-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Svajonių atostogos Karibuose: smaragdinė jūra, smagios pramogos ir ekskursijos K.Kolumbo takais

Vasarą laikas ruošti roges arba pradėti planuoti poilsį šaltuoju periodu. Atostogos žiemą turi ypatingą aurą, kurios šleifas driekiasi į šiltus ir egzotiškus kraštus. Už kantrybę ilgo skrydžio metu iš karto būsite apdovanoti: jau lipdami iš lėktuvo pajusite glamonėjančius saulės spindulius ir tą pačią dieną pasinersite į skaidrią ir šiltą Karibų jūrą. Tikra atostogų svajonė – padėkite jai išsipildyti.
Dominikos Respublika
Dominikos Respublika / 123rf.com nuotr.

Dominikos respublika – romantiško ir aktyvaus poilsio, šeimos atostogų, banglentininkų, kaituotojų ar tiesiog kurorto tinginiautojų rojus. Ne tik ilsėsitės pasirinktame kurorte, bet galėsite pakeliauti po visą salą, susipažinti su jos istorija, aplankyti miestus, miestelius ir įspūdingus parkus, džipais važiuosite serpentinais kalnuotais keliais, plauksite į tarpeklius ir uolas, išmoksite šokti garsų vietinį šokį bačatą. Į šią tolimą ir egzotišką salą ateinantį žiemos sezoną jus palydės kelionių organizatorius „Novaturas“, o kelionę planuoti galite nuo 2023 sausio iki kovo mėnesio vidurio.

Kolumbas atrado naująjį pasaulį

Vos tik atvykę į Dominikos respubliką, prisiliesite prie spalvingos ir įdomios salos istorijos. Pabandykite įsivaizduoti, kaip jautėsi Kristupas Kolumbas, kai daugiau nei prieš 500 metų po 3 mėnesius trukusios kelionės laivu per Atlantą išsilaipino sausumoje. Tolumoje nuo horizonto iki horizonto plytėjo jūra, dar niekas nežinojo apie netoliese esantį Amerikos žemyną. Sala buvo pavadinta Espanjolos vardus.

123RF.com nuotr./Kristupas Kolumbas
123RF.com nuotr./Kristupas Kolumbas

Vėliau Kolumbo brolis Bartolomėjus įkūrė San Domingo miestą – pirmąją nuolatinę europiečių gyvenvietę Naujajame pasaulyje. Ispanams pasitraukus gilyn į Amerikos žemyną, saloje prieglobstį rasdavo anglų ir prancūzų piratai.

Sala atiteko Prancūzijai, bet ramūs laikai truko neilgai – po vergų sukilimo sala skilo į dvi dalis, vienoje jų buvo įkurtas Haitis, kita dalis liko prancūzams, paskelbta Dominikos respublika.

Dominikos respublikos nereikėtų painioti su kita Karibų sala – Dominika, kurią taip pat atrado ir pakrikštijo K.Kolumbas.

Idealus oras poilsiui

Dėl šilto (vidutinė mėnesio temperatūra 25–27 laipsniai) klimato, kuris tęsiasi visus metus, saloje bujoja vešli tropinė augmenija, drėgnuose kalnų šlaituose auga tropiniai miškai, o kalnuose – pušynai. Tiesa, kalnuose vėsiau, o žiemą temperatūra gali nukristi net iki nulio. Lietingas periodas trunka nuo gegužės iki spalio. Pasitaiko ir uraganų nuo rugpjūčio iki spalio, bet lietuviškos žiemos metu, kai prasideda turistinis sezonas, atvykę į salą būsite saugūs.

Salą kerta kalnai, vingiuoja upės, telkšo lagūnos ir ežerai – ne tik gėlo, bet ir sūraus vandens. Druskingas

123rf.com nuotr./Dominikos Respublika
123rf.com nuotr./Dominikos Respublika

Salą kerta kalnai, vingiuoja upės, telkšo lagūnos ir ežerai – ne tik gėlo, bet ir sūraus vandens. Druskingas Enrikilijo ežeras yra net 40 metrų žemiau jūros lygio – žemiausias taškas Karibuose.

Dominikos respublikoje tik nedidelė dalis gyventojų yra baltaodžiai ar juodaodžiai, didžioji dalis – mišrios rasės: afrikiečiai susimaišę su vietine tainų gentimi. Neatsitiktinai suvenyrų parduotuvėlėse parduodamos skulptūrėlės be veidų kaip įvairių rasių simbolis.

Atostogos nuo pirmosios akimirkos

Žymiausias salos kurortas, kuriame dažniausiai poilsiauja ir lietuviai – Punta Kana, kurio 48 km ilgio balto smėlio pakrantę iš aukštai pamatysite jau leisdamiesi lėktuvu. Paplūdimys kaip iš reklaminių atvirukų – tiesiog smėlyje auga aukštos palmės, o jų ūksmingos lapų vėduoklės palinkusios virš Karibų jūros.

Nuo pirmųjų atostogų akimirkų iš karto pasinersite į poilsiautojų rojų, o čia dirbantys žmonės padarys viską, kad jūsų kiekviena diena būtų kupina malonaus poilsio ir nepakartojamų įspūdžių. Visa kita priklausys nuo jūsų: norite bronzinio įdegio, mėgstate kaitrią saulę ir pasitaškymą bangose – prašom, paplūdimys ir skaidri smaragdo jūra priklauso jums nuo ryto iki vakaro.

Jei atostogaujate su šeima ir mažieji pradeda nuobodžiauti, eikite į miniatiūrinių pramogų centrą ir vandens parką vaikams – galite būti tikri, kad keletui valandų veiklos turėsite tiek, kad visi bus labai laimingi.

Dominikos Respublika, Punta Kana / Shutterstock nuotr.
Dominikos Respublika, Punta Kana / Shutterstock nuotr.

Punta Kana daug aukštos klasės viešbučių kompleksų su „viskas įskaičiuota“ pasiūla. Tai labiausiai lankoma turistų vieta Karibų jūros regione.

Romantika ir pašėlusios pramogos

Punta Kana kurorte romantiškos porelės irgi ras vietų, kur gali jaukiai praleisti laiką arba pasirinkti vakarienę prestižiniuose restoranuose. Nepraleiskite progos pasilepinti geriausiuose salose SPA centruose – masažai, veido ir kūno procedūros ne tik atpalaiduos, bet ir nubrauks per visus metus sukauptų rūpesčių naštą.

Kai nusibos tinginiauti paplūdimyje, rinkitės pramogas ir aktyvų laisvalaikį. Gal norite pašėlusiai pralėkti džipais smėlėtomis savanomis, palikdami paskui save baltą dulkių debesį? Jei mėgstate žvejoti, būtinai išbandykite, kokį egzotišką laimikį galite pagauti Karibų jūroje. O gal neriam patyrinėti povandeninio pasaulio? Pamatysite ne tik būrius ryškiaspalvių žuvų, įvairų formų koralų, bet ir nuskendusių laivų nuolaužų. Kas žino, gal tai kažkada šiame regione siautėjusių Karibų piratų audringo gyvenimo pėdsakai?

123rf.com nuotr./Karibų jūra
123rf.com nuotr./Karibų jūra

Punta Kana kurorto teritorijoje yra net 10 golfo aikštynų, tad galėsite palavinti šio aristokratiško žaidimo įgūdžius, ar gal net pirmą kartą pasiryšite paimti į rankas lazdą – juk mokytis niekada ne vėlu.

Prabangus kurortas su žvejų kaimeliais

Kitas Dominikos respublikos populiarus kurortas pietinėje salos dalyje – La Romana, itin pamėgtas poilsiautojų. Čia rasite ir egzotiškas Karibų jūros pakrantes, ir pasaulinio lygio golfo aikštynus, o į paplūdimį kelias driekiasi per cukranendrių laukus. Nereikėtų stebėtis, kad saloje tiek daug cukranendrių plantacijų – cukraus gamyba viena iš pagrindinių Dominikos respublikos žemės ūkio šakų.

Nepaleiskite progos aplankyti Cotubanama nacionalinį parką, labiausiai saugoma Karibų jūros salyno rezervatą: tai paplūdimiai, uolos, subtropikų miškai, kurių didžioji dalis auga ant klinčių ir koralų podirvio, todėl apačioje teka povandeninės srovės, susijungiančios su vandenynu ir per daugelį metų urvus pavertusios tikrais meno kūriniais. Parkui priklauso ir Saono bei Katalinos salos, į kurias persikėlus stebėsite vėžlių gyvenimą, grožėsitės nuostabiais koraliniais rifais.

La Romana gali palikti dvejopą įspūdį – viena vertus, čia plūsta poilsiautojai, vertinantys prabangų pajūrio gyvenimo būdą, tačiau vietos užtenka visiems – populiarios vandens pramogos, veikia vietiniai restoranai, lepinantys gastronominiais šedevrais, prabangios parduotuvės ir kartu dera žavingi žvejų kaimeliai.

123RF.com nuotr./Tradicinis mėlynas namelis, Dominikos respublika
123RF.com nuotr./Tradicinis mėlynas namelis, Dominikos respublika

Sant Domingas – Kolumbo keliais

Dominikos respublikos istorijos pulsą geriausiai pajusite sostinėje Sant Dominge, kuris įsikūręs šalies pietuose. Tai vienas pirmųjų miestų, kuriuos europiečiai įkūrė Amerikoje. Sant Domingo senamiestis nors ir nedidelis, bet yra kur akis paganyti – pirmiausia tai istorinė architektūra: iki šių dienų išliko daugybė Kristupo Kolumbo laikų gynybinių sienų ir griuvėsių.

Daugiau nei 500 metų menantis miestas turi seniausią ne tik šiame regione, bet ir visoje Amerikoje katedrą, vienuolyną, tvirtovę ir ligoninę. Išliko ir pirmųjų užkariautojų kasdieninio gyvenimo pėdsakai – iki šiol stovi namas, kuriame gyveno Kristupo Kolumbo sūnus.

Modernioje miesto dalyje pamatysite įspūdingą statinį, pavadintą Kristupo Kolumbo švyturiu.

Mieste verda triukšmingas naktinis gyvenimas. Ne tik baruose, restoranuose, kavinėse, bet ir tiesiog gatvėse sklinda uždeganti, tranki karibietiško ritmo muzika. Senamiesčio gatvelės užstatytos kavinių staliukais – pavakarieniauti čia kainuos pigiau nei Lietuvoje.

Aktyvios pramogos: nuo krioklių iki banginių

Puerto Plata – Karibų jūros turizmo pirmtakė, turinti besidriekiantį įspūdingą kraštovaizdį, sujungiantį jūrą, kalnus, slėnius, upes ir daugybę paplūdimių. Čia auga kakavmedžiai ir kavamedžiai, atskiros ekskursijos vertą senamiestį. Netoli miesto galima aplankyti „27 krioklių“ gamtos suformuotą nuotykių parką – krioklių ir čiuožyklų pramogų zoną.

Punta Rucia – ramus paplūdimio miestas įsikūręs 67 km į rytus nuo Montekristo. Punta Rucia gali pasigirti nuostabiu balto smėlio paplūdimiu, ramia turkio spalvos jūra, šalia kurios atsiveria nuostabūs kalnų vaizdai.

123RF.com nuotr./Puerto Plata
123RF.com nuotr./Puerto Plata

Netoli smėlio kranto turtingos povandeninės ekosistemos suteikia galimybę užsiimti nardymu ir pamatyti įspūdingus koralinius rifus. O mėgstantiems stebėti paukščius verta aplankyti Estero Hondo lagūną, kurioje būriuojasi laukinių paukščių pulkai.

Ir tai dar ne viskas, kuo turtinga salos laukinė gamta. Kiekvieną žiemą nuo gruodžio iki kovo į Samanos įlankąšiaurinių šaltųjų vandenų atplaukia kuprotieji banginiai poruotis. Tai yra viena garsiausių vietų pasaulyje, kur galima pamatyti šiuos nuostabius milžinus natūralioje gamtoje – patikėkite, akimirkos, kai šie milžinai pasirodo jūros paviršiuje ir pliaukšteli savo įspūdingo dydžio uodega, laukia daugelis. Įlankoje stebėsite ir delfinus – greitai įsitikinsite, kokie jie smalsūs ir kaip linkę užmegzti kontaktą su žmogumi.

Nuo magrovių iki medžių varlių

Aplink lagūną pamatysite mangrovių miškus – tai tikros orinių medžių šaknų raizgalynės. Pasirinkę šią ekskursiją, keliausite žirgais iki krioklių, visur sups žaluma ir nedideli vietiniai miesteliai.

Šiaurės rytinėje šalies pakrantėje plyti Los Haitisų nacionalinis parkas, kuriame saugomi žmogaus veiklos nepaliesti subtropiniai miškai. Ar kada teko vaikščioti po mišką, kuriame ant medžių vyniojasi orchidėjos, skleidžia vieną už kitą gražesnius žiedus, čaižiai klykauja egzotiški paukščiai, o pakrantėse plaukioja nykstantys amerikiniai lamantinai? Čia iškrenta daugiausia kritulių visoje saloje. Įdomu tai, kad vandens erozija išgraužė daug urvų, kuriose galima pamatyti indėnų paliktų senųjų piešinių.

123RF.com nuotr./Los Haitisų nacionalinis parkas, Dominikos respublika
123RF.com nuotr./Los Haitisų nacionalinis parkas, Dominikos respublika

Šiaurės rytinėje šalies pakrantėje plyti Los Haitisų nacionalinis parkas, kuriame saugomi žmogaus veiklos nepaliesti subtropiniai miškai. Ar kada teko vaikščioti po mišką, kuriame ant medžių vyniojasi orchidėjos, skleidžia vieną už kitą gražesnius žiedus, čaižiai klykauja egzotiški paukščiai, o pakrantėse plaukioja nykstantys amerikiniai lamantinai? Čia iškrenta daugiausia kritulių visoje saloje. Įdomu tai, kad vandens erozija išgraužė daug urvų, kuriose galima pamatyti indėnų paliktų senųjų piešinių.

Ir paskutinė „razina“ ant šio atostogų pyrago: Kordiljeros kalnuose įsikūręs mažas miestelis Konzanta. Dėl pasakiškų vaizdų, kurie atsiveria keliaujant po šio miestelio apylinkes, jis dažnai vadinamas „Karibų Šveicarijos“ arba „užburiančio slėnio“ vardu. Lankomiausias šio krašto objektas Ebano verde gamtos draustinis. Šiame mažame rezervate auga daugiau nei 600 rūšių augalų, iš kurių 80 skirtingų rūšių orchidėjų, galima išvysti apie 100 paukščių rūšių, milžiniškas medžių varles ir driežus.

Kai keliausite po salą, vakarieniausite restoranuose, pramogausite viešbutyje – visur jus lydės bačatos ritmas. Būtinai išmokite šokti! O kai ateis laikas atsisveikinti su šia nuostabia sala – namo parvežkite mažą dalelę jos egzotikos: populiariausios lauktuvės – kava, cigarai ir romas.

Vilioja ir kitos egzotiškų kelionių kryptys

Karibų sala negali nesužavėti, bet jeigu dar svarstote, šioje pasaulio pusėje yra ir kita kelionių verta kryptis – Meksika. Jos kurortus irgi skalauja šilta ir skaidri Karibų jūra, o kur dar ypatingas šalies kultūrinis palikimas – Actekų ir Majų piramidės. Iš čia netoli ir spalvingoji Kuba, kuri taip pat laukia turistų.

123RF.com nuotr./Meksika, Tulumas, Majų civilizacijos liekanos
123RF.com nuotr./Meksika, Tulumas, Majų civilizacijos liekanos

Žiemos metu vilioja ir kelionių kryptis į kitą Žemės pusrutulį – pietryčių Aziją. Tai Tailandas, Balio sala Indonezijoje, Šri Lanka, kur jus pasitiks besišypsantys ir paslaugūs vietiniai žmonės, skanus maistas ir egzotiška kultūra.

O gal svajojote apie tolimas salas Indijos vandenyne: Seišelius, Maldyvus, Mauricijų ir Zanzibarą? Dabar pats laikas įgyvendinti svajones.

Novaturo nuotr./Mauricijus
Novaturo nuotr./Mauricijus

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius