-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vaidos patarimai susiruošusiems į Atėnus: čia vykstant itin svarbus kelionės laikas

Iš Vilniaus atsirado gana daug skrydžių į Atėnus ir socialiniuose tinkluose vis kartojasi klausimai: „kur apsistoti Atėnuose“, „kaip nuvažiuoti iš oro uosto iki ...?“, „ar brangu valgyti Atėnuose...?“
Akropolis, Partenonas
Akropolis, Partenonas / „Po kelionės“ nuotr.

Daugiau kelionių nuotykių rasite tinklaraštyje „Po kelionės“

2022 metų balandį Atėnuose praleidau tik septynias dienas, todėl nesijaučiu eksperte, bet galiu pasidalinti keliais pastebėjimais – gal kam bus naudinga. Tuo pačiu tarsi atiduosiu skolą tiems, kas nepagailėjo savo laiko ir dalijosi patarimais bei rekomendacijomis su manimi prieš mano kelionę.

Kur apsistoti Atėnuose?

Pirmas klausimas, kilęs ir man – kurioje Atėnų vietoje geriausia apsistoti? Mūsų laikinais namais Atėnuose tapo Koukaki rajone esantys apartamentai ir mes tikrai šiuo pasirinkimu labai džiaugėmės. Kodėl? Pirmiausia – patogus susisiekimas su oro uostu – atvažiuoji metro iki Syntagmos stoties, čia persėdi į raudoną liniją, dar dvi stotelės ir jau esi beveik vietoje.

Antra – tai vietinių gyvenamas rajonas, gana ramus, šalia kepyklėlė, kurioje rytais su senjoromis iš kaimyninių namų pirkdavome bandeles, kitos parduotuvėlės – yra šiokių tokių šansų pajusti vietinių kasdienybę.

Trečia – visi svarbiausi lankytini objektai: Akropolio kalva, Agora, Syntagmos aikštė ir pan. – pasiekiami pėsčiomis, iki Akropolio – apie 1–1,5 km (priklauso, kurioje Koukaki vietoje įsikursite), visai greta – Filopappou kalva.

„Po kelionės“ nuotr. / Atėnai – miestas, kur šalia ir dabartis, ir istorija. Hadranto biblioteka
„Po kelionės“ nuotr. / Atėnai – miestas, kur šalia ir dabartis, ir istorija. Hadranto biblioteka

Šalia netrūksta vietų pavakarieniauti ar papietauti, daugiausiai tavernų – Drakou gatvėje. Kainos malonesnės nei Plakoje ar Akropolio papėdėje, ir man būna maloniau valgyti tarp vietinių, o ne tarp turistų. Beje, grįžusios vėlų penktadienio vakarą savo rajoną vos pažinome – pilnos tavernos žmonių. Vietinių. Ir jaunų, ir vyresnių, vakarojančių visomis šeimomis.

Aišku, apžiūrėjome ir kitus centre esančius rajonus. Makrigianni – labai panašus į Koukaki, tik dar arčiau Akropolio, Filopappou – kiek toliau. Plaka – visai šalia Akropolio, labai turistinis, gatvelės pilnos suvenyrų parduotuvių ir turistams skirtų valgymo vietų. Syntagma – šiuolaikinio miesto širdis, šalia Parlamento rūmai, parkas – kaip ir nieko, bet truputį brangesnis ir mažiau jaukus.

„Po kelionės“ nuotr. / Koukaki gatvėje apelsinmedžiai ir žydi, ir nokina vaisius
„Po kelionės“ nuotr. / Koukaki gatvėje apelsinmedžiai ir žydi, ir nokina vaisius

Kolonaki – prabangesnis rajonas su ambasadomis, garsių prekės ženklų parduotuvėmis. Exarchia – anarchistų rajonėlis, nelabai tvarkingas, su alternatyviomis parduotuvėlėmis, prieš kažką protestuojančiais plakatais, apterliotais paminklais – pasivaikščioti įdomu, jame gyvendama vakarais nesijausčiau saugiai.

„Po kelionės“ nuotr. / Ermou gatvė netoli Syntagma aikštės
„Po kelionės“ nuotr. / Ermou gatvė netoli Syntagma aikštės

Omonia pasirodė nejaukus, nors tvarkingas, teko girdėti, kad jis nėra saugus dėl vagių ir narkomanų. Psyri – tavernų, barų rajonas, vienas iš seniausių Atėnuose (žinoma, po Akropolio, Agoros), įdomu pasivaikščioti dieną, smagu vakare. Tik kiek toliau nuo pagrindinių gatvių sutemus nebūtų malonu vaikštinėti, o ir tvarkos bei švaros galėtų būti daugiau. Thissia – man pasirodė toks tarpinis variantas tarp vietinio Koukaki rajono ir turistinės Plakos.

Kaip keliauti po Atėnus?

Kitas dažnas klausimas – kaip nuvažiuoti iš oro uosto į ...? Patogiausiai iš oro uosto į centrą važiuoti metro arba autobusu. Mes važiavome metro, kaina – 9 eurai, autobusu – 5 eurai.

Atėnuose transporto sistema man pasirodė labai patogi – aiški metro schema, stotys naujos, tvarkingos. Jei susiruošite važiuoti į pajūrį, į paplūdimius – ten pakrante kursuoja labai patogus tramvajus (T7) – galima važinėti iš vieno paplūdimio į kitą. Žinoma, yra ir autobusų.

Atėnuose transporto sistema man pasirodė labai patogi.

Vienas jų minusas – sustoja tada, kai stotelėje laukia keleiviai, arba kai važiuojantieji paspaudžia „stop“ mygtuką. Miesto centre tai jokių problemų nesukelia, bet pakraštyje, kur žmonių mažiau, telefonu plepantis vairuotojas gali neatkreipti dėmesio į paspaustą „stop“ mygtuką ir pralėkti reikiamas stoteles.

Beje, naudojantis visuomeniniu transportu bent jau mums pasiteisino penkių dienų bilietas už 8,2 euro, leidžiantis važinėti visomis transporto priemonėmis, tuo tarpu vienkartinis bilietas – 1,2 euro.

„Po kelionės“ nuotr. / Kai kas po Atėnus keliauja ir jachtomis. Pireas
„Po kelionės“ nuotr. / Kai kas po Atėnus keliauja ir jachtomis. Pireas

Ką pamatyti Atėnuose?

Taip, žinoma, Akropolis, Agora, Akropolio muziejus ir pan. Jei galvojate aplankyti ne tik Akropolį, bet ir Agorą, jos muziejų, Kerameikos archeologinę vietovę bei muziejų, jums gali būti naudingas kombinuotas bilietas už 30 eurų.

Tiesa, bent dalį kitų į šį bilietą įeinančių vietovių galima pamatyti ir tiesiog per tvorą, bet į muziejų vidų be bilieto nepateksite. Tik Akropolio bilietas be jokių gidų ir pan. – 20 eurų.

Prieš einant į Akropolį vertėtų aplankyti Akropolio muziejų – labai įdomus ir modernus, suteikia daug vertingos informacijos. Beje, atidžiai rinkitės vizito į Akropolį laiką (daugiausiai žmonių apie 11–14 val.) ir įvertinkite, kad reikės kopti aukštyn, greičiausiai, kepinant saulei. Kai mes ten lankėmės, temperatūra buvo 22 laipsniai šilumos, tad jau momentais norėjosi, kad būtų vėsiau. Nuo skundų dėl karščio stabdė tik Lietuvoje palikto sniego prisiminimai.

Mums taip pat patiko nemokama ekskursija po pagrindines Atėnų istorines vietas, tiesa, į jas neužsukant. Walteris – puikus gidas, tikrai daug žinantis ir įdomiai pasakojantis, išsamiai atsako į visus klausimus. Trijų valandų ekskursija su juo neprailgo, o atlygis – arbatpinigiai.

Nuo skundų dėl karščio stabdė tik Lietuvoje palikto sniego prisiminimai.

Jei būsite Atėnuose ilgiau nei savaitgalį, prisiminkite, kad Atėnai – tai ne tik Akropolis, bet ir uostas, paplūdimiai. Yra tikrai smagių pasivaikščiojimo vietų prie jūros ir karštą dieną ten gali būti smagu. Na, Atėnų miesto paplūdimiai manęs nesužavėjo, bet gal todėl, kad maudytis dar buvo per šalta.

„Po kelionės“ nuotr. / Atėnai
„Po kelionės“ nuotr. / Atėnai

Kur ir ką valgyti – čia jau vėlgi skonio reikalais. Aš paprastai ieškau vietų toliau nuo pagrindinių turistinių trasų. Kad tai daryti verta, dar kartą įsitikinome ir Atėnuose – kai nesilaikėme šios taisyklės, pietavome seniausioje veikiančioje Psyri tavernoje, vakarieniavome Anafiotikos rajonėlyje, maistas buvo prasčiausias. Na, Anafiotikoje bent jau buvo smagu sėdėti.

Labai svarbu pasirinkti tinkamą kelionės laiką.

O kainos, žinoma, priklauso nuo to, ką ir kur valgai. Už vakarienę dviem mokėjome ir 17, ir 40 eurų, galėjome rasti ir pigiau, ir brangiau. Bendras įspūdis – maistas pigesnis nei Lietuvoje, šiaip skanus bei kokybiškas.

„Po kelionės“ nuotr. / Glyfada palūdimys
„Po kelionės“ nuotr. / Glyfada palūdimys

Ir dar bendras patarimas dėl Atėnų – iš savo asmeninių įspūdžių ir kitų atsiliepimų supratau, kad labai svarbu pasirinkti tinkamą kelionės laiką. Vasarą kalnų apsuptame mieste būna tikrai karšta. O kai dar pagalvoji apie kopimą per įkaitusius akmenis į Akropolį plieskiant saulei – jokia istorija nebus įdomi. Tad tikrai geriau į Atėnus keliauti kitu laiku, o vasarą mėgautis graikiškais paplūdimiais.

Daugiau kelionių nuotykių rasite tinklaraštyje „Po kelionės“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius