Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Zelandijos paslaptys atskleistos: mokslininkai išsiaiškino, kaip susiformavo žemynas

Aštuntasis pasaulio žemynas yra beveik visiškai paniręs po vandeniu. Tai įvyko maždaug prieš 23 mln. metų, praėjus 60 mln. metų po atsiskyrimo nuo superkontinento Gondvanos.
Nepatikimasis fjordas, Naujoji Zelandija
Naujoji Zelandija / 123RF.com nuotr.

Geologai jau seniai žinojo, kad Naujosios Zelandijos ir Naujosios Kaledonijos geologinė sudėtis panaši, tačiau po ilgų tyrimų metų geologai suprato, kad jos turi kur kas daugiau bendro, nes buvo tame pačiame panirusiame sausumos ruože, rašo „Iflscience“.

Didžioji Zelandijos žemės plutos dalis, apie 94 proc. yra panardinta vandenyne, išskyrus Naująją Zelandiją, Naująją Kaledoniją ir kitas nedideles salas.

„Apie dingusį žemyną žinome nedaug, tačiau žinome, kad pluta yra plonesnė nei daugumos žemynų, bet storesnė nei vandenynų pluta.

Taip pat žinome, kad jis susiformavo per Gondvanos skilimą, kai Žemės pluta išretėjo ir išsitempė“, – sakė mokslininkai.

Vis tik geologai neturėjo supratimo, kas galėjo sukelti plonėjimo procesą. Būtent tai bandė išsiaiškinti nauja geologų komanda, analizuodama Zelandijoje rastus mėginius ir taip pat nagrinėdama magnetines anomalijas.

123rf.com nuotr./Frying Pan ežeras, Naujoji Zelandija
123rf.com nuotr./Frying Pan ežeras, Naujoji Zelandija

Mokslininkai priėjo prie išvados, kad Zelandija buvo pirmasis iš Žemės žemynų. O didelis Žemės plutos plonėjimas, pasibaigęs žemyno grimzdimu, vyko prieš 100–80 mln. metų, tikriausiai dėl jos tempimo įvairiomis kryptimis.

Dabar Zelandija daugiausia panirusi po vandeniu, tačiau yra įrodymų, kad kadaise šioje žemėje gyveno įvairūs augalai ir gyvūnai.

„Žinoma, gyvūnų ir augalų rūšys išgyveno Gondvanos skilimą, ir šis megakontinentas tapo Pietų Amerika, Afrika, Arabija, Madagaskaru, Indija, Australija ir Antarktida.

Dabar, kai žinome, kad Zelandija atsirado po skilimo, tai daug ką paaiškina“, – pažymėjo mokslininkai.

Kaip paaiškino tyrimo bendraautorius Rupertas Suterlandas (Rupert Sutherland), šio žemyno geografiniai pokyčiai yra svarbūs siekiant suprasti, kaip gyvūnai ir augalai įsikūrė ir vystėsi pietinėje Ramiojo vandenyno dalyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius