-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Upių ir ežerų išvagota Švedija: ką privalu žinoti susiruošusiems čia pažvejoti?

Žvejyba – jūsų aistra ir ieškote naujų krypčių atostogoms, kur galėtumėte derinti poilsį gamtoje su žūkle? Jei taip, kelionė į Švediją bus puikus pasirinkimas: nuostabūs saulėlydžiai, ramūs vakarai prie kepsninės ir jūra prie pat tradicinio, švediško žvejo namelio durų.
Žvejyba Švedijoje
Žvejyba Švedijoje / „TT-line“ nuotr.

Švedijoje gausu vaizdingų gamtos kampelių ir vandens telkinių – ši Šiaurės šalis turi ne tik ilgą Baltijos jūros pakrantę, bet ir daugybę upių, ežerų, nacionalinių parkų bei draustinių. Nenuostabu, kad Švedija taip patinka ne tik gamtos mylėtojams bei keliautojams su palapinėmis, bet ir aistringiems meškeriotojams. Sąlygos čia kone idealios, todėl sau tinkamų žvejybos vietų randa tiek patyrę žvejai, tiek pradedantieji.

Iš viso šalyje yra maždaug 100 000 ežerų, daugybė upių ir daugiau nei 3 200 kilometrų jūros pakrantės, todėl galima išbandyti skirtingų tipų, įvairaus sudėtingumo žvejybą.

123RF.com nuotr./Švedija
123RF.com nuotr./Švedija

Kelionė keltu į Švediją

Norint kartu vežtis žvejybos įrangą, kelionę tektų planuoti automobiliu ar net kemperiu. O gal net norite kartu pasiimti ir valtį? Tokiu atveju Švediją lengvai pasieksite keltu iš Klaipėdos. TT-LINE keltų kompanija siūlo net du keltų maršrutus į Švediją: Klaipėda-Karlshamnas ir Klaipėda-Treleborgas, ir žinoma, čia patogiai galite keliauti tiek su automobiliu, tiek ir be jo. Galite drąsiai prikabinti priekabą ir gabentis kartu viską ko reikia, arba suplanuoti žvejybos įrangą išsinuomoti vietoje ir keliauti su minimaliu bagažu. Kelionei pirmyn ir atgal yra taikomos patrauklios nuolaidos, o jei kartu vešitės ir žvejybos kompanionų, bilieto kaina nudžiugins visus.

„TT-Line“ nuotr./TT-LINE keltas
„TT-Line“ nuotr./TT-LINE keltas

Taisyklės – į ką atkreipti dėmesį

Tiesa, susiruošus pažvejoti Švedijoje reikia atsižvelgti į keletą dalykų, pavyzdžiui, ar ir kur reikia turėti žvejybos licenciją bei kokias žuvis leidžiama gaudyti.

Daugelyje švedų šeimų vaikus su žvejyba supažindina jų tėvai ar seneliai. Ši laisvalaikio veikla tokia populiari, kad drąsiai galima teigti, jog Švedijoje žvejyba yra tarsi nacionalinis sportas! Tiesa, tai nereiškia, jog žvejoti galima kada ir kur panorėjus.

Laisvai užsiimti šia veikla leidžiama jūroje, jūros pakrantėje bei penkiuose didžiausiuose šalies vidaus ežeruose: Vänern, Vättern, Mälaren, Hjälmaren ir Storsjön – tam nereikia jokių licencijų.

Visuose kituose vandenyse paprastai reikalingas „fiskekort“ – leidimas žvejoti. Jame taip pat nurodoma, kokių taisyklių reikia laikytis žvejojant būtent tame vandens telkinyje – kiek ir kokio dydžio žuvų galima pagauti, kokią įrangą naudoti ir pan.

Šį leidimą galima įsigyti vietinėse mažmeninės prekybos parduotuvėse, degalinėse arba speciliuose automatuose greta vandens telkinių. Taip pat galite jį iš anksto užsisakyti internetu, tarkime, populiariausiame elektroninių žvejybos licencijų portale – „iFiske“. Žvejybos leidimų kaina skiriasi, tačiau paprastai nėra labai aukšta.

„TT-line“ nuotr./Žvejyba Švedijoje
„TT-line“ nuotr./Žvejyba Švedijoje

Dar vienas dalykas, kurį pravartu žinoti – Švedijoje dažnai žvejojama būtent dėl pramogos, laikantis principo „sugavai – paleisk“, yra specialiai tam skirtų įžuvintų vandens telkinių.

Geriausias laikas žvejybai

Švediją aplankyti įdomu bet kuriuo metų laiku – šalies teritorija driekiasi daugiau nei 2000 kilometrų, per keletą klimato juostų, taigi jos gamta labai įvairi.

Tai reiškia, kad žvejoti čia galima beveik ištisus metus – net žiemą, jei panorėsite išbandyti poledinę žūklę. Esant stingdančiam šalčiui, ypač gerai kimba plėšrios žuvys, tokios kaip sterkai, ešeriai ar lydekos.

Švedijos vandenys žuvingi, juose suskaičiuojama daugiau nei 40 neplėšriųjų ir plėšriųjų žuvų rūšių.

„TT-line“ nuotr./Žvejyba Švedijoje
„TT-line“ nuotr./Žvejyba Švedijoje

Žvejyba ežeruose

Švedijoje yra daugiau nei 90 000 ežerų – kad ir kur įsikursite atostogaudami, tikrai rasite žvejybai tinkamą vietą. Pagal šalyje galiojančius įstatymus, prieiga prie vandens telkinių suteikiama visiems, net jei šalia esanti žemė yra privati valda.

Koks laimikis laukia Švedijos ežeruose? Pietinėje šalies dalyje – daugiausia lydekų, sterkų, ešerių bei įvairių neplėšriųjų žuvų. Toliau į šiaurę, kur kraštovaizdis miškingesnis, daugiau kalnų, o klimatas atšiauresnis, ežeruose taip pat gyvena karpiai, margieji upėtakiai ir vėgėlės.

123RF.com nuotr./Poilsiautojai su kemperiais Švedijoje
123RF.com nuotr./Poilsiautojai su kemperiais Švedijoje

Žvejyba upėse

Centrinė Švedija išraizgyta upių ir upelių, kuriuose gyvena lydekos, ešeriai ir sterkai. Tuo tarpu pietinėje šalies dalyje, netoli Karlshamno uostamiesčio, vinguriuoja žvejybos entuziastams gerai žinoma Mörrumo upė, įtekanti į Baltijos jūrą. Čia apie 7 kilometrų ilgio upės ruože galima sugauti lašišų ir šlakių – jei pasiseks, gali užkibti net daugiau nei 25 kilogramus sveriantis laimikis! Nenuostabu, kad šis regionas traukia meškeriotojus ne tik iš visos Švedijos, bet ir iš tolimų užsienio kraštų. Sezonas čia prasideda balandžio 1-ąją.

Žvejyba jūroje

Pietų Švedijos pakrantėje esančios Skone (šved. Skåne) provincijos pakrantė nuo Treleborgo iki Karlshamno – ideali vieta gaudyti šlakius, ypač pavasarį, nuo kovo mėnesio. Palei uolėtą vakarinę pakrantę, nuo kranto bei toliau jūroje tai pat pat galima meškerioti menkes, garžuves ir skumbres. Skumbrių sezono įkarštis prasideda vasarai įpusėjus, nuo liepos mėnesio. Jei norite dar turiningesnių atostogų, čia taip pat galite sudalyvauti vietinių organizatorių siūlomuose omarų ar austrių safariuose.

Tuo tarpu rytinėje šalies pakrantėje, šalia kurios plyti didelis, vaizdingas salynas, šiltuoju metų laiku galima meškerioti į seklius pajūrio vandenis neršti atplaukiančias lydekas ir silkes.

123RF.com nuotr./Švedija
123RF.com nuotr./Švedija

Į kelionę pasiimkite visus!

Pasiėmę savo šeima kartu, turite šansą atitraukti vaikus nuo šiuolaikinių, užburiančių ir įtraukiančių technologijų, bei parodyti kaip kitaip galima leisti laiką, niekur neskubant ir ugdant kantrybę – laukiant kol užkibs laimikis. TT-LINE keltai yra puikus pasirinkimas šeimos išvykoms ar atostogoms, o kelionė jūra garantuotai patiks ir sužavės visus. Nepalikite namuose ir savo augintinių! Švedija draugiška augintiniams šalis, o ir žygiai su keturkojais draugais neprailgs. Svarbu nepamiršti, kad Švedijoje vedžiojantis augintinį būtinas pavadėlis, ypač nuo kovo 1 iki rugpjūčio 21 dienos. Kaip ir daugelyje kitų ES šalių, norint keliauti su augintiniu, reikalingas ES augintinio pasas, gyvūnai turi būti paskiepyti nuo pasiutligės. Įsivežant augintinį, jį būtina deklaruoti muitinėje, tą galima padaryti internetu.

„TT-Line“ nuotr./TT-LINE keltas
„TT-Line“ nuotr./TT-LINE keltas

„TT-Line“ keltai taip pat draugiški šunims. Jiems leidžiama vaikščioti deniais, keliautojams su augintiniais įrengtos specialios kajutės. Tokioje kelionėje, niekam nereikėtų pasilikti namuose ir liūdėti dėl išsiskyrimo, o nauja ir įdomi veikla gali turėti tik vieną šalutinį efektą – ją norėsis kartoti kasmet.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius