-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilnietį Tomą pakerėjo didinga Kanados gamta: „Čia galite pamatyti pačią gražiausią žiemą“

Daugelis lietuvių šaltuoju metų laiku stengiasi keliauti į kraštus, kuriuose ištisus metus lepina šiluma. O štai vilnietis Tomas Korkut aplankė jau nuo lapkričio pradžios sniegu pasipuošusią tolimąją Kanadą. Jo teigimu, keliauti tenka tikrai dažnai, tačiau tai, ką pamatė kerinčia gamta garsėjančioje šalyje, pranoko lūkesčius.
Tomo kelionė po žiemišką Kanadą
Tomo kelionė po žiemišką Kanadą / Asmeninio archyvo nuotr.

15min Tomas papasakojo, kuo jį labiausiai sužavėjo Kanada ir kodėl šią šalį jis nutarė aplankyti tokiu metų laiku.

Asmeninio archyvo nuotr. / Tomo kelionė po žiemišką Kanadą
Asmeninio archyvo nuotr. / Tomo kelionė po žiemišką Kanadą

Žiema – mėgstamiausias metų laikas

Kaip sakė vilnietis, žmonės stebėjosi, kad jis lankėsi Kanadoje ir dar lapkričio mėnesį, tačiau tam jis turėjo dvi priežastis.

Pasak Tomo, Kanadoje gyvena jo draugė, kuri metams gavo „Work and Travel“ vizą. Kita kelionės priežastis, kaip nurodė jis, yra Kanados gamta, kalnai.

„Žiema yra mano mėgstamiausias metų laikas, todėl nusprendžiau, kad ten vyksiu lapkričio pradžioje, – pasakojo Tomas.

– Vakarinėje Kanados pusėje žiema prasideda jau nuo lapkričio mėnesio, kai oro temperatūra jau gali nukristi iki 10 laipsnių šalčio, todėl yra labai didelė tikimybė jau tada ten sulaukti sniego.“

Visgi Tomas prisiminė, kad pirmąsias dienas Kanadoje dar buvo vėlyvas ruduo, deja, bet tada dar nepranašavo sniego.

„Kiek buvo džiaugsmo vieną rytą atsikelti, žvilgtelėti pro langą – nesimatė nei automobilių, nei kalnų, keliai nevalyti – tikriausiai kelininkus žiema užklupo netikėtai. Pirma atėjusi mintis – va, dabar bus tikros atostogos“, – kelionės įspūdžiais dalijosi vilnietis.

Stebino kvapą gniaužianti gamta

Pasak Tomo, ši jo kelionė truko 14 dienų, tačiau iš jų 4 dienos buvo lėktuvuose arba Londone (būtent Anglijoje buvo persėdimas), todėl iš 14 dienų tik 10 buvo skirtos Kanadai pažinti.

„Pirmasis Kanados miestas, kuriame nusileido lėktuvas – Kalgaris. Jame gyvena 1,5 mln. žmonių. Jis stipriai skiriasi nuo mūsų Lietuvos miestų“, – sakė Tomas.

Anot jo, čia kitokia infrastruktūra, daug aplinkkelių. Jie supa visą miestą, todėl net penktadienio vakarą, kai baigiasi darbo valandos, nebūna spūsčių.

„Įsiminė Downtown – biurų centras, ir, be abejo, gyvenamųjų namų kvartalai, primenantys visus geriausius užsienio filmus, ypač legendinį „Vienas namuose“ namą bei apylinkės, – pasakojo vilnietis.

– Pabuvęs porą dienų bei apžiūrėjęs visą miestą, toliau pasukau į svarbiausią kelionės tikslą – Kanados Uolinių kalnų parkus.“

Šios vietos, pasak Tomo, nuo Kalgario miesto yra nutolusios apie 100 km į vakarų pusę. Jau kelyje buvo matyti, kaip artėjama prie didžiulių kalnų ir vaizdų, kuriuos, anot pašnekovo, jis taip troško pamatyti.

„Kanados Uolinių kalnų parkuose yra keli nedideli, bet labai jaukūs miesteliai: Kanmoras, Banfas, Džasperis. Čia daug kalnų, ežerų, laukinių gyvūnų ir įvairiausių vaizdų – būtent tai, dėl ko ir buvo planuota kelionė, – sakė vyras.

– Įvažiuojant į kiekvieną miestelį, tenka susimokėti ekologijos mokestį. Šie pinigai yra skirti specialiai tarnybai, kuri užsiima viso parko saugojimu ir priežiūra.“

Jo teigimu, čia akių neįmanoma atitraukti nuo jau minėtų Uolinių kalnų (angl. „Rocky Mountains“).

„Svarbiausios lankytinos vietos yra Banfo miestelis, Banfo Gondolos keltuvas, Minnewanka ežeras, Leik Luiso ežeras, Moraine ežeras (žiemą įvažiavimas uždarytas), Džasperio miestelis ir, žinoma, daug kitų gražių vietų, – sakė Tomas.

Asmeninio archyvo nuotr. / Tomo kelionė po žiemišką Kanadą
Asmeninio archyvo nuotr. / Tomo kelionė po žiemišką Kanadą

– Neslėpsiu, didžiausią įspūdį paliko ir stipriai sužavėjo Leik Luiso ežeras. Tai nerealaus grožio ežeras, esantis kalnų apsuptyje. Jis atrodo neįtikėtinai.“

Uoliniai kalnai, anot vilniečio, garsėja laukiniais gyvūnais, kurių gausu miškuose, taip pat jie dažnai išbėga į kelią.

„Mus lydėjo sėkmė – vieną vakarą mums pavyko „pagauti“ meškutį ir pasigrožėti šiuo mielu gyvūnu, – pasakojo jis.

VIDEO: Vilnietis Kanadoje pamatė lokiuką

– Iškritus sniegui, kelio sąlygos tampa labai sudėtingos – tenka dažnai sustoti, valytis ratų apsaugos konstrukcijas. Apie kelio slidumą ir nevalytą asfaltą neigiamų atsiliepimų nebus, nes tai pridėjo tikros žiemos skonio.“

Pasak Tomo, verta paminėti oro temperatūrų svyravimą – priklausomai nuo parko vietovės, oro sąlygos gali smarkiai keistis. Tiesa, pašnekovas pabrėžė, kad kelyje nebuvo interneto ryšio, todėl galėjo nesiblaškyti ir grožėtis vaizdais.

„Galiu drąsiai sakyti, kad 350 km ilgio kelias nuo Banfo iki Džasperio per Kanados Uolinių kalnų parkus yra gražiausias kelias, kuriuo teko važiuoti. Įprastai galima nuvažiuoti per 4 val., tačiau, kai iš visų pusių supą kalnai, ežerai, apsnigusios eglutės, laukiniai gyvūnai... Mes važiavome 6–7 val., nes norėjome sustoti, pasidaryti nuotraukų ir tiesiog mėgautis gamta“, – pasakojo vilnietis.

Anot pašnekovo, jis tikrai rekomenduoja aplankyti Kanados Uolinių kalnų parkus tiems, kurie mėgsta gamtą, kalnus ir ryškiai mėlynus ežerus.

„Dauguma turistų visgi renkasi vasaros laikotarpį, nes visos lankytinos vietos yra atidarytos, žaliuoja gamta, visur kerintys vaizdai. Tai ir žygeivių rojus, nes yra didžiulis pasirinkimas: nuo lengvesnių pakilimo trasų iki sudėtingesnių, kur atsiveria nerealaus grožio peizažai, – sakė vilnietis.

Čia galite pamatyti pačią gražiausią žiemą.

– Žiemą visgi daug vietų jau yra uždarytų dėl neįmanomo privažiavimo, nerealaus sniego kiekio. Tokiu metų laiku žygiai dėl oro sąlygų ir sniego iš esmės yra draudžiami, bet viską atperka žiemos vaizdų grožis.“

Pašnekovo teigimu, jei esate „šaltojo sezono žmongus“, čia galite pamatyti pačią gražiausią žiemą. „Visiems kitiems visgi siūlyčiau keliauti vasarą arba iki rugsėjo mėnesio pabaigos, – akcentavo jis.

– Apibendrindamas norėčiau pasakyti, kad retai būna gyvenime, kai realybė pranoksta lūkesčius. Šį kartą likau viskuo sužavėtas. Lyg su rožiniais akiniais grįžęs namo, galiu pasakyti, jog tai įspūdingiausia ir gražiausia mano kelionė (nors keliauju tikrai nemažai).“

Asmeninio archyvo nuotr. / Tomo kelionė po žiemišką Kanadą
Asmeninio archyvo nuotr. / Tomo kelionė po žiemišką Kanadą

Pasiekti Kanadą galima keliais būdais

Pasiekti tolimąją Kanada, Tomo teigimu, yra du būdai.

„Žinoma, teks daryti persėdimą, nes tiesioginio skrydžio nėra. Vienas iš variantų – skrydis iki Frankfurto (Vokietijos miesto), iš kur tiesiogiai su oro bendrove „Lufthansa“ nuskrisite iki Kalgario miesto. Skrydžio trukmė – apie 11 val., – sakė pašnekovas.

– Aš apts pasirinkau kitokį variantą – iš Vilniaus skridau iki Londono, o iš ten, kaip minėjau pradžioje, skridau iki Kalgario miesto. Skrydžio trukmė – 9 val.

Pasak savo kelionės įspūdžiais pasidalijusio vilniečio, Londone jam teko iš vieno oro uosto nuvykti į kitą (nuo Lutono iki Hitrou oro uosto), o tai užtruko apie 3 val. kelionių traukiniais, metro ir autobusais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius