-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 03 20

102 inkilai per tris valandas – Žiūrų kaimo rekordas

102 inkilai –  per tris valandas. Tiek pagamino susivienijusi Žiūrų kaimo (Varėnos raj.) bendruomenė. Pranešime skelbiama, kad projekte dalyvavo 21 suaugęs ir 15 vaikų. Tai galėtų būti rekordas. Tik jo niekas nefiksavo.  Pasak akcijos sumanytojų brolių Pauliaus ir Raivydo Prakopimų,  apylinkėje smarkiai išaugo genių populiacija. Tai ėmė kelti grėsmę zylių jaunikliams, kuriais minta geniai.
Žiūrų kaime sumeistravo 102 inkilus
Žiūrų kaime sumeistravo 102 inkilus / Organizatorių nuotr.
Temos: 2 Inkilas Paukščiai

Todėl buvo nuspręsta inkilus gaminti su specialiu metaliniu skylės apvadu, kad aštriasnapiai negalėtų didesnės landos prasikirsti ir jauniklių pasiekti. Nors pirminis tikslas – inkilai zylėms, tačiau jie tinka ir kitiems nedideliems sparnuočiams: musinukėms, bukučiams, grąžiagalvėms ar paprastosioms raudonuodegėms.

Broliai nuo mažų dienų vasaras ir mokslo metų atostogas leisdavo mamos gimtuosiuose Žiūruose. Ir šiandien, turėdami laisvo laiko, jie mielai ten grįžta su giliais sentimentais kaimui, jo žmonėms ir Dzūkijos nacionalinio parko saugomai gamtai. Abu – ornitologai-mėgėjai. Mėgsta stebėti ir fotografuoti paukščius, domisi jų balsais ir gyvenimo subtilybėmis.

Tradicijas ir vietinę tarmę puoselėjantys broliai kvietimą į inkilų akciją kaimui surašė dzūkiškai: „Labų dzienų. Norim paporyc kų nūnais taikės ragėc – ogi špokų palei špokinyčių. Tai dziaugsmelio an dūšios o ir mislijam – kiba tas parlėkis pavasarį varažina? Suk tuoj pamislinimu porinam pirkion susėdį pas plytų: musėc šic bus pričina visų kaimų pakusyc kap ir susbėgc padarboc kam akvatos yr. Ba kap ne kap šiciek lantukių pritrupyta – raiks pamačės nuok visų. Neinsiimsim vieni“. („Laba diena. Norim papasakot, ką neseniai teko matyti – ogi varnėną prie inkilo. Tai džiaugsmo sielai, o ir pagalvojom: turbūt tas atlėkęs pavasarį pranašauja. Pagalvojom ir kalbamės namie susėdę prie krosnies: ko gero, tai bus priežastis paraginti visą kaimą susirinkti ir pasidarbuoti, kam noro yra. Nes šiaip ar taip – šitiek lentelių pripjaustyta – reikės visų pagalbos. Vieni nesusidorosim“.)

Kaimas į kvietimą sureagavo labai aktyviai susirinko beveik 40 žmonių. Visi tris valandas kalė, dažė, dailino. Kaimo senolės kalbomis ir prisiminimais besidarbuojančius linksmino.

Organizatorių nuotr./Žiūrų kaime sumeistravo 102 inkilus
Organizatorių nuotr./Žiūrų kaime sumeistravo 102 inkilus

Visi inkilai buvo sukalti pagal griežtas taisykles. Be minėtos metalu apsaugotos landos, jie turi ir į vidų įleistus dugnus. Tokia konstrukcija apsaugo nuo puvimo lietui lyjant. „Norėjome jaunai kartai parodyti, kaip daryti inkilus, o senajai priminti, kaip tą daryti teisingai bei paaiškinti, kad ne tik varnėnams jų reikia“, – sakė P.Prakopimas.

Pasibaigus parengtoms medžiagoms, akcijos dalyviai darbus ant tvoros iškabino – ilga ir įspūdinga inkilų eilė išėjo. Vėliau suskaičiavo: net 102 sparnuočių nameliai pagaminti. Po talkos kiekvienas savo sukaltus inkilus namo parsinešė ir kiemus pasipuošė, beliko tik sulaukti gyventojų tuose naujuose ir patogiuose namuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius