-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 09 29

9 ikoniškiausios istorijoje politinės poros

2018-ieji jau tapo įsimintini metai politikos moterims, kadangi į JAV valdžią kandidatuoja ir laimi rekordinis moterų skaičius.
Jacqueline Kennedy ir Johnas F. Kennedy (1961 m. gegužės 3 d.)
Jacqueline Kennedy ir Johnas F. Kennedy (1961 m. gegužės 3 d.) / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Moterys ilgą laiką bandė palikti pėdsaką politikoje (turint formalią poziciją ar ne) kaip antrosios politinės poros, palikusios pasauliui neišdildomą žymę, pusė.

Štai ikoniškiausios istorijoje politinės poros, rašoma uk.businessinsider.com.

Kleopatra ir Julijus Cezaris

wikimedia.org nuotr./Kleopatra ir Markas Antonijus
wikimedia.org nuotr./Kleopatra ir Markas Antonijus

Nors Marko Antonijaus ir Kleopatros santykius aukštino Šekspyras ir žydrasis ekranas, Egipto valdytojos romantiniai santykiai su Julijumi Cezariu buvo istoriškai svarbiausias valdžios ėjimas.

Kleopatra buvo turtingiausia ir galingiausia valdovė pasaulyje, kai 51 metais pr.Kr. tapo Egipto faraone.

Kai romėnai įžygiavo į jos teritoriją, ji tapo Cezario meiluže, kad liktų valdžioje. 47 metais pr.Kr. ji pagimdė jam sūnų Cezarioną.

Po Cezario nužudymo 44 metais pr.Kr., Kleopatra užmezgė santykius su Cezario vadu Marku Antonijumi, kurie tragiškai baigėsi dviguba savižudybe.

Karalienė Isabella ir Karalius Ferdinandas

1470-ais, po to, kai Ispanijos Katalikų monarchai Ferdinandas II iš Aragono ir Isabella I slapčia susituokė, jie užėmė sostą.

XV amžiaus pabaigoje poros valdymas buvo tvirtas ir griežtas, kadangi jie prižiūrėjo Ispaniškąją Inkviziciją, dėl kurios tūkstančiai buvo nužudyti ir šimtai tūkstančių buvo išsiųsti iš šalies.

Pora taip pat pasižymėjo kaip imperatoriškoji jėga, kai 1492-ais išsiuntė Kristupą Kolumbą ieškoti Naujojo Pasaulio.

Mumtaz Mahal ir Džahanšachas

Ši pora tikriausiai labiau žinoma už tai, ką paliko po savęs nei už savo darbą esant gyvais. Mongolų imperatoriaus Džahanšaho žmona Mumtaz Mahal buvo žinoma kaip artima patarėja bei jų šeimos, kurioje buvo 14 vaikų, galva.

Po Mumtaz mirties 1631-ais gimdymo metu, imperatorius užsakė Tadžmahalą savo mirusios žmonos garbei. Statinys vis dar šlovinamas kaip musulmonų meno šedevras ir 2007-ais tapo moderniu Septynių Pasaulio Stebuklų papildymu.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Tadž Mahal mauzoliejus Indijoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Tadž Mahal mauzoliejus Indijoje

Karalienė Elizabeth II ir Princas Philipas

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Karalienė Elizabeth II ir princas Philipas su sūnumi Charlesu per jo krikštynas (1948 m.)
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Karalienė Elizabeth II ir princas Philipas su sūnumi Charlesu per jo krikštynas (1948 m.)

70 metų trunkančios santuokos metu Karalienė Elizabeth II ir Princas Philipas, Edinbugo hercogas, savo karališkąsias pareigas atliko eidami koja kojon nuo pat Elizabeth karūnavimo, kai jai buvo 25-eri.

Nors dėl dramatiškų posūkių jie tapo mėgstamiausi žiūrovų veikėjai Netflix seriale „The Crown“, Philipo laikas su Elizabeth, ilgiausiai valdančia Jungtinės Karalystės monarche, turėjo daug pirmų kartų.

Kas tuo laiku buvo laikoma kontroversiška santuoka tarp užsieniečio Philipo ir sosto paveldėtojos, tapo ilgiausiai trunkančia santuoka Jungtinės Karalystės monarchijos istorijoje, kuri per pastaruosius 70 metų demonstravo tradicinį šeimos paveikslą ir išgyveno asmenines tragedijas bei tarptautinius konfliktus.

Eleanora ir Franklinas D.Rooseveltas

Wikimedia.org nuotr./Franklinas Rooseveltas
Wikimedia.org nuotr./Franklinas Rooseveltas

1933-siais, po 28-erių santuokos metų, kai buvęs Prezidentas Franklinas D.Rooseveltas ir pirmoji ledi Eleanora įsikraustė į Baltuosius Rūmus ir savo dinamiškosios poros įgūdžiais sprendė vidaus ir užsienio reikalus, jie funkcionavo labiau kaip motyvuoti kolegos nei kaip romantiniai partneriai.

Wikipedia.org nuotr./Eleanora Roosevelt
Wikipedia.org nuotr./Eleanora Roosevelt

Kol Franklinas palikinėjo žymę istorijoje ištraukdamas JAV iš Didžiosios Depresijos ir Antrojo Pasaulinio karo metu nugalėdamas Ašį, Eleanora darė įtaką į politiką įnešdama kitus progresyvius klausimus; naudodamasi savo kaip pirmosios ledi padėtimi ji darė progresą moterų galimybių ir civilinių teisių srityje.

Taip pat manoma, kad Eleanora įkalbėjo savo vyrą grįžti į politiką po to, kai jam buvo nustatytas poliomielitas ir jos patarimu į viešumą jis grįžo 1924-ais Demokratinėje Konvencijoje. Ir tai tik Eleanoros instrumentinio vaidmens pradžia gerinant jos vyro politinį darbą per tolimesnius du dešimtmečius.

Eva ir Juanas Peronai

Argentinos Prezidentas Juanas Peronas su žmona Eva susipažino 1944-siais ir greitai susituokė.

„Scanpix“/AP nuotr./Eva Peron ir Juanas Peronas
„Scanpix“/AP nuotr./Eva Peron ir Juanas Peronas

J.Peroną išrinko 1946-siais ir „Evita“ atsisakė savo aktorės praeities, kad galėtų „prastumti“ darbo reformą, spręsti skurdo klausimą ir pagerinti visuomenės sveikatą, nors abu išlaikė autoritarinį valdymą.

Po to, kai Juanas 6 metus praleido valdžioje, Eva bandė tapti viceprezidente, tačiau susirgo ir netrukus mirė.

Nors Juanas, kaip buvęs prezidentas, išlieka legenda, Evos mirtis buvo sutikta nacionaliniu gedulu, valstybinėmis laidotuvėmis, o jos palikimas yra įamžintas apdovanojimus pelniusiame miuzikle.

Jacqueline Kennedy Onassis ir Johnas F.Kennedy

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Johnas F. Kennedy su žmona atvyksta į inauguracijos puotą 1961 m.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Johnas F. Kennedy su žmona atvyksta į inauguracijos puotą 1961 m.

Buvęs Prezidentas Johnas F.Kennedy ir pirmoji dama Jacqueline, kilę iš įtakingų šeimų, labai greitai apsiprato su vaizdingos Amerikos poros vaidmeniu, kai Johnas pakilo nuo Masačiusetso atstovo iki Demokratų prezidento 1960-siais.

Jacqueline pabaigė Džordžo Vašingtono Universitetą ir dirbo „Vogue“ bei The „Washington Times-Herald“. Jos populiarumas, nepriekaištingas stilius ir pokyčiai Baltuosiuose Rūmuose užkariavo pirmuosius Vašingtono – ir ne tik – laikraščių puslapius, kai jos vyras tapo politine žvaigžde.

Lydėdama savo vyrą į tarptautines keliones, kartais keliaudama pati ir planuodama rafinuotas vakarienes su valdžios atstovais namuose, Jacqueline puoselėjo savo ir savo vyro standartinių Amerikos kultūros atstovų įvaizdį.

Nors apie jų santuoką sklido gandai apie neištikimybę iki Johno nužudymo 1963-siais, jie išliko viena ikoniškiausių Amerikos porų.

Jiang Qing ir Mao Tse-Tungas

Nors Pirmininkas Mao Tse-Tungas Kultūrinę Revoliuciją pradėjo kaip savo politinę strategiją, jo ketvirtoji žmona, buvusi aktorė Jiang Qing greitai tapo formalia Kinijos Komunistų partijos galva.

„Scanpix“/AP nuotr./Mao Zedongas ir Richardas Nixonas Pekine
„Scanpix“/AP nuotr./Mao Zedongas ir Richardas Nixonas Pekine

Ji išvalė Kiniją nuo politinių oponentų, intelektinio ir meno elito bei tų, kurie, kaip jai atrodė, prieštaravo jos santuokai su Mao.

Po Mao mirties 1976-siais, Jiang buvo sulaikyta ir pripažinta revoliucijos priešininke. Jai skirta mirties bausmė, vėliau pakeista į kalėjimą iki gyvos galvos, tačiau 1991-siais ji nusižudė.

„Aš buvau Pirmininko Mao šuo, – ji sakė teisme po Mao mirties. – Kad ir kam jis liepdavo kąsti, aš kandau.“

Hillary ir Billas Clintonai

„Scanpix“ nuotr./Hillary Clinton ir Billas Clintonas
„Scanpix“ nuotr./Hillary Clinton ir Billas Clintonas

Nuo tos dienos, kai susipažino Jeilio Teisės Mokyklos bibliotekoje, Billas ir Hillary JAV politikoje praleido beveik 40 metų.

Pradėjus nuo Billo kandidatavimo į Arkanzaso kongresą 1974-siais, į Baltuosius Rūmus Clintonai atvyko 1992-siais, kai jis buvo išrinktas JAV prezidentu. Kai 2000-siais Billas baigė pareigas, tais pačiais metais Hillary laimėjo kėdę Niujorko Senate, o vėliau, nuo 2009 iki 2013 tarnavo Valstybės Sekretorės pareigose.

Hillary buvo labai įsitraukusi pirmoji dama; ji kovojo dėl moterų teisių ir sveikatos priežiūros reformos ir už tai sulaukė kritikos, neva politikos formavime ji atlieka per didelį vaidmenį.

Nors daug dėmesio pritraukusios, tačiau nesėkmingos Hillary kandidatūros į prezidentus 2008-siais ir 2016-siais reiškia, kad nors Clintonai negrįžo į Baltuosius Rūmus, jie vis tiek išliko vienas ryškiausių Amerikos politinių junginių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius