Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 04 29 /15:38

Vyriausybė leido atnaujinti skrydžius: pirmieji reisai – į Vokietiją, bet bus privaloma 14 d. saviizoliacija

Trečiadienį Vyriausybė leido atnaujinti kai kuriuos skrydžių maršrutus. Pirmieji skrydžiai – jau nuo gegužės 10 d. į Frankfurtą, dėl kitų žadama apsispręsti vėliau. Visgi kelionės dar ilgai negrįš į buvusias vėžes. Net ir pasinaudojus atnaujinamais reisais, bus iššūkių – nebūtinai atitiksite kitos šalies taisykles, kad būtumėte įleistas. Net ir nuvykus ten gali reikėti užsidaryti į 2 savaičių saviizoliaciją. Be to, naujasis Vyriausybės sprendimas nepakeičia reikalavimo karantinuotis grįžus į Lietuvą.
Vilniaus oro uostas
Skrydžiai iš Vilniaus oro uosto / Valdo Kopūsto / 15min nuotr.

Lietuvių kelionėms lėktuvu iki šiol galiojo du draudimai. Vienas – draudimas Lietuvos piliečiams išvykti iš šalies (nebent jie grįžta į savo nuolatinę gyvenamąją vietą ar vyksta į darbo vietą, vykdo tarptautinius komercinius pervežimus). Kitas – pačių skrydžių draudimas.

flightradar24.com iliustr./Trečiadienį, balandžio 29 d. 14 val. Lietuvos oro erdvėje – vos keletas lėktuvų
flightradar24.com iliustr./Trečiadienį, balandžio 29 d. 14 val. Lietuvos oro erdvėje – vos keletas lėktuvų

Pirmasis draudimas atšaukiamas, o antrasis – iš dalies. Draudimas naikinamas skrydžių maršrutams, kurių atnaujinimui pritaria Vyriausybė, gavusi užsienio reikalų ministro siūlymą.

Vyriausybės pasitarime trečiadienį pritarta ir Užsienio reikalų ministro Lino Linkevičiaus siūlymui, kad nuo gegužės 10 d. būtų vykdomi skrydžiai iš Vilniaus į Vokietijos miestą Frankfurtą ir atgal. Skrydžius vykdys Vokietijos oro bendrovė „Lufthansa“. Planuojamas dažnumas – 3 kartai per savaitę.

S.Skvernelis: nemanau, kad turistauti šiuo metu kur kitur nei Lietuvoje būtų prasminga ir saugu

Visgi į Vokietiją nuskristi tik kaip turistui nepavyks. Vokietija į šalį leidžia atvykti savo piliečiams ir čia gyvenantiems arba galintiems pateikti svarią kelionės priežastį. Šis draudimas galios mažiausiai iki birželio 14 d., trečiadienį skelbia „Der Spiegel“. Reikia atkreipti dėmesį, kad šalyje taikomas ir 14 dienų karantino atvykusiems reikalavimas.

Atvykus atsakingos institucijos turi teisę rinkti asmens duomenis, informaciją apie kelionę ir kontaktinius duomenis, kad vietos sveikatos priežiūros institucijos galėtų sekti, ar laikomasi karantino.

14 d. saviizoliacijos reikalavimas atvykusiems iš užsienio išlieka galioti ir Lietuvoje. Vyriausybės posėdyje sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pabrėžė, kad draudimo išvykti iš Lietuvos išbraukimas „niekaip nekeičia atvykimo sąlygų, reguliavimų dėl izoliacijos ir kitų dalykų“.

Ir ateityje skelbiant naujus skrydžius, premjeras Saulius Skvernelis pabrėžė, reikia gerai apgalvoti savo kelionę. „Išvykstantys tikrai turi pasverti priežastis, dėl ko važiuoja. Tai turi būti svarios priežastys. Aš nemanau, kad turistauti šiuo metu kur kitur nei Lietuvoje būtų prasminga ir saugu. Kiekvienas esame savarankiškas, ir prieš išvykdami turėkime omenyje, kur važiuojame, kur vykstame, ar galėsime ten patekti ir po to kaip reikės sugrįžti“, – spaudos konferencijoje ragino premjeras.

Tai priklauso nuo kitų šalių vyriausybių individualių sprendimų – dalis įsileidžia tik piliečius ar atvykstančius dėl darbo, gali būti reikalaujama ir 2 savaitėms karantinuotis. Tad prieš jau planuojant kelionę reikia pasitikrinti tos šalies skelbiamas taisykles.

Antradienį Seime susisiekimo ministras Jaroslavas Narkevičius tarp pirmų galimų skrydžių krypčių įvardijo Latviją, Vokietiją ir Lenkiją. Lietuvos oro uostai praėjusią savaitę paskelbė, kad atnaujinus susisiekimą oru pirmiausia būtų svarstoma apie skrydžius į Frankfurtą, Kopenhagą ir Varšuvą.

Anot Lietuvos oro uostų, skrydžių atnaujinimui būtinos šios trys aplinkybės: šimtaprocentinis tiek oro uostų, tiek oro bendrovių pasiruošimas keleivių saugumo užtikrinimui; skrydžių ir keliavimo ribojimų panaikinimas – Lietuvos atveju, sulaukus Lietuvos Vyriausybės sprendimo panaikinti ribojimus keleiviniams skrydžiams; planas skrydžių atnaujinimui, jį paruošti turi oro bendrovės. „Jei bent vienos iš aplinkybių nėra – skrydžiai negalės būti atnaujinti. Oro bendrovių planai priklauso ir nuo kitų valstybių, į kurias būtų vykdomi skrydžiai, skrydžių ribojimų“, – 15min aiškino Lietuvos oro uostų Komunikacijos projektų vadovė Lina Beišinė.

Kokių taisyklių reikės laikytis skrendant?

Svarbus klausimas šiuo metu – ir kaip užtikrinti keliautojų bei darbuotojų saugumą. „Režimas bus nustatytas mūsų operacijos vadovo (Aurelijaus Verygos – red.), kaip turės elgtis ir atrodyti keleiviai lėktuve. Jeigu tai tenkins paslaugos tiekėjo sąlygas, matyt tie reguliarūs skrydžiai turbūt 3 kartus per savaitę prasidės“, – pabrėžė premjeras Saulius Skvernelis.

J.Narkevičius paragino ir apibrėžti taisykles, ar reikės laikytis socialinio atstumo lėktuvuose - t.y., dalį kėdžių palikti laisvų. Toks variantas yra svarstomas pasaulyje, tačiau IATA vadovas Alexandre'as de Juniacas yra pareiškęs, kad socialinio atstumo orlaiviuose įgyvendinimas reikštų, kad baigiasi „pigių kelionių“ era, o „Ryanair“ paskelbė tokiomis sąlygomis išvis neskraidysianti.

Lietuvos oro uostai teigia kartu su oro bendrovėmis rengiantys saugumo paketą. „Bus taikomos tokias priemones kaip: į terminalą įleidžiami tik keleiviai su galiojančiu bilietu ir asmeninės apsaugos priemonėmis, būtino atstumo laikymasis terminalo, saugumo patikros, prekybos vietose, artimo kontakto vietose bus įrengti apsauginiai skydai, skiriantys darbuotojus ir klientus, ir kitos priemonės“, – vardijo L.Beišinė.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga antradienį sakė, kad atnaujinus skrydžius, su jais grįžtų ir tos pačios saugumo priemonės, kurios Lietuvos oro uostuose buvo taikomos Europoje pradėjus plisti koronavirusui.

„Bent jau iš to, kokias diskusijas turėjome iki šiol COVID-19 valdymo komitete, jeigu skrydžiai būtų atnaujinti, galiotų tos pačios priemonės, kurios buvo dar iki uždraudimo – ir tikrinimas, ir registravimas, ir kiti dalykai“, – antradienį spaudos konferencijoje sakė A.Veryga.

„Wizz Air“ jau paskelbė, kad imsis papildomų priemonių. Pavyzdžiui, skrydžio metu bus privaloma dėvėti kaukes. Įgulos nariai kiekvienam keleiviui įteiks sanitarines servetėles, o norint sumažinti fizinį kontaktą, iš lėktuvo bus pašalinti žurnalai ir skatinami bekontakčiai mokėjimai. Dauiau skaitykite čia: „Wizz Air“ grąžina skrydžius: kokių taisyklių reikės laikytis?

Oro linijos pasirengusios

15min antradienį rašė, kad oro linijos jau pardavinėja skrydžių bilietus į Lietuvą gegužės mėnesiui. Įsigyti bilietus siūlo „Wizz Air“, „Ryanair“, „airBaltic“. Skelbiamos kainos taip pat stebina. Pavyzdžiui, pirmieji atnaujinti skrydžiai į Paryžių ir Sankt Peterburgą kainuoja po 9,99 euro į vieną pusę.

Ministras J.Narkevičius antradienį teigė, jog kol kas Lietuvą apie pasirengimą atgaivinti skrydžius yra informavusi Vokietijos skrydžių bendrovė „Lufthansa“.

„Pusiau oficialiai kreipėsi „Lufthansa“, siūlydama, kada galėtų atskristi į Lietuvą, atnaujinti skrydžius, jie yra pasiruošę. Bet aš žinau, kad ir kitos kompanijos pardavinėja bilietus, „Ryanair“, „Wizz Air“ vykdo bilietų pardavimą ir kitose šalyse atskristi į Lietuvą, ir kada tas laikotarpis įvyks, priklausys nuo COVID-19 komisijos sprendimo“, – sakė J.Narkevičius.

Anot BNS, Lietuvos kelionių organizatoriai skelbia, jog Latvijos oro linijos „Air Baltic“ jau gegužės 13 dieną planuoja atnaujinti kai kuriuos skrydžius, o pirmasis jų bus iš Rygos į Vilnių. Bendrovė jau parduoda bilietus į šį reisą.

Kelionių agentūra „BPC Travel“ pranešė, jog gegužės 2 dieną planuojamas skrydis iš Vilniaus į Londoną, tačiau keleiviai privalo turi turėti gyvenamąją vietą ar sutartį darbui Anglijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius