-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Titaniko“ kelionės: Atlanto vandenyno dugne esantį laivą galima aplankyti už 250 tūkst. eurų

Praėjus daugiau nei 100 metų nuo „Titaniko“ nuskendimo ir ketvirčiui šimtmečio nuo tada, kai Kate Winslet ir Leonardo DiCaprio įamžino jo pražūtingą kelionę filme, šis laivas vis dar užima svarbią vietą visuomenės vaizduotėje.
Garsusis laivas „Titanikas“
Garsusis laivas „Titanikas“ / Vida Press nuotr.

Todėl keista galvoti apie tikrąjį laivą, lėtai skęstantį 3800 metrų gylyje Atlanto vandenyno dugne, už 400 jūrmylių nuo Kanados krantų, rašoma „Euronews“.

„Titanikas“ vis dar su mumis, arba bent jau su tuo, kas gyvena bedugnės plokštumoje. Jei norite jį aplankyti – ir turite laisvus 250 tūkst. eurų – galite tai padaryti.

JAV įsikūrusi civilinių tyrinėjimų bendrovė „OceanGate“ šiuo metu renka narus kasmetinei „Titaniko“ ekspedicijai, kuri prasidės 2023 m. gegužę.

Vida Press nuotr. / Garsusis laivas „Titanikas“
Vida Press nuotr. / Garsusis laivas „Titanikas“

„Titanikas“ užfiksuotas stulbinančiai detaliai

Naujoje šių metų ekspedicijos filmuotoje medžiagoje nuolaužos užfiksuotos 8K raiškos detalėmis, todėl galima puikiai suprasti, kas laukia įgulos narių.

„Nuostabus 8K filmuotos medžiagos detalumas padės mūsų mokslininkų ir jūrų archeologų komandai tiksliau apibūdinti „Titaniko“ irimą, kai 2023 m. ir vėliau filmuosime naują medžiagą“, – sako „OceanGate Expeditions“ prezidentas Stocktonas Rushas.

Paaiškėjo naujų detalių, pavyzdžiui, inkaro gamintojo pavadinimas („Noah Hingley & Sons Ltd.“), kuris anksčiau buvo neiššifruojamas ant inkaro kairiajame borte.

„Aš jau dešimtmečius tyrinėju nuolaužas ir esu atlikęs daugybę nardymų, tačiau neprisimenu, kad būčiau matęs kokią nors kitą nuotrauką, kurioje būtų matyti tokios detalės, – pastebi „Titaniko“ nardymo veteranas Rory Goldenas.

– Įdomu, kad po tiek metų galbūt atradome naują detalę, kuri nebuvo tokia akivaizdi naudojant ankstesnių kartų kamerų technologijas.“

Galingo laivo priekis, korpuso dalis, krovinių triumas, didžiulė inkaro grandinė (kiekviena grandis sveria beveik 91 kg) ir sugriuvę turėklai – visa tai užfiksuota didele raiška.

Vida Press nuotr. / Garsusis laivas „Titanikas“
Vida Press nuotr. / Garsusis laivas „Titanikas“

„Viename iš nuostabiausių klipų matyti vienas iš viengubų katilų, kuris nukrito ant vandenyno dugno tuomet, kai „Titanikas“ suskilo į dvi dalis, – sako R.Goldenas.

– Pažymėtina, kad vienas iš viengubų katilų buvo pirmą kartą pastebėtas, kai 1985 m. buvo identifikuotos „Titaniko“ nuolaužos.“

Naujoji filmuota medžiaga taip pat padės nustatyti „Titanike“ ir aplink jį pastebėtas rūšis.

Vida Press nuotr. / Garsusis laivas „Titanikas“
Vida Press nuotr. / Garsusis laivas „Titanikas“

Ką apima „Titaniko“ ekspedicija?

„OceanGate“ duomenimis, nuo to laiko, kai buvo aptiktas „Titanikas“ ir aplinkinis nuolaužų laukas, jį asmeniškai apžiūrėjo mažiau nei 250 žmonių.

Tai reiškia, kad „misijų specialistai“, kaip bendrovė vadina savo įgulos narius, o ne paprastus turistus ar keleivius, priklauso labai privilegijuotai grupei. Jums reikia būti 18 metų amžiaus, turėti tvirtas kojas, gebėti įlipti į mažus laivus, lipti kopėčiomis ir nešti svorius. Taip pat reikia turėti 250 tūkst. eurų „ekspedicijos paramos ir mokymo mokesčiui“ padengti.

Nuo to laiko, kai buvo aptiktas „Titanikas“ ir aplinkinis nuolaužų laukas, jį asmeniškai apžiūrėjo mažiau nei 250 žmonių.

S.Rushas bendradarbiavo su NASA, kad sukurtų vienintelį pasaulyje giluminio nardymo povandeninį laivą (mažą povandeninį laivą), galintį su penkiais įgulos nariais pasiekti „Titaniko“ gylį.

Jei būsite atrinkti, pradėsite aštuonių dienų misiją, kurios metu nardysite su povandeniniu laivu „Titan“ – matyt, pavadintu ne garsiojo laivo, o vandeningojo Saturno mėnulio vardu.

Vida Press nuotr. / Garsusis laivas „Titanikas“
Vida Press nuotr. / Garsusis laivas „Titanikas“

Šios ekspedicijos yra „daugiamečio ilgalaikio „Titaniko“ ir jo unikalios biologinės įvairovės ekosistemos tyrimo“ dalis, priduria „OceanGate“.

Nors „Titanikas“ neabejotinai yra pagrindinė bendrovės ekspedicija, ji taip pat organizuoja gilius nardymus Didžiajame Bahamų krante ir paslaptingame Hudsono kanjone, kuris po vandeniu prilyginamas Didžiajam kanjonui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius