-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 12 29

Vietos, kurių net nesusapnuotum: kas 2023-iaisiais labiausiai įsiminė Lietuvos keliautojams?

Jauniausia pasaulio valstybė, šalčiausias žemynas ar net uždara „vienuolių respublika“ – tai tik nedidelė dalis kvapą gniaužiančių vietų, kurios šiais metais labiausiai įsiminė žinomiems Lietuvos keliautojams.
Žinomų Lietuvos keliautojų 2023 metų atradimai
Žinomų Lietuvos keliautojų 2023 metų atradimai / „15min“ koliažas

Šiemet net 9-ių kelionių entuziastų klausėme – kuri 2023 m. aplankyta šalis ar vieta paliko didžiausią įspūdį?

Danas Pankevičius, daugiausia valstybių apkeliavęs lietuvis, projekto „Ekspedicija Afrika“ autorius (FB: Danas Around The World; instagramas Danas Around The World).

Kelionė į jauniausią pasaulio valstybę – Pietų Sudaną

Šiais metais beveik 11 mėnesių praleidau kelyje. Kelionės maršrutas driekėsi per atokiausias salas Ramiajame vandenyne, Aziją, Afriką, dalį laiko praleidau ir Europoje. Iš visų aplankytų šalių norėčiau išskirti jauniausią pasaulio valstybę – Pietų Sudaną, kuriame praleidau beveik 1,5 mėnesio. Deja, ji laikoma ir pačia skurdžiausia šalimi. Bet kuo šalis skurdesnė, tuo daugiau išlikusių senųjų kultūrinių tradicijų, kas mane labiausiai žavi ir traukia.

Asmeninio archyvo nuotr. / Pietų Sudanas
Asmeninio archyvo nuotr. / Pietų Sudanas

Ten gyvena mažiausiai lankomos gentys visoje Afrikoje. Štai mundari – jie augina gyvulius, kuriais rūpinasi labiau nei patys savimi. Iš ganyklų grįžusius gyvulius jie ištrina pelenais, kuriuos išgauna iš deginamo mėšlo. Pelenai apsaugo kailį nuo įvairiausių parazitų, kaitrios saulės spindulių.

Kuo šalis skurdesnė, tuo daugiau išlikusių senųjų kultūrinių tradicijų.

Gražiausių ragų savininkus puošia prieš miegą. O tam, kad karvės duotų daugiau pieno, joms į užpakalį pučiamas oras. Tai berniukų darbas. Kai karvės prabunda ryte ir stojasi ant kojų, visi žino – jos netrukus šlapinsis. Genties žmonės bėga prie karvės ir prausiasi jų šlapimu. Vyrai nuolat kiša galvą, kad šlapimas nudažytų jų plaukus oranžine spalva. Vyrai su tokia šukuosena daug populiaresni tarp moterų. Šlapimą net pila į maistą, nes taip skaniau.

Kartais organizuojamos vyrų imtynės tarp skirtingų kaimų, pasisekė ir jas išvysti. Į jas susirenka šimtai žmonių, kartais – net tūkstančiai. Kol vyrai galynėjasi, grojama būgnais, pučiami iš ragų pagaminti muzikos instrumentai, moterys dainuoja. Įspūdingas reginys.

Šlapimą net pila į maistą, nes taip skaniau.

Paklausiau vienos jaunos netekėjusios merginos, jei kas pasiūlytų, ar važiuotum gyventi į kitą šalį. Atsakymas buvo toks: jei sugebės tėvui sumokėti už ją nustatytą kainą gyvuliais – važiuos. Bet turi gauti pažadą, kad ji kelis kartus per dieną tikrai gaus pieno. Tai pagrindinis maisto produktas genties racione.

Asmeninio archyvo nuotr. / Pietų Sudanas
Asmeninio archyvo nuotr. / Pietų Sudanas

Labai įdomi ir larim gentis. Moterys garsėja savo kūno puošyba. Išsipjausto odą peiliukais ir tepasi specialiu mišiniu, kad neleistų žaizdai gražiai sugyti. Taip susiformuoja didžiausi randai. Veriasi daug auskarų į nosį, smakrą ir ausis. O vyrų dabartinė mada – dėvėti botus. Na, jei tokių neišgali įsigyti, tuomet apsiveja blauzdas guma ar plastiku. Ir būtinai puošis paaukštinta kepure.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius