Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti

Velykų saloje – įtūžis po to, kai pikapas rėžėsi į vieną iš žymiųjų statulų

Velykų salos meras pareiškė, kad saloje reikia įvesti eismo apribojimus šalia jos archeologinių vietovių. Taip jis sureagavo į įvykį, kai pikapas rėžėsi į vieną iš žymiųjų akmens struktūrų, rašo „The Guardian“.
Pikapo avarija Velykų saloje
Pikapo avarija Velykų saloje / Ma'u Henua bendruomenės feisbuke nuotr.

Incidentas įvyko sekmadienį. Saloje gyvenantis čilietis, kuris vairavo automobilį, buvo sulaikytas, jam pateikti kaltinimai dėl nacionalinio paminklo sugadinimo.

Velykų saloje, kurią vietiniai vadina Rapa Nui, yra apie tūkstantis akmens figūrų, vadinamų moai. Senieji vietos gyventojai tiki, kad moai statulose slypi didžių protėvių dvasios, jos taip pat laikomos mirusių giminaičių reinkarnacijomis.

Ma’u Henua bendruomenės, kuri rūpinasi moai, prezidentas Camilo Rupa pareiškė, kad incidentas galėjo būti tyčinis veiksmas.

Salos meras Pedro Edmunds Paoa leidiniui „El Mercurio“ sakė, kad avarija, panašu, įvyko dėl stabdžių gedimo. Jo teigimu, incidentas rodo, kad reikia įvesti saloje naujus eismo apribojimus.

Meras teigė, kad salos populiacija nuo 2012 m. išaugo nuo 8 tūkst. iki 12 tūkst. Per mėnesį salą aplanko apie 12 tūkst. turistų.

Naujas atradimas visiškai pakeitė supratimą

Mokslininkai ne vieną dešimtį metų bandė išsiaiškinti, kaip atsirado šie milžiniški stabai. Ne mažiau domino ir papročiai tos Polinezijos bendruomenės, kuri šias statulas išskaptavo ir pastatė. Tačiau iki šiol niekam taip ir nepavyko iki galo suprasti moai paskirties ir svarbos.

Jau ilgą laiką buvo svarstoma teorija, jog monolitų ceremoninė paskirtis buvo glaudžiai susijusi su derlingumo ritualais, o naujojo tyrimo autoriai tvirtina, kad jų gautos cheminės analizės išvados įrodymais patvirtina tokį ryšį. Manoma, kad moai statulos buvo tarsi amžini žaliuojančių pasėlių sargai.

Plačiau apie naujus mokslininkų atradimus skaitykite čia: Naujas atradimas visiškai pakeitė supratimą apie Velykų salos moai statulas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Energetikos ekspertas: elektros sistema be smegenų – tarsi primityvus organizmas, nesiorientuojantis aplinkoje
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius