-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Švėkšnoje sužibs tūkstantis moliūgų: „Su Helovinu mūsų šventė neturi nieko bendra“

Švėkšnos parke penktadienio vakarą sužibs apie tūkstantis moliūgų. Daugiau kaip 600 iš jų visą savaitę skaptavo miestelio gimnazijos mokiniai. Švėkšnos seniūnas Alfonsas Šeputis ir gimnazijos vadovė Dalia Dirgėlienė sako, jog miestelyje rengiama šventė neturi nieko bendra su Helovinu, o jos pavadinimas „Mes už šviesą“ kviečia pajusti ją savo mintyse ir širdyse. Šiemet šventė pirmąkart susiduria su ypač vėjuotomis oro sąlygomis.
Moliūgų šventė Švėkšnoje
Moliūgų šventė Švėkšnoje / Rolando Žalgevičiaus nuotr.

Penktadienį Švėkšnos gimnazijos mokiniai savo kūrinius dėliojo parke, kūrė instaliacijas. Darbą kiek trikdė lietus ir dar neregėtas šventės dienomis vėjas, tačiau, tikimasi, jog vakare trikdžių nebeliks ar bent jau vėjas aprims.

Miestelio parke pūpsos per 600 gimnazistų išskobtų moliūgų.

„Saulės“ gimnazijos direktorė Dalia Dirgėlienė sako, jog čia palyginus ne daug, ankstesniais metais būta ir dvigubai daugiau.

„Būdavo ir virš 1 000–1 500. Ūkininkai suveža mums ir patys vaikai su tėvais augina, visa bendruomenė. Mokinių turim 300, tad skaptuoja vaikai ne po vieną. Ir jėgos reikia, moliūgai būna sunkūs. Dirbo visą savaitę, tai visą savaitę mokykla kvepia moliūgais. Ir pradinukų mokyklos atskiras pastatas, ten irgi kvepia, – pabrėžė vadovė.

– Norisi tik pasakyti, kad ta graži mokytojui kilusi idėja, kuris sumanė šventę „Tebūnie šviesa“, neturi nieko bendra su Helovinu. Tai susiję su gyvenimu – minčių, širdžių šviesa ir ta intencija, kad žmonės šypsotųsi“.

Pasak D.Dirgėlienės, vaikai noriai imasi moliūgų skaptavimo darbų, yra iniciatyvūs. Procesui pasibaigus bendruomenė gėrisi rezultatais, esama ir itin kruopščių, juvelyriniais vadinamų darbų. Dirba ir patys mokytojai, klasių auklėtojai.

Šviesos instaliacijos

Švėkšnos seniūnas Alfonsas Šeputis kalbėdamas su 15min juokavo, jog būdamas smulkaus sudėjimo penktadienį turės pasiimti moliūgą į rankas, kad jo nenupūstų vėjas. Tokių vėjuotų oro sąlygų per šventę dar nėra buvę.

„Oras permainingas – ir saulė išlindo, ir žaibų vakar buvo, tik ne pačioj Švėkšnoj, bet iš toliau matėsi. Šiemet nustebino uraganinis oras, tokio neturėjom, o pačių moliūgų dar nemačiau, vakare pasižiūrėsiu, kokių šedevrų šiemet bus, – šyptelėjo seniūnas.

– Yra buvę lietaus, o šiemet išbandymas rimtas. Moliūgų nupūst neturėtų, bet norim sustatyt tokių dekoracijų, raganų ir kitokių akcentų, kurios aukštesnės, lengvesnės, su jomis gali būti problematika“.

Suruošti šventę, anot A.Šepučio, tai gan ilgas ir kruopštus pasirengimo procesas. Šiemet šventės svečius nustebins Švėkšnos parke ant tvenkinio rodoma 3D projekcija ant vandens. Joje per dešimt minučių bus atspindėta Švėkšnos istorija.

„Šviesos visada tokiu laiku gerai. Trūksta mums tos šviesos širdy, prote, o dar gamta tamsos duoda. Taigi, kai šviesos atsiranda, nuotaika pagerėja“, – sako A.Šeputis.

Šviesą skleis ir koncertai Švėkšnos įspūdingo grožio bažnyčioje.

Šviesos visada tokiu laiku gerai. Trūksta mums tos šviesos širdy, prote.

Moliūgų užderėjo mažiau

Seniūnas pagrindine moliūgų kalve vadina jau minėtos gimnazijos bendruomenę. Savo išskaptuotus kūrinius šventei pasiūlo ir Šilutės rajono seniūnijų darbuotojai, bendruomenės, pavienės įmonės ir įstaigos.

Pora moliūgų išskaptavo ir pats seniūnas, nes svarbiausia – noras prisidėti.

„Moliūgų būna skirtingai, šiemet planuojam arti 1 000. Šie metai tokie vidutiniški. Ne visai derliaus metai. Milžinų apskritai mažiau, matyt, sausra lėmė, o tuos mažiukus labai sunku skaptuoti ir kūrinį padaryti iš mažiukų sudėtinga“, – sakė seniūnas.

Anot A.Šepučio, šventėje yra ir daug nematomo darbo – savanoriai, mokiniai vaikšto ir keičia moliūguose sudegusias žvakeles. Rūpestėlių esama įvairių.

Pirmadienį moliūgai jau kraunami į traktoriaus priekabą ir išvežami į mišką. Dalį jų gyvuliams sušerti pasiima ūkininkai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius