-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Varykit namo!“: Europoje daugėja miestų, kurių gyventojai pervargę nuo turistų

Malagą, vieną populiariausių atostogų vietų Ispanijoje, kasmet aplanko milijonai poilsiautojų, tačiau vietiniai gyventojai sako, kad jiems turistų jau gana, rašo Euronews.com.
Turistai Malagoje užkniso vietinius
Turistai Malagoje užkniso vietinius / Unsplash nuotr.

Malagos gyventojai nusivylę didėjančiu turistų antplūdžiu ir dabar jie nedviprasmiškai išreiškia savo jausmus.

Ispanijos miesto centre ant sienų ir durų priklijuota daugybė lipdukų, kuriuose rašoma, ką gyventojai mano apie lankytojus.

Pasivaikščiokite Malagos gatvėmis ir pamatysite tokių lipdukų, ant kurių užrašytos švelnesnės frazės – „tai buvo mano namai“, „tai buvo miesto centras“ iki griežtesnių vertinimų: „varykit iš čia“, „smirdi kaip turistas“.

123RF.com nuotr./Malaga
123RF.com nuotr./Malaga

Kodėl Malagos gyventojai taip pyksta ant turistų?

Šis miestas dėl saulėto klimato ir palyginti nedidelių pragyvenimo išlaidų jau seniai tapo populiaria lankytojų vieta. Tačiau pastaruoju metu jis tapo dar geidžiamesne atostogautojų ir skaitmeninių klajoklių kryptimi.

Daugeliui vietinių gyventojų kasdien matomi būriai turistų jau atsibodo. Dani Drunko baras „Drunkorama“ Malagoje yra gausiai lankomas keliautojų. Nemaža dalis uždarbio – būtent iš jų. Tačiau prieš kurį laiką Dani Drunko pradėjo „lipdukų iniciatyvą“, kurios metu atspausdino ir iškabino po miestą frazes, kurias sako jo baro lankytojai.

Kalbėdamas su vietos laikraščiu „Diario Sur“, D.Drunko paaiškino, kad kampaniją pradėjo po to, kai buvo „išmestas“ iš namų, kuriuose gyveno dešimtmetį.

Jis teigė, kad nuomotojas atsisakė derėtis dėl nuomos mokesčio ar net parduoti jam turtą. Priežastis? Jie norėjo paversti butą trumpalaikės nuomos objektu turistams.

„Kyla daug triukšmo, nes vietiniai gyventojai pavargo nuo tokios situacijos; aš tik pasiūliau idėją, įskėliau kibirkštį, o dabar prisijungė ir kiti“, – „Diario Sur“ sakė D.Drunko.

Pasak jo, „Malagos miesto centras jau seniai ritasi žemyn. Pavyzdžiui, jei mano bare kas nors sulūžta, šalia nėra jokios parduotuvės, kur galėčiau nusipirkti reikiamų dalykų. Nes prekiaujama tik tuo, ko reikia turistams. O jiems varžtų nereikia.“

Vietos politikas Dani Pérezas prisijungė prie „X“ (anksčiau – „Twitter“), kad prisidėtų prie didėjančio nepasitenkinimo.

„Eidamas Malagos gatvėmis praktiškai negali rasti gyvenamojo namo, kuriame nebūtų užrakinto langelio [turistų nuomai]“, – rašė jis ir toliau kaltino miesto merą Paco de la Torre, kad šis „nė piršto nepajudina dėl Malagos gyventojų“ ir „išvaro juos iš miesto, kuriame jie gimė“.

Praėjusių metų lapkritį naujienų svetainės „The Local Spain“ vietinis reporteris pranešė, kad Malagoje ne sezono metu „tikrai daugiau darbo nei anksčiau“, taip pat patvirtino, kad „visur“ yra užrakintų pašto dėžučių, ir pastebėjo, kad pastaraisiais mėnesiais restoranų kainos labai išaugo.

Kodėl Malaga tokia populiari tarp užsienio lankytojų?

Ispanijos Kosta del Solio pakrantė, kurioje įsikūrusi Malaga, jau daugelį metų yra labai populiari tarp turistų. 2023 m. čia apsilankė rekordinis skaičius – 14 mln. poilsiautojų iš Ispanijos ir užsienio, nemažai jų nusprendė miestą paversti savo namais ir įsigijo čia nekilnojamojo turto arba išsinuomojo būstą. Tai paskatino būsto kainų kilimą.

Naujausi Ispanijos nacionalinio statistikos instituto (INE) duomenys rodo, kad aštuoni iš dešimties į Malagą atvykstančių naujų gyventojų šiuo metu yra užsieniečiai.

123rf.com nuotr./Malaga
123rf.com nuotr./Malaga

Tačiau ne tik pavieniai asmenys keičia miesto veidą. Maždaug 630 technologijų bendrovių, įskaitant „Google“, atidarė savo biurus Malagoje, paversdamos ją beveik Europos Silicio slėniu.

Dėl to į Malagą atvyksta tūkstančiai tarptautinių nuotolinių darbuotojų ir skaitmeninių klajoklių, kuriuos traukia maloni darbo aplinka ir šiltas klimatas.

Tačiau Malagos vietiniai gyventojai mano, kad to jau gana. Anot jų, atvykėliams palanki miesto valdžia išstumia vietinius iš jų gimto miesto.

Nuo turistų pavargo ne tik malagiečiai

Su pertekliniu turizmo kovoja ne tik Malagos gyventojai. Kovo pradžioje Ispanijai priklausančiose Kanarų salose taip pat atsirado grafičiai, kuriuose turistams buvo liepiama „grįžti namo“.

Kanarų salos, kuriose ištisus metus šviečia saulė ir vyrauja šiltas oras, yra visada populiari užsienio turistų kelionių kryptis, o turizmas laikomas didžiausiu salų grupės pajamų šaltiniu.

Shutterstock nuotr./Tenerifė
Shutterstock nuotr./Tenerifė

Vis dėlto populiarumas turi savo kainą. Viena populiariausių salų, Tenerifė, neseniai paskelbė ekstremalią situaciją dėl geriamojo vandens. Tai dar labiau pakurstė vietinių gyventojų problemas, nes kai kuriose turistinėse vietovėse vandens sunaudojama iki šešių kartų daugiau nei gyvenamosiose vietovėse, todėl išsenka geriamajam vandeniui ir žemės ūkiui svarbūs ištekliai.

Vasarį netoliese esančioje Gran Kanarijos saloje ant sienų atsirado užrašas „Turistai ir skaitmeniniai klajokliai eikite namo“, o laikraštis „Canarian Weekly“ tai pavadino „turizmo fobija“.

Dar anksčiau – praėjusių metų rugpjūtį – Balearų salos Maljorkos gyventojai keliuose paplūdimiuose iškabino netikrus užrašus: „Saugokitės pavojingų medūzų“ ir „Atsargiai, krentantys akmenys“, taip siekdami atbaidyti turistus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius