie skaitmeniniai kelionės dokumentai padės sklandžiau ir greičiau kirsti sieną. Net šiek tiek sutrumpinus kiekvieno atskiro patikrinimo laiką, būtų galima sutrumpinti keleivių laukimo laiką.

123RF.com nuotr. / Oro uostas
123RF.com nuotr. / Oro uostas

Ar kur nors pasaulyje jau naudojami skaitmeniniai pasai?

2021 m. Ukraina tapo pirmąja pasaulio šalimi, kuri skaitmeniniams pasams suteikė tokį patį teisinį statusą kaip ir fiziniams pasams.

Naudodamiesi telefono programėle „Dila“, kurią išleido Ukrainos Skaitmeninės transformacijos ministerija, naudotojai gali matyti elektronines savo dokumentų versijas. Jie taip pat gali generuoti QR kodus, kurie iš esmės turi tokią pačią galią kaip ir pasas.

Ukrainiečiai jau kelerius metus gali naudotis skaitmeniniais pasais įvairiose situacijose, pavyzdžiui, patvirtindami savo tapatybę pašte, patvirtindami savo amžių ar atsidarydami banko sąskaitą. Nuo praėjusių metų jie taip pat šia programėle naudojasi į šalį keliaujant lėktuvu ar traukiniu.

Panašiais būdais skaitmeniniai dokumentai išmaniuosiuose telefonuose taip pat naudojami Lenkijoje ir Pietų Korėjoje, o Jungtinėje Karalystėje ir JAV netrukus gali būti pradėti įgyvendinti bandomieji projektai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius