Karštas vasaros pasiūlymas! Prenumerata visai vasarai tik - 1,49 Eur.
Išbandyti

Talibanas skatina keliauti po Afganistaną: kaip bus su turistėmis moterimis?

Talibano vadovaujamas institutas rengia turizmo specialistus, padėsiančius pritraukti naujų lankytojų į Afganistaną, rašoma „Euronews“.
Afganistanas
Afganistanas / Shutterstock nuotr.

Debiutinę studentų grupę sudaro apie 30 vyrų, mokomų Kabule.

Studentai skiriasi amžiumi, išsilavinimo lygiu ir profesine patirtimi. Tačiau jie visi yra vyrai – afganistanietėms moterims uždrausta mokytis po šeštos klasės, todėl jos nieko neišmano apie turizmą ar svetingumą. Tačiau visi 30 studentų trokšta reklamuoti kitokią Afganistano pusę. O Talibanas mielai tam padeda.

Shutterstock nuotr. / Afganistanas
Shutterstock nuotr. / Afganistanas

Pasauliniame kontekste Afganistano valdovai nėra labai mėgstami dėl apribojimų moterims ir mergaitėms. Šalies ekonominė padėtis sudėtinga, infrastruktūra prasta, o skurdas ir toliau veši.

Tačiau užsieniečiai lankosi šalyje, viliojami smarkiai sumažėjusio smurto rodiklio, išaugusių skrydžių kiekių iš didelių oro uostų, tokių kaip Dubajus, ir pasididžiavimo jausmo, apsilankius tokioje neįprastoje vietoje. Skaičiai nėra didžiuliai – niekada tokie ir nebuvo, tačiau Afganistano turizmas juda į priekį.

Visgi turistų srautus gali reikšmingai pakeisti penktadienį Afganistano Bamijano provincijoje įvykęs išpuolis, kai buvo nužudyti trys Ispanijos turistai ir Afganistano pilietis. Atsakomybę už kruviną išpuolį prisiėmė IS.

Afganistanietėms moterims uždrausta mokytis po šeštos klasės.

2021 metais čia apsilankė 691 užsienio turistas. 2022 metais šis skaičius išaugo iki 2300. Pernai jų buvo jau 7000.

Afganistano turizmas stengiasi įveikti kliūtis

Kabulo Turizmo direktorato vadovas Mohammadas Saeedas sakė, kad daugiausia užsienio lankytojų sulaukiama iš Kinijos dėl jos artumo ir didelio gyventojų skaičiaus. Afganistanas taip pat turi pranašumų lyginant su kai kuriomis kaimyninėmis šalimis.

Shutterstock nuotr. / Afganistanas
Shutterstock nuotr. / Afganistanas

„Jie sakė, kad nenori vykti į Pakistaną, nes tai pavojinga vieta, kurioje buvo užpulti. Japonai teigė tą patį, – pasakojo M.Saeedas. – Tai mums naudinga.“

Daugelis šalių nutraukė ryšius su Afganistanu po Talibano sugrįžimo į valdžią.

Tačiau yra ir trūkumų.

Vizas gauti nėra taip paprasta ir pigu. Daugelis šalių nutraukė ryšius su Afganistanu po Talibano sugrįžimo į valdžią ir nė viena šalis nepripažįsta jų teisėtais šalies valdovais.

Afganistano ambasados arba užsidarė visai, arba sustabdė savo veiklą. Tebevyksta kova dėl valdžios tarp Afganistano ambasadų ir konsulatų, kuriuose dirba žmonės iš buvusios Vakarų remiamos administracijos, ir tų, kuriuos visiškai kontroliuoja Talibano administracija.

M.Saeedas pripažįsta, kad yra kliūčių, trukdančių vystytis Afganistano turizmui, tačiau teigia bendradarbiaujantis su ministerijomis, kad jas įveiktų.

Jo pagrindinis tikslas – suteikti vizas turistams, tačiau tai gali užtrukti kelerius metus. Problemų kyla dėl kelių būklės, kurie kai kuriose šalies vietose yra pusiau asfaltuoti arba apskritai neegzistuoja. Oro linijos taip pat dažniausiai vengia Afganistano oro erdvės.

123RF.com nuotr. / Kabulas, Afganistanas
123RF.com nuotr. / Kabulas, Afganistanas

Sostinėje Kabule vyksta daugiausiai tarptautinių skrydžių, tačiau nė vienas Afganistano oro uostas neturi tiesioginių maršrutų su pagrindinėmis turizmo rinkomis, tokiomis kaip Kinija, Europa ar Indija.

Oro linijos taip pat dažniausiai vengia Afganistano oro erdvės.

Nepaisant iššūkių, M.Saeedas nori, kad Afganistanas taptų turizmo jėgaine, o šį siekį, atrodo, palaiko aukščiausi Talibano lyderiai.

„Į šį skyrių buvau išsiųstas vyresniųjų ministrų nurodymu. Tikriausiai jie manimi pasitiki, nes atsiuntė į šią svarbią vietą.“

Turizmo studentai nori parodyti kitokią Afganistano pusę

Studentai taip pat turi savų siekių.

Modelis Ahmedas Massoudas Talashas nori atrasti vaizdingas Afganistano vietas, kurias galėtų panaudoti savo „Instagram“ profilyje ir pasirodymų žiniasklaidoje metu.

Verslo mokyklą baigęs Samiras Ahmadzai planuoja atidaryti viešbutį, bet mano, kad pirmiausia turėtų daugiau sužinoti apie šalies turizmą.

Neoficiali tema – kaip bendrauti su užsienietėmis moterimis.

„Jie girdi, kad Afganistanas atsilikęs, skurdus ir viskas jame susiję su karu, – sako S.Ahmadzai. – Turime 5000 metų istoriją. Atėjo laikas atversti naują Afganistano puslapį.“

Studijos apima afganų rankdarbius ir antropologijos pagrindus.

Neoficiali tema – kaip bendrauti su užsienietėmis moterimis ir kaip jų elgesys ar įpročiai gali prieštarauti vietiniams papročiams ir įsakams. Reikėtų tikėtis, kad užsienietės rūkys ar valgys viešose vietose, laisvai bendraus su vyrais, nesusijusiais su jomis kraujo ar santuokos ryšiais.

Talibanas įvedė moterų aprangos kodą ir reikalavimus joms keliaujant turėti vyrą globėją – „mahramą“. Vakarieniauti ar apskritai keliauti vienai ir bendrauti su kitomis moterimis viešoje vietoje tapo sudėtingiau. Uždarius moterų sporto sales ir grožio salonus, vietų, kur jos galėtų susitikti ne namuose, liko nedaug.

Talibanas įvedė moterų aprangos kodą ir reikalavimus joms keliaujant turėti vyrą globėją – „mahramą“.

Kaip ženklą, kad šalis ruošiasi priimti daugiau lankytojų iš užsienio, vienintelis šalyje penkių žvaigždučių viešbutis „Serena“ po kelis mėnesius trukusio uždarymo vėl atidarė savo moterų SPA ir saloną užsieniečiams.

Užsieniečiai, norėdami naudotis paslaugomis, turi parodyti pasą. Moterims, kurių asmens tapatybės dokumentuose nurodyta, kad ši „gimusi Afganistane“, lankytis draudžiama.

Užsienio kelionių kompanijos mato Afganistano elgesį su moterimis

Afganistano moterims ir merginoms taikomi apribojimai slegia užsienio kelionių įmones, kurios teigia, kad stengiasi sutelkti dėmesį į teigiamą kultūrinę šalies pusę, aukodamos bei remdamos vietinius projektus arba besilankydamos tik šeimų valdomose įmonėse.

Shutterstock nuotr. / Afganistanas
Shutterstock nuotr. / Afganistanas

Shane Horan, „Rocky Road Travel“ įkūrėjas, sako, kad apsilankymas Afganistane neturėtų būti vertinamas kaip kokios nors konkrečios vyriausybės ar politinio režimo palaikymas.

„Galiausiai turėtų būti siekiama remti atsakingą turizmo praktiką, kuri teigiamai prisidėtų prie vietos ekonomikos ir skatintų abipusę pagarbą bei supratimą, kartu išmanant platesnį Afganistano politinį kontekstą.“

Jis sako, kad valdžios institucijos nepateikia informacijos apie tai, ką kelionių grupės galėtų pamatyti ar nuveikti. Taip pat teigia, kad bendrovė glaudžiai bendradarbiauja su moterų teisių organizacija Afganistane. S.Horan priduria, kad tam tikra kelionės išlaidų dalis skiriama šios organizacijos programoms remti.

Turizmo ir viešbučių vadybos institute moterų nėra. Studentai apie tai neužsimena, tačiau užsimena turizmo direkcijos atstovas.

„Tai širdį verianti situacija, – sako jis, paprašęs likti anonimu, nes bijantis keršto. – Net moteriškos lyties atstovės klausia, ar gali čia studijuoti. Tačiau pasikeitus vyriausybei, politika taip pat pasikeitė. Moterys, kurios studijavo prieš tai, niekada nebesugrįžo. Jos taip ir nepabaigė studijų.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Geriausia investicija – rūpinimasis savo sveikata
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Užsisakykite
15min naujienlaiškius