Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Žiemos sporto mėgėjams – trys slidinėjimo kryptys: išsirinks ir pradinukai

Žiemos metu dalis lietuvių ne tik puošia Kalėdų eglutes, ruošiasi šventėms, bet ir žvalgosi po Europos kalnus. Į juos jie vyksta su keliais tikslais – išbandyti savo slides, snieglentes arba tiesiog smagiai praleisti laiką. Visgi kai kuriems iškyla klausimų, kokius kalnus rinktis, ar pavyks jais nusileisti, o ką apskritai veikti vakare. Tad „Novaturo“ produkto vystymo specialistė Jurgita Savickaitė nurodo tris kryptis, kurios leis atsakyti į visus norimus klausimus.
Slidininkai džiaugiasi žiemos malonumais
Slidininkai džiaugiasi žiemos malonumais / 123RF.com nuotr.

Ne vienerius metus slidinėjanti Jurgita sako, kad patyrę slidininkai įprastai pasidaro namų darbus – iš anksto žino, kur keliauti, kuriuos kalnus rinktis, ko juose tikėtis. O štai neseniai pamilę šią sporto šaką ne visada supranta, kur ieškoti reikiamos informacijos.

Todėl specialistė nurodo tris kryptis, kurios nenuvils nei profesionalų, nei ką tik į šį sportą pradėjusių žengti pradinukų. Tarp šių krypčių galima rasti tiek vasarą, tiek žiemą nenuviliančią Italiją, nedidukę, bet savo grožiu žavinčią Andorą ir taip pat prabanga alsuojančią Prancūziją.

„Visą laiką suskirstau šiuos kurortus pagal žmonių žinias. Orientuojuosi į tai, ar tai pirmas kartas kalnuose, ar ne. Pavyzdžiui, pradinukai ras veiklos visur, bet, aišku, geriausia rinktis Italijos ir Andoros slidinėjimo kurortus. O Prancūzijos kalnai sudėtingesni, todėl ten reikėtų keliauti patyrusiems slidininkams“, – tikina J.Savickaitė ir pristato atmintinę, leisiančią pasirinkti norimą kryptį.

Žavingoji Italija: draugiška šeimoms ir nestinganti įspūdingų trasų

Livigno – kurortinis miestelis, kuris yra 1816 metrų aukštyje virš jūros lygio ir yra įsikūręs šalia Šveicarijos pasienio. Anot specialistės, tai nedidukas, jaukus kaimelis, kuris laikomas ir vienu šalčiausių Italijos kurortų. Kai kurie juokauja, kad čia – amžina ir nesibaigianti žiema. Slidininkų džiaugsmui, ši vieta tinka bet kokio lygio slidininkams, mat išsidėsčiusi slėnyje, kuris turi du šlaitus. Juose esančios trasos driekiasi 100–115 kilometrų. Vieną šlaitą dėl stačių nusileidimų labiau pamėgę snieglentininkai, kur jėgas gali išbandyti ir snow park‘e, o tuo metu kitame šlaite, kuris gali pasigirti kerinčiomis panoramomis, renkasi slidininkai.

Šį kurortą įprastai renkasi šeimos arba pradedantieji, nes yra labai daug mokyklų, lengvesnių trasų, neapmokestinto muito parduotuvėlių. Be to, jei atvyksta šeima, kurioje tik vienas iš tėvų arba vaikai slidinėja, o kiti nenori tuo užsiimti, taip pat ras, ką nuveikti.

„Galima žavėtis supančiais vaizdais, pasivaikščioti po miestelį, pasižvalgyti po parduotuves, patirti naktinį gyvenimą. Jei išalksite – užsukite į kurorto kavinukes, restoranus, kuriuose galėsite paragauti populiariosios kukurūzų košės su elniena ir nenusivilti dėl kainos, nes čia viskas žymiai mažiau kainuoja nei kituose slidinėjimo kurortuose. O jų yra galybė. Paskaičiuojant kas antras namas bus arba parduotuvė, arba kavinukė.

123RF.com nuotr./Livigno kurorto trasos
123RF.com nuotr./Livigno kurorto trasos

Nors ne visi viešbučiai teikia šią galimybę, po slidinėjimo kalnuose laukia ir SPA centrai. Beje, netoli Livigno yra haskių kaimelis, kur galima pasivažinėti haskių tempiamomis rogėmis. Šis kurortas įvairiapusis ir gali daug ką pasiūlyti. Manau, kad šioje vietoje pajusite visavertį kalnų gyvenimą“, – įsitikinusi J.Savickaitė.

Kitu svarbiu kurortu specialistė įvardija žemiau esantį Bormio, kuris nuo Livigno nutolęs tik 30 kilometrų. Nors trasos nėra tokios aukštos kaip Livigno, siūloma atvykti tik patyrusiems slidininkams, mat trasos – olimpinės. Čiuoždami juodomis, raudonomis trasomis, kurios tęsiasi iki 50 kilometrų, nepraleiskite progos žavėtis ir supančia gamta. Pasiseks, jei gausiai iškris sniegas, sudarysiantis dar įspūdingesnį vaizdą. Be to, tai vieta, kurioje 2026 metais vyks olimpinės žaidynės.

Baigę žavėtis gamtos teikiamomis gėrybėmis, kviečiami užsukti į Bagni Vecchi ir Bagi Nuovi SPA – tai prieš kelis šimtmečius įkurtos pirtys, džiuginančios atnaujinimais ir baseinais lauke.

Norintiems pajusti vokiškas ir austriškas tradicijas, reikėtų keliauti į Dolomitinę Val Di Fassa ir Val Gardena pusę – čia yra šeimoms ir patyrusiems slidininkams skirtų trasų. Negana to, šie kurortai gali pasigirti ir žymiuoju Sella Ronda žiedu. „Kildami į kalną pasieksite žiedą, kurį mažiau patyręs slidininkas įveiks per 6–7 valandas. Jį sudaro du ratai – vienoje pusėje sudėtingesnis maršrutas, o kitoje lengvesnis. Kadangi tai Dolomitinės Alpės, vaizdai padiktuos sugriuvusias uolas, akmenis, o apačioje kiekvieno lauks sniegu padengtas paviršius. Viskas tarsi iš atviruko“, – pasakoja „Novaturo“ produkto vystymo specialistė ir priduria, kad šiuo žiedu galima pasiekti prabangesnį Val Gardeno kurortą.

123RF.com nuotr./Šeima džiaugiasi Italijos kalnais
123RF.com nuotr./Šeima džiaugiasi Italijos kalnais

Beje, dalis šio regiono prieš tai priklausė Austrijai, tad čia bus galima išgirsti ne tik vokiečių, austrų kalbą, bet ir paragauti austriškos virtuvės, kurioje gausu mėsos patiekalų.

Trumpiausiu pervežimu gali pasigirti Madonna di Campiglio kurortas. Jis išsidėstęs arčiausiai Bergamo oro uosto, tad savo ilgai lauktus kalnus pasieksite neįtikėtinai greitai. Netrukus galėsite mėgautis didžiuliu trasų pasirinkimu – nuo paprastų pradinukams iki labai sudėtingų įgudusiems. Vėliau bus galima pasivaikščioti po parduotuves, išsirinkti suvenyrus ir užvalgyti viename iš apartamento restoranų.

„Jeigu pati rinkčiausi iš visų kurortų, turbūt keliaučiau būtent čia. Kurortas turi didelę įvairovę pasirinkimų, modernius keltuvus, viskas labai gražiai sutvarkyta“, – tikina Jurgita. Ji taip pat pabrėžia, kad į šiuos Italijos kurortus geriausia keliauti nuo sausio pradžios iki kovo pabaigos.

Nedidukė Andora: greitai pasieksite ir kitus kurortus

Štai tarp Prancūzijos ir Ispanijos pasislėpusią Andorą derėtų aplankyti vasario mėnesį, kai atvyksta tiek ispanai, tiek kitų šalių slidininkai. Be to, dauguma pradedančiųjų, pasak specialistės, nėra girdėję apie Pirėnų kalnus, todėl svarbu paminėti, kad nors jie yra žemiausi, šalis puikiai išvystė slidinėjimo infrastruktūrą.

„Andoroje labai tvarkingos ir plačios trasos. O kadangi vietovės mažiau miškingos, viskas matoma kaip ant delto, galima leistis bekelėmis. Čia viskas atvira ir labai tvarkinga. Netgi „offround‘as“ įteisintas vietinės organizacijos. Galima čiuožti be gidų ir tikrai niekur nepasiklysti. Jei iškrenta šviežias sniegas, Andoros trasomis čiuožti nepaprastai smagu“, – nedidukę šalį pristato Jurgita.

123RF.com nuotr./Pirėnų kalnai Andoroje
123RF.com nuotr./Pirėnų kalnai Andoroje

O kokį kurortą rinktis? Specialistės teigimu, vertėtų apsistoti pačioje Andoros sostinėje Andorra la Vella, kurią nesunkiai pasieksite iš Barselonos oro uosto. Pasirodo, iki pirmo Encamp kurorto keltuvo autobusu galima nuvažiuoti per 15–20 minučių, o tokie kiti miesteliai kaip Soldeu, Pas de la Casa vienas nuo kito išsidėstę 10 minučių atstumu. „Iš visų miestelių yra tiesioginis priėjimas prie trasų. Tai jei pasitaikė taip, kad pakilo stiprus vėjas ir pagrindinis keltuvas nekyla iki Encamp viršaus, drąsiai galite važiuoti autobusu iki kito kurorto. Prie jų įsikūrę ir sniego parkai, kuriuos labai mėgsta snieglentininkai“, – pasakoja ji.

Kadangi Andora išsidriekusi nuo Ispanijos iki Prancūzijos pasienio, galima rasti įvairiausių trasų lygių. Nenusivils ne tik tie, kurie pirmą kartą atvyko į kalnus, bet ir tie, kurie juos puikiai pažįsta. Visgi J.Savickaitė pataria šią šalį rinktis labiau tiems, kurie jau yra aplankę Prancūziją, Italiją ir norėtų patirti kitokią pramogą.

123RF.com nuotr./Andoroje instruktorius moko slidinėjimo pagrindų
123RF.com nuotr./Andoroje instruktorius moko slidinėjimo pagrindų

„Žmonėms, kurie neplanuoja slidinėti visą savaitę ir yra atvykę su vaikais, Andora taps idealia slidinėjimo kryptimi. Priminsiu, kad čia yra „Duty Free“ (neapmuitintos prekės – red. past.) zona, iš kurios galima nusipirkti beveik viską. Kartais pajuokauju, kad čia parduoda net egzotinius gyvūnus. Tačiau ne visada pavyksta viską išsivežti“, – šypsosi specialistė.

Be parduotuvių, kurorto svečiai ras kavinukes, muziejus, „Naturlandia“ pramogų parką, SPA centrą ir nepaprastai gražų Andoros slėnį, kuris puikiai matosi iš Pirėnų kalnų viršaus.

Prancūzijos kalnų prabanga

Pasirinkus Prancūziją, anot J.Savickaitės, geriausia keliauti sausį. Atvykus į romantiškąją šalį žiemos sporto mėgėjus iškart pasitiks Trijų Slėnių regionas. Į jį įeina tokie maži miesteliai kaip Bride les Bines, Val Thorens, Les Menuirs, Amribelis. Aukščiausiai įsikūręs La Plagne regionas, kuriame tokios zonos kaip Bellecte, Plagne Center, Plagne Aim. Regionas susijungia su Les Arc trasomis, kur puikiai matosi aukščiausio Europos kalno Monblano panorama. Beje, Jurgita įspėja, kad norintys pasidaryti panoraminę nuotrauką pakilus jokiu būdu nenusiimtų pirštinių, mat jas nusiėmus dėl šalčio pirštai pradės vienas prie kito lipti.

„Nors La Plagne aukščiausiai įsikūręs, jo trasos nėra aukštai. Šalia jo yra kiti nedideli miesteliai, kurie įsikūrę kaip kokie laiptukai viename Prancūzijos šlaite. Visą laiką perspėju, kad šioje vietoje yra vienos sudėtingiausių trasų, nes raudonos trasos atitinka Italijos juodas trasas.

Atvykus pirmą kartą slidinėsite tik vienu kalniuku, nes kitur bus per daug baisu pakilti ir nusileisti. Rekomenduoju vykti tiems, kas yra patyrę, kas gerai čiuožia. Svarbu spėti ir į keltuvus, nes jie kyla tik iki tam tikro laiko“, – pasakoja „Novaturo“ produkto vystymo specialistė.

123RF.com nuotr./Įspūdingo grožio kalno Monblano panorama
123RF.com nuotr./Įspūdingo grožio kalno Monblano panorama

Iš visų Prancūzijos slidinėjimo kurortų J.Savickaitė labiausiai išskiria Les Deux Alpes, kuris yra į priešingą pusę nuo La Plagne. Ji sako, kad kurortas šiek tiek primena italų Livigno, nes yra išsidėstęs išilgai ir turi 2 kilometrų gatvę, kurioje yra viešbučiai, kavinės ir vietinius maisto produktus, suvenyrus siūlančios parduotuvės.

Kalbant apie trasas, jos tinkamos pradedantiesiems ir šeimoms su vaikais, nes viename šlaite išsidėstęs didelis slidinėjimo regionas. „Tai puikus kurortas, kurio keltuvai modernūs, o trasos nuolat apšviestos saulės. Jei važiuojate su šeima, mažais vaikais, ši vieta bus kaip tik jums. Mokyklėlėse galite drąsiai palikti vaiką – juo ne tik visą dieną užsiims, bet jis ras ir žaidimų draugų“, – šypsosi specialistė.

123RF.com nuotr./Les Deux Alpes
123RF.com nuotr./Les Deux Alpes

Puikias trasas siūlo ir Val Thorens kurortas. Ir nors jis laikomas vienu brangiausių Prancūzijos Alpėse, slidininkai to nesureikšmina – numoja ranka į aukštas kainas ir išbando įvairias trasas.

Kurorte taip pat netrūksta ir įvairių pramogų – SPA centro, laipiojimo ledu. Pasigedus naktinio gyvenimo, laukia įvairūs barai, naktinės programos, muzika ir „Go-go“ šokėjos. „Labai judrus kurortas, kuris šiek tiek primena Livigno. Aišku, tik ne dėl kainų, nes beveik visa Prancūzija brangesnė. Kaip pavyzdį galiu pateikti gėrimus, už kuriuos čia mokėsite 15–20 eurų, o Italijoje vos 5–6 eurus“, – apie tai, ką siūlo slidinėjimo kurortai Prancūzijoje, pasakoja „Novaturo“ produkto vystymo specialistė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius