Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilionės per skrandį: idėjos gastroturistams, ką išbandyti Lietuvoje

Kulinarinis turizmas yra absoliutus fenomenas ir sparčiausiai auganti turizmo rūšis tiek pasaulyje, tiek ir Lietuvoje. Valstybinis turizmo departamentas siūlo susipažinti su skaniausiomis naujovėmis mūsų šalyje ir ne tik keliauti po Lietuvą, bet ir ragauti ją.
Gastroturizmas Lietuvoje
Gastroturizmas Lietuvoje

Didikų virtuvės renesansas

Alaus sriuba
Alaus sriuba

Jei norėtumėte patys paragauti ar savo svečius nustebinti šiene keptu varškės sūriu, alaus sriuba, šerno karka ar Baumkucheno ledais – būtina apsilankyti tik šiemet Zyplių dvare (Šakių raj.) duris atvėrusiame restorane „Kuchmistrai“. Čia stengiamasi atgaivinti ir puoselėti didžiųjų kunigaikščių virtuvę.

Apelsinų sriuba

Organizatorių nuotr./Svečiuose pas grafienę Rozaliją Raudondvario dvare
Organizatorių nuotr./Svečiuose pas grafienę Rozaliją Raudondvario dvare

Seiles priverčia išsiskirti nauja Raudondvario muziejaus pažintinė-edukacinė programa. Jos metu lankytojams ne tik aprodomos pilies menės, pasakojama apie dvariškių gyvenimą, bet ir „grafo kuchmistras“ pavaišina kadaise grafų Tiškevičių pamėgta apelsinų sriuba.

Paragauk Saulės

S.Jankausko nuotr./„Saulės skonis“
S.Jankausko nuotr./„Saulės skonis“

Koks yra Šiaulių miesto skonis? Atsakymą į šį klausimą skonio receptoriams gali pateikti Šiaulių žemės gastronominė kelionė – „Saulės skonis“. Maitinimo paslaugas teikiančios kavinės, atsiliepdamos į Šiaulių turizmo informacijos centro iniciatyvą, sukūrė „Saulės skonį“ – patiekalą ir gėrimą tuo pačiu pavadinimu. Taip pat Šiauliuose šiemet pradėti rengti ponios Antaninos ekskursija „Šiauliai: retro skoniai ir pasakojimai“, nukelianti į tarpukario Šiaulius, kai kvepėjo smetonišku pyragu ir kitais gardėsiais.

S.Jankausko nuotr./Edukacija Šokolado muziejuje
S.Jankausko nuotr./Edukacija Šokolado muziejuje

Išbandyti čia galima ir indėniško šokolado dirbtuves Šokolado muziejuje. O jei rūpinatės savo sveikata – sudalyvaukite sveikuoliškų patiekalų degustacijoje ir edukacinėje programoje „Ir maistas, ir vaistas: ekologiški šalto spaudimo aliejai ir daiginti grūdai“ vienoje seniausių šalyje „Valerijono“ vaistinėje.

Šiaulių turizmo ir verslo informacijos centro nuotr./Istorinė Šiaulių vaistinė „Valerijonas“
Šiaulių turizmo ir verslo informacijos centro nuotr./Istorinė Šiaulių vaistinė „Valerijonas“

Gurmanų stotelės sostinėje

Virto karpio, Bonos Sforcos lazanijos, kiškienos ar kitų patiekalų, kuriais gardžiavosi Radvilos? Tuomet – į restoraną „Ertlio namas“, kur atgaivinta istorinė lietuviška virtuvė, vyksta midaus degustacijos. Troškintų patarškų, šamo ar juodosios arbatos ledų? Tuomet – į „Mykolo 4“, čia tęsiamos prieškario Vilniaus gastronomijos tradicijos. Pasiilgote kokybiškos gruzinų virtuvės? Ji – „Georgian House“. Deserto po sakurų žiedais? – jūsų laukia „Sugarmour“. Tikras iššūkis išragauti visus Vilniaus skonius ir poskonius.

Kurorto kulinarinis žemėlapis

Patiekalai, dėl kurių verta važiuoti į Birštoną – elniena ant kedro šakelių, Nemune sužvejotas starkis, aštuonkojo karpačio. Rengiamame Birštono kulinariniame žemėlapyje bus ne tik aprašyti kovo mėnesį išrinkti įsimintiniausi kurorto patiekalai, bet ir vietos, kuriose galima jų paskanauti.

Skonių šventės

Kiekvieną pavasarį vyksta tradicinė žvejų šventė Žiobrinės. Žiobriai ant laužo balandžio pabaigoje buvo kepami Nidos uoste, gegužės 6 d. – Jurbarke. O Kriūkuose (Šakių raj.) gegužės 20 d. net 16 kartą bus renkama Žiobrių karalienė!

Na, o pirmąjį rugsėjo savaitgalį tradiciškai rengiamas žuvienės virimo čempionatas Šilutėje. Gardžiai kvepianti šventė kasmet privilioja tūkstančius žmonių – tiek dalyvių, tiek žiūrovų ir ragautojų.

R.Žalgevičiaus nuotr./Žuvienės virimo čempionatas Šilutėje
R.Žalgevičiaus nuotr./Žuvienės virimo čempionatas Šilutėje

Maisto turgus

Šefų iš geriausių restoranų ar kavinių patiekalai, gaminami po atviru dangumi, didžėjų kolekcijos ir pramogos. Tokios koncepcijos renginys šiltuoju sezonu tapo neįtikėtinai populiarus ne tik sostinėje, bet ir Kaune. Todėl ieškokite informacijos apie „Open Kitchen“ sezono atidarymus Vilniuje, Tymo turguje, ir Kaune, Nemuno saloje. O tuomet jau dalyvaukite.

Dešimtukas sudarytas pagal Turizmo informacijos centrų bei Valstybinio turizmo departamento informaciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius