Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žaibišką ryklio ataką išgyvenęs Mike‘as nustebino: medikai sakė – neišgyvens, o jis fotografuoja „žudikus“

Vienas didžiausių gyvenimo išbandymų Mike’ą užklupo 18-os. Tada vaikinas su draugais Havajuose plaukiojo banglentėmis, tačiau pramoga baigėsi nelaime – Mike‘ą užpuolė tigrinis ryklys. Padariniai buvo labai rimti, vaikinas neteko dešinės kojos ir labai daug kraujo, o medikai tikino, abejojo, ar Mike‘ui pavyks išgyventi. Vis tik, vaikinas ne tik liko gyvas, bet įdomu tai, kad likusį savo gyvenimą paskyrę vos jį nepražudžiusiems rykliams.
Tigrinis ryklys
Tigrinis ryklys / Shutterstock nuotr.

Per plauką ryklio ataką išgyvenęs vaikinas šiandien – 44-erių fotografas. Užuot po tokios kraupios nelaimės niekada gyvenime nekėlęs kojos į vandenį, vyras atvirkščiai – pašventė savo gyvenimą ir profesinę karjerą būtent rykliams, jų fotografavimui.

Šiuo metu M. Cootsas yra labai susižavėjęs rykliais, jo darbais žmonės gėrisi, o vyras įsitikinęs, kad atlieka naudingą darbą – padeda pasauliui geriau suprasti šiuos dažnai klaidingai įsivaizduojamus aukščiausios klasės plėšrūnus.

Žaibiška nelaimė

Prisimindamas tą lemtingą dieną 1997-aisiais, kai jo gyvenimas apsivertė aukštyn kojomis, Mike‘as atvirauja, kad viskas vyko tiesiog žaibiškai.

Bičiuliai ankstų rytą kaip jiems įprasta išėjo „gaudyti bangų“.

„Aš irklavau, norėjau „užšokti“ ant bangos, bet tada mane užpuolė didelis tigrinis ryklys. Nejaučiau jokio skausmo, tik didelį spaudimą“, – prisiminimais, kaip rašo „Dailymail“, dalinosi fotografas.

Mike‘as svarsto, kodėl tąsyk ryklys užpuolė būtent jį. Vyro vertinimu, tai buvo metų laikas, kai bendrai ryklių atakų buvo nemažai, o taip pat vanduo buvo drumstas, tad veikiausiai plėšrūnas jį supainiojo su vėžliu.

Shutterstock nuotr./Tigrinis ryklys
Shutterstock nuotr./Tigrinis ryklys

Laimei, Mike‘ui pavyko smogti rykliui į nosį ir plėšrūnas jį paleido. Ištrūkęs vaikinas kažkaip pasiekė paplūdimį, kur draugas uždėjo turniketą, išgelbėjusį jam gyvybę.

Tuo metu, prisipažino M. Cootsas, galvojo, kad numirs, tačiau šios mintys nebuvo baisios. Vėliau pakeliui į ligoninę Mike‘ą ištiko šokas, bet kitą dieną, atsibudęs po operacijos, jau jautėsi laimingas, nes suprato, kaip pasisekė, kad liko gyvas.

Vėliau Mike‘as studijavo fotografiją koledže, o baigęs koledžą kiek netikėtai aplinkiniams ėmė domėtis rykliais, jų apsauga ir gyvenimu.

Sunku juos rasti

Kone visą savo profesinę karjerą Mike‘as paskyrė ryklių fotografavimui. Vis tik, pasakoja vyras, vienas didžiausių iššūkių, kad juos surasti nėra taip ir lengva.

„Tiesą sakant, didžiausias iššūkis yra rasti ryklių, kuriuos būtų galima fotografuoti. Jie nėra tokie paplitę kaip žmonės mano, o kartais, norint rasti tam tikrų rūšių ryklių, tenka nukeliauti iki pat žemės pakraščių“, – tikina fotografas.

Per savo karjerą M. Cootsas yra užfiksavęs daugybę šių gyvūnų – nuo plaktagalvių iki tigrinių ryklių. Didžiausias kada nors nufotografuotas plėšrūnas yra 3,6 metro subrendusi didžiojo baltojo ryklio patelė.

Fotografuodamas ryklius vyras būna vos per kelis centimetrus nuo jų, nesvarbu, ar jis nardo laisvai, ar su akvalangu, ar ryklių narve. Bet, žinoma, fotografuojant po vandeniu imamasi atsargumo priemonių.

„Saugiausias būdas būti po vandeniu su rykliais – geras matomumas ir akių kontaktas su rykliais. Jie yra grobuonys iš pasalų, o jei jie žino, kad jūs žinote, jog jie yra čia, yra daug saugiau“, – kalbėjo fotografas.

Nesipliuškenkite, nepanikuokite, o jei esate po vandeniu, visada žiūrėkite į ryklį. Neatsukite rykliui nugaros.

Mike‘as aiškina, kad rykliai dažniau puola, jei esate drumstame vandenyje arba taškotės, kas rykliui atrodo, kad elgiatės kaip sužeistas gyvūnas. Fotografas pataria: „Nesipliuškenkite, nepanikuokite, o jei esate po vandeniu, visada žiūrėkite į ryklį. Neatsukite rykliui nugaros.“

Ryklio įspėjimai

Pats fotografas ir pats dar kartą buvo patekęs į kraupią situaciją, kai po vandeniu susidūrė su didžiuoju baltuoju rykliu. „Jis buvo taip arti, kad galėjo man įkąsti, bet, manau, kad tiesiog nebuvo alkanas. Vis tik gavau tiek daug adrenalino, kad net po kelių valandų kalbėti man dar buvo sunku“, – prisiminė vyras.

Svarbu žinoti, kad rykliai, kai ruošiasi pulti, siunčia įspėjamuosius ženklus. Pasak M. Cootso, jie nuleidžia krūtinės pelekus, išlenkia kūną ir plaukia netaisyklingai. Vis tik, fotografas priduria, kad dažnai tarp žmonių vyrauja klaidingas įsitikinimas, jog rykliai nori juos pulti, vos tik jie įbrenda į vandenį.

Tokius įsivaizdavimus greičiausiai sukelia panašaus pobūdžio filmai kaip „Nasrai“, aišku, siaubą kelia ir šių pėšrūnų fizinės savybės. Būtent todėl Mike‘as viena iš savo misijų laiko atskleisti kitokias šių gyvūnų savybes. Forografas ir pats nori sužinoti apie ryklius daugiau, o ir supažindinti su šia informacija kitus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius