Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Vieta Europoje, į kurią savo noru retai kas vyksta: ką ten veikia amerikietis?

Praeitoje dalyje kalbėjome, kaip Moldova vis dar tebesitampo tarp Rytų ir Vakarų bei iki galo neapsisprendžia, kuria kryptimi jai pasiduoti. Tada sutarėme, jog tas šūdinos virvės tampymas didele dalimi ir lemia, jog šalis niekaip nepadaro proveržio, kad atsikratytų skurdžiausios Europos šalies vardo ir pagaliau aplenktų prarajon garmančią Baltarusiją.
Padniestrė, Tiraspolis
Padniestrė, Tiraspolis / Asmeninė, 123RF.com nuotr./15min koliažas

Aišku, nėra Moldovoje viskas tik blogai. Joje nėra karo, neramumų ar dar kokių nesąmonių, papildomai nervinančių žmones. Žinoma, savo didelį karą jie jau turėjo, kai, sugriuvus Sovietų Sąjungai, Moldovos dalis, vadinama Padniestre, paskelbė nepriklausomybę. Tada Moldovos pajėgos nusprendė išspręsti reikalus jėga. Ir būtų išsprendusios, jei į konfliktą nebūtų įsikišusi Rusija, kurios kariuomenė nubaidė moldavus, Padniestrėje įkūrė savo dalinius pavadintus taikdariais ir sukūrė iki šių dienų besitęsiantį įšaldytą konfliktą.

Karo metu žuvo du tūkstančiai žmonių. Nors Padniestrė kontroliuoja savo sienas, turi savo pasus, valiutą, prezidentą ir visus nepriklausomai valstybei reikalingus atributus, jos iki šiol niekas oficialiai nepripažįsta. Pasaulis laiko Padniestrę de jure Moldovos dalimi.

Asmeninė nuotr./Tiraspolis
Asmeninė nuotr./Tiraspolis

Svajonių šalis – Rusija

Padniestrė yra dar skurdesnė nei Moldova. Ji jau keliskart prašėsi būti prijungiama prie Rusijos, nes kur jai daugiau prašytis? Žmonės čia yra prorusiški, valstybinė kalba yra rusų. Taigi dauguma šalies gyventojų vartoja būtent ją. Gal kaimuose kažkas ir prabyla moldaviškai, tačiau sostinėje nei jos, nei jokios kitos kalbos negirdėjau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius