-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 11 19

Žinomas keliautojas pasakė, kada geriausia vykti į Kroatiją ir kokį minusą turi ši šalis

Daug kalbėjome apie Balkanus ir nepastebimai priėjome prie paskutinio buvusios Jugoslavijos regiono – Kroatijos. Žinia, Balkanai nėra vien tik buvusios Jugoslavijos šalys, taip tiesiog mums susidėliojo, kad būtent joms paskutiniu metu skyrėme daugiausiai dėmesio.
Kroatija
Kroatija / Vaido Mikaičio nuotr.

Tai štai, priartėjome prie valstybės, kuriai dėmesio kol kas nebuvome skyrę. Kodėl ją palikau paskutinę? Priežastis, matyt, buvo ta, kad mane visada labiau žavi mažiau civilizuotos ar mažiau turistų lankomos šalys, tokios kaip, šiuo atveju, Bosnija ir Hercegovina, Šiaurės Makedonija, Serbija ar Kosovas.

Nesakau, kad Kroatija ar praeitą kartą apkalbėta Slovėnija yra neįdomios, ne, tiesiog jos yra turistinės, saugios, civilizuotos Europos Sąjungos narės, su kuriomis yra viskas aišku ir iš jų sulaukti kažkokio didesnio judesio yra mažiau tikėtina. Jos yra nuobodesnės nei tos aukščiau paminėtos.

Vaido Mikaičio nuotr. / Vaido Mikaičio kelionės akimirkos iš Kroatijos
Vaido Mikaičio nuotr. / Vaido Mikaičio kelionės akimirkos iš Kroatijos

Tačiau Kroatijos atgimimo laikai toli gražu nebuvo nuobodūs. Esu daug rašęs apie Jugoslavijos subyrėjimą ir minėjęs, kad Slovėnija bei Kroatija nuo jos atitrūko pačios pirmosios. Jugoslavijos nacionalinė armija pirmiausia puolė Slovėniją, pakariavo 10 dienų, tada pasitraukė ir visą dėmesį sutelkė į Kroatiją, nes joje turėjo rimtesnių tvarkytinų reikalų nei mažytėje Slovėnijoje.

Buvo subombarduotas netgi istorinis kroatų miestas Dubrovnikas.

Prioritetinis reikalas buvo, aišku, Kroatijos išlaikymas Jugoslavijos sudėtyje. Gana greitai pasidarė aišku, jog tikslo įgyvendinti nepavyks, nes didžioji dalis kroatų norėjo nepriklausomybės ir buvo pasiruošę už ją kovoti iki pabaigos. Tačiau kol tai buvo suvokta galutinai, šalyje vyko žiaurus karas. Kroatija faktiškai degė. Buvo subombarduotas netgi istorinis kroatų miestas Dubrovnikas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius