Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 01 09

Anykščių menų inkubatorius miestelį pavertė kūrybingų žmonių traukos centru

Anykščiai jau seniai traukia kūrybingus žmones. Čia gyventi yra persikėlęs ne vienas menininkas iš didžiųjų šalies miestų. Tačiau bene labiausiai kūrybinę atmosferą palaiko jau šešerius metus Anykščiuose veikiantis menų inkubatorius, kuriame kuriantys ir edukacines veiklas miestelio gyventojams bei svečiams rengiantys įvairių sričių menininkai ne tik atrado palankias sąlygas kūrybai, bet ir gauna žinių verslumo srityje, atveriančių jiems galimybes dar aktyviau plėtoti savo veiklą.
Anykščių menų inkubatorius. Krautuvėlė
Anykščių menų inkubatorius. Krautuvėlė / Anykščių menų inkubatoriaus nuotr.

Po vienu stogu – įvairiausios veiklos

Tai pirmasis Aukštaitijos regiono menų inkubatorius. Jis įsikūręs senosios Anykščių dvarvietės teritorijoje. Šiuo metu visos patalpos užpildytos – čia įsikūrę 15 rezidentų. Rudenį prisijungė paskutiniai iš jų – režisierius ir dailininkė – persikraustę su šeimomis iš Vilniaus į Anykščius. Abu jie džiaugiasi suradę menininkų bendruomenę ir palankias darbo sąlygas, suteikiančias galimybę kokybiškai ir efektyviai dirbti.

Anykščiai traukia kuriančius žmones tiek nuostabia gamta bei kultūriniu paveldu, tiek dėl palankaus savivaldybės požiūrio į menininkus bei čia esančių kultūros įstaigų ir renginių gausos. Sėkmingai gyvuojantis menų inkubatorius – dar vienas argumentas, skatinantis pasirinkti gyvenimui būtent šį regioną.

Anykščių menų inkubatoriaus rezidentai kuria įvairiose srityse. Regione veikiantis inkubatorius ir negalėtų būti specializuotas, skirtas tik vienai meno rūšiai – čia „gyvena“ ir tekstilininkai, ir keramikai, ir stiklo, odos, medžio meistrai, grafikai ir pan.

„Inkubatoriaus „gyventojai“ – meno krypties studijas baigę arba turintys amatų patirtį asmenys, tačiau dažnai vien gabumų ir profesinių žinių neužtenka, jeigu menininkas nori siekti žinomumo, pripažinimo ir pajamų, užtikrinančių jo pragyvenimą. Tam reikia ir verslumo įgūdžių. Būtent šią sritį mes, inkubatoriaus darbuotojai, ir kuruojame: rašome įvairius projektus, dalyvaujame konkursuose, programose, kurių rėmuose, galime kviesti dėstytojus ir suteikti menininkams verslo pagrindų, verslumo, rinkodaros žinių: kaip vystyti verslą, kaip nustatyti savo gaminio kainą, kaip tą gaminį pateikti, kokie gali būti jo pardavimo būdai“, – pasakojo Menų inkubatoriaus direktorė Daiva Perevičienė.

Menų inkubatoriaus darbuotojai taip pat padeda menininkams parengti paraiškas patiems dalyvauti tam tikrose programose, norint įsigyti įrangą darbui.

„Skirtingiems menininkams–kūrėjams naudingos skirtingos jų vystymosi ir tobulėjimo kryptys. Vienas galbūt ateityje išvystys masinę produkto gamybą.Pavyzdžiui, to linkime natūralios kosmetikos kūrėjams „Pilnatvė“. Kitas menininkas turėtų sukti į profesionalųjį meną, ieškoti savo išskirtinumo. Pernai mūsų rezidentė stiklė–grafikė, nuostabių stiklo papuošalų kūrėja, Justė Kamarauskaitė gavo meno kūrėjo statusą. Tai buvo palaipsnis ėjimas tikslo link – straipsniai, parodos, mokymai ir pan.

Šią vystymo kryptį greičiausiai rinksis ir dailininkė Lina Vaišnytė, keramikė– juvelyrė Lina Timukaitė (prekės ženklas FOX IN THE FOG). Atvirukų, užrašų knygučių ir įspūdingų dėžučių kūrėja Rasa Strumilienė (prekės ženklas MAŽOSIOS PALANGĖ) veiklos plėtrą vykdys tobulindama meistrystės įgūdžius ir ieškodama naujų pardavimo kelių ir būdų“, – teigė pašnekovė.

Anykščių menų inkubatoriaus nuotr./Anykščių menų inkubatorius. Žiedimo ratelių edukacija
Anykščių menų inkubatoriaus nuotr./Anykščių menų inkubatorius. Žiedimo ratelių edukacija

Įvairūs finansavimo šaltiniai užtikrina kokybišką veiklą

Pasak D.Perevičienės, visgi be palankiai inkubatoriaus veiklą vertinančios Lietuvos kultūros tarybos ir vietinės savivaldybės pagalbos, inkubatoriaus, kaip atskiro verslo vieneto, veikla būtų labai sudėtinga. Provincijoje yra mažesnis skaičius žmonių, kurie galėtų naudotis mūsų paslaugomis. Menininkams visos paslaugos čia suteikiamos lengvatinėmis sąlygomis – jie nuomojasi patalpas bei jiems nupirktą įrangą mažesnėmis nei rinkos kainomis. Pagrindines menų inkubatoriaus veiklas finansuoja Anykščių rajono savivaldybės programa „Viešųjų paslaugų kūrybinių industrijų plėtotei organizavimas ir vykdymas“ bei Lietuvos kultūros tarybos programa „Strateginis kultūros organizacijų finansavimas“.

Viena naudingiausių menininkų verslumo įgūdžių tobulinimo veiklų, kurią finansuoja Lietuvos kultūros taryba, yra jau nuo 2015 m. veikianti „Inovatyvaus ir kūrybinio verslumo akademija“. Ji buvo inicijuota padėti menininkams atsakyti į kūrybos procese iškylančius klausimus: kas bus pirkėjas, kokia bus pakuotė, transportavimas, teisinis reglamentavimas, mokesčiai? Programoje dalyvaujantys menininkai klausosi paskaitų apie asmeninio kūrybinio verslo organizavimą, meno rinkodarą ir lėšų pritraukimą, menininko ir vadybininko bendradarbiavimą, intelektinę nuosavybę, savo elektroninio profilio sukūrimą ir pan.

Menininkai ne tik kuria, bet ir dalinasi patirtimi, vykdo edukacines programas, kuriose galima susipažinti su tapymo ant šilko technika, grafikos menu, pasigaminti stiklinį papuošalą, natūralius kvepalus ar lūpų balzamą, dalyvauti keramikos užsiėmimuose, susikurti savo knygą, atviruką.

Menų inkubatoriaus veiklos papildomai finansuojamos iš tarptautinių projektų, patalpų nuomos įvairiems renginiams ar mokymų. Taip pat čia įsikūrusi parduotuvėlė, kurioje prekiaujama inkubatoriaus menininkų dirbiniais.

Anykščių menų inkubatoriaus nuotr./Anykščių menų inkubatorius. Paroda
Anykščių menų inkubatoriaus nuotr./Anykščių menų inkubatorius. Paroda

Ambicingi ateities planai

Anykščių menų inkubatoriaus kolektyvas ateityje Anykščius įsivaizduoja kaip dar stipresnį menininkų ir kultūros židinį, todėl yra ambicingų planų, kad Anykščiuose atsirastų rezidencija, kurioje galėtų pastoviai gyventi ir vykdyti veiklas užsienio menininkai. Kol projektas įsibėgės, pradedama nuo trumpalaikių mainų.

„Vasario mėnesį pas mus atkeliauja pirmas rezidentas iš Japonijos – keramikas, kuris dvi savaites ne tik kurs, bet ir mokys, dalinsis savo žiniomis, taip pat ir pats mokysis iš mūsų menininkų. Jis surengs ir savo darbų parodą. Taip pat norime, kad ir mūsų menininkai turėtų galimybę išvykti į stažuotes užsienyje, kad taptume tarptautinių rezidencijų tinklų dalyviu. Beje, jau dvejus metus iš eilės Anykščių menų inkubatoriaus darbuotojai anykštėnų menininkų darbus pristato Vokietijoje vykstančioje „Bazaar Berlin“ parodoje", – pasakojo inkubatoriaus vadovė.

Kalbant apie įstaigos veiklos kokybę bei projektų profesionalumą, būtina plėsti bendradarbiavimą su universitetais, pritraukti daugiau studentų, ypač meninių specialybių, jų stovyklų Anykščiuose. Juolab kad turime tokiems susitikimams, seminarams ir konferencijoms, koncertams pritaikytas modernias sales.

„Neįsivaizduoju, kaip galėtų egzistuoti menų inkubatorius be bendradarbiavimo su universitetais. Jau seniai turime dėstytojus, kurie mums padeda, konsultuoja mus ir mūsų menininkus meno, kultūros vadybos srityse bei į meno produktą orientuotoje rinkodaroje. Taip pat vykdome programas socialinės atskirties grupėms. Kaip tik šiuo metu baigiame vykdyti 2014–2020 m. Interreg V-A Latvijos ir Lietuvos bendradarbiavimo per sieną programos finansuojamą projektą „Asmenų su negalia įtrauktis į darbo rinką“, kuriame kartu su partneriais iš Latvijos kuriame specialią metodiką, bei mokome menininkus specialių įgūdžių darbui su asmenimis turinčiais negalią. Stengiamės į savo veiklas įtraukti ir vaikus – bendradarbiaujame su šalia mūsų esančiu Anykščių vaikų ir jaunimo užimtumo centru“, – vardijo pašnekovė.

Per šešerius metus įdėtas įdirbis ir sukaupta patirtis jau duoda rezultatus – menų inkubatorius daro pastebimą teigiamą įtaką regionui. Pirmiausia jis didina Anykščių, kaip kultūros ir turizmo miesto, patrauklumą, skatina kūrybinių industrijų gyvybingumą, palengvina meno sektoriaus veiklos sąlygas, teigiamai veikia kūrybinių verslų plėtrą ir mažina nedarbą.

Organizatorių nuotr./Anykščių menų inkubatoriaus logo
Organizatorių nuotr./Anykščių menų inkubatoriaus logo
Organizatorių nuotr./Anykščių savivaldybės logo
Organizatorių nuotr./Anykščių savivaldybės logo

Organizatorių nuotr./Lietuvos kultūros tarybos logo
Organizatorių nuotr./Lietuvos kultūros tarybos logo

VIDEO: Jokių konservantų ir parabenų: kaip gimsta natūrali rankų darbo kosmetika

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius