Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 07 17

86-erių vilnietis skyrė 10 tūkst. eurų panoraminei regyklai įkurti – ketina investuoti toliau

Preciziškai sutvarkyti takeliai, prižiūrėta veja, bendro naudojimo reikmėms skirta kepsninė ir fone atsiverianti panorama į Vilniaus centrą. Tuo lankytojus jau kurį laiką džiugina retam sostinės gyventojui ir miesto svečiui žinoma vieta – Ribiškių (Misiūnų) regykla. Už dviejų kilometrų nuo senamiesčio, Pavilnio regioniniame parke pasislėpusi vieta ypatinga ir tuo, kad ji – tik vieno sostinei atsidavusio senjoro kūrinys, atsiradęs be jokios paramos iš miesto savivaldybės ar parko direkcijos.
Algirdas Misiūnas
Algirdas Misiūnas / L.Griežės nuotr.

Aukoja rezistento pensiją

Daugiau nei 10 tūkst. eurų – tiek pinigų Vilniaus Birbynių gatvės pabaigoje esančios regyklos tvarkymui, gražinimui ir tobulinimui jau yra skyręs 86-erių metų Pavilnio gyventojas Algirdas Misiūnas. Tremtinių sąraše buvęs, bet Sibiro išvengęs vyras šalia jo namų esančios parko teritorijos tvarkymui jau ne pirmus metus skiria gaunamą rezistento pensiją.

Pirmuosius regyklos tvarkymo darbus inžinieriumi-mechaniku dirbęs A.Misiūnas inicijavo dar 2013 m. Tuomet iki tol automobilių apsisukimo dykyne buvusioje vietoje atsirado grįsti takai, o per pastaruosius dvejus metus vaizdas radikaliai pasikeitė: išdygo puošnūs įėjimo vartai, suoliukai, fotosesijai skirta vieta, laužavietė ir skulptūra.

„Visam tam nei cento nedavė nei parkas, nei miestas. Iki tol čia buvo tik vaikų žaidimų aikštelių įrenginiai. Tikriausiai daug kam gali kilti klausimas, kodėl pinigų geriau neišleidžiu važiuodamas į kokius kurortus?

Man to nereikia, tiesiog vadovaujuosi principu, kad, jeigu turiu, reikia tuo dalintis su kitais“, – sako senjoras, regyklos puoselėjimui skiriantis ne tik savus pinigus, bet ir kruopščiai apgalvojantis kiekvieną detalę.

Tikriausiai daug kam gali kilti klausimas, kodėl pinigų geriau neišleidžiu važiuodamas į kokius kurortus? – sako A.Misiūnas.

Vos pasukę į kairę nuo įėjimo į regyklą lankytojai tolumoje, žvelgdami pro medžių koridorių, gali atpažinti Konstitucijos prospekto dangoraižius ir greta jų išsidėsčiusius rajonus. Vaizdu šioje vietoje galima mėgautis atsisėdus ant suoliukų arba įsiamžinant specialiame nuotraukų darymui skirtame rėme.

L.Griežės nuotr./Ribiškių regyklos vaizdai
L.Griežės nuotr./Ribiškių regyklos vaizdai

Regyklos fundatoriaus vizijoje šią vietą ateityje turėtų papildyti ir Šv. Kristoforo skulptūra. Vilniaus globėju laikomas šventasis sostinę stebėtų būdamas netoli regyklos krašto.

Senelio darbus tęs anūkas

Tiems, kurie malonią vasaros dieną nenori vykti už miesto, bet svajoja apie pabuvimą su draugais žalioje oazėje, regykla taip pat turi ką pasiūlyti. Jos viduryje A.Misiūnas įkurdino dengtą laužavietę su ant išvažiuojamų bėgių esančia kepsnine-šašlykine, kuria naudotis gali visi norintieji.

L.Griežės nuotr./Kepsninė regykloje
L.Griežės nuotr./Kepsninė regykloje

Greta jos – ir kiti iškylai reikalingi atributai: specialios vietos pastatyti stiklinėms ar puodeliams, pievelė, krepšinio lankas bei vietos atsisėsti. Atvykusieji praleisti laiko su vaikais taip pat turėtų atsipūsti – mažieji laiką gali leisti ant jiems skirtų žaidimų įrenginių.

L.Griežės nuotr./Vaikų žaidimų aikštelė
L.Griežės nuotr./Vaikų žaidimų aikštelė

„Praėjusiais metais, minint atkurtos Lietuvos šimtmetį ir mano 85-ąjį gimtadienį, manęs pasveikinti su garbės raštu atvyko ir Vilniaus meras Remigijus Šimašius, o parko viduryje iškilo stulpas su, kaip aš vadinu, testamentine lentele.

Joje esu parašęs, kad mano pradėtus regyklos tvarkymo darbus pažadėjęs tęsti parko kaimynystėje gyvenantis anūkas. Na, o ant stulpo viršaus puikuojasi užrašas, raginantis visus žmones prižiūrėti bei puoselėti regyklą – „Mylėkime gamtą kaip savo namus“, – aiškina A.Misiūnas.

L.Griežės nuotr./Ribiškių regyklos vaizdai
L.Griežės nuotr./Ribiškių regyklos vaizdai

Skulptūroje – žinutė poroms

Judėdami link regyklos pakraščio, susiliejančio su į Pavilnio regioninio parko gilumą vedančiu taku, išvystame naujausią teritorijos puošmeną – vos prieš keletą mėnesių iškilusią menininko Liutauro Griežės skulptūrą „Gyvenimo šokis“.

A.Misiūno teigimu, stilizuotai meilę perteikiančios skulptūros idėją jam padiktavo noras įkvėpti į parką atvykusias poras, kad jos ryžtųsi susilaukti vaikų.

L.Griežės nuotr. /Ribiškių regykloje esanti skulptūra „Gyvenimo šokis“
L.Griežės nuotr. /Ribiškių regykloje esanti skulptūra „Gyvenimo šokis“

Regyklą puoselėjančiam vilniečiui susisiekus su L.Grieže, pastarasis nubraižė skulptūros eskizą, pagal kurį ir buvo sukurtas kone 400 kg sveriantis meno kūrinys.

„Šioje skulptūroje vaizduoju dviejų gaivalų ar energijų – vyriškosios ir moteriškosios – šokį bei sugyvenimą. Pradinė mintis kilo iš dao simbolio, kuriame yin ir yang jėgos susipynusios, o harmoningas žmogaus kelias yra tarp jų.

Manau, dabar, kuomet auga susipriešinimas tarp skirtingų visuomenės grupių ir lyčių, ypač aktualu rasti pusiausvyrą savo asmeniniame ir viešajame gyvenime. O kartu ir sušokti savo tobulą ir teisingą gyvenimo šokį“, – Ribiškių regykloje stovinčio kūrinio prasmę aiškina L.Griežė.

Asmeninio archyvo nuotr. /Skulptorius Liutauras Griežė
Asmeninio archyvo nuotr. /Skulptorius Liutauras Griežė

Vis dėlto minėtoji skulptūra – dar ne paskutinis šią Pavilnio parko dalį papuošęs atributas. Regyklą jau ne pirmus metus puoselėjančio A.Misiūno planuose, be jau minėtos Šv. Kristoforo skulptūros, – eglės sodinimas.

Žaliaskarė, pasak vilniečio senjoro, turėsianti tapti įvairių bendruomenės švenčių pažiba, kurią, esant poreikiui, bus galima ir papuošti šviečiančiomis girliandomis. Elektros atvedimu iki jos senjoras taip pat tikina jau pasirūpinęs, dabar telikę išspręsti dilemą: sodinti sidabrinę ar tradicinę žaliąją eglę?

Kaip nusigauti iki Ribiškių regyklos?

Viešuoju transportu: išlipti Liepkalnio stotelėje, kurioje stoja 2, 12, 16, 19, 58, 61, 82, 88 maršruto autobusai. Nuo stotelės eiti apie 8 min. pėsčiomis link Birbynių gatvės galo, praėjus įmonės „Kaminta“ iškabą.

Automobiliu: navigacinėje sistemoje įvesti Birbynių g. ir ja važiuoti iki pat kelio galo, kol pasieksite šalia atodangos įrengtą stovėjimo aikštelę.

L.Griežės nuotr./Ribiškių regykla
L.Griežės nuotr./Ribiškių regykla

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius