Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2019 05 19

Atsirado įrodymų, kad meditacija gali turėti ir tamsesnę pusę

Kai kalbama apie meditaciją, kyla mintys apie aukščiausią atsipalaidavimo lygį ir ramybę, tačiau taip yra ne visada. Kaip rašo sciencealert.com, naujas tyrimas parodė, kad beveik ketvirtadalis meditaciją bandžiusių žmonių turėjo ir negatyvių potyrių.
Meditacija
Meditacija / Vida Press nuotr.

Jaudulys, baimė ir pakitęs realybės suvokimas yra tik keli negatyvių meditacijos potyrių pavyzdžiai, kuriuos tyrėjai pateikė 1232 medituojantiems žmonėms, ir 315 iš jų (25,6 proc.) sakė, kad sutinka su šiais teiginiais.

Tačiau mokslininkų, atlikusių šį tyrimą, komanda sakė, kad šio tyrimo tikslas nėra apjuodinti meditaciją, o tiesiog išaiškinti ir publikai pateikti keletą būdų, kaip kartais ši praktika gali nepavykti bei pasiūlyti sprendimus, kaip ateityje paversti meditaciją pozityvia patirtimi.

„Šie rezultatai parodo tai, kaip svarbu, jog visuomenė ir mokslininkai suvoktų, kad meditacija yra ne tik sveikatą gerinanti technika, – sako vyriausiasis tyrimo autorius Marco Schlosseris iš Jungtinės Karalystės Londono koledžo universiteto. – Labai mažai žinoma apie tai, kodėl, kada ir kaip iškyla tokie su meditacija susiję sunkumai: dabar reikia atlikti daugiau tyrimų, norint suprasti šių potyrių kilmę.

Kada neigiama patirtis yra svarbus meditacinio vystymosi elementas ir kada tai tėra išvengiamas neigiamas poveikis?“

Vida Press nuotr./Moteris medituoja
Vida Press nuotr./Moteris medituoja

Visi tyrimo dalyviai turėjo bent dviejų mėnesių meditacijos patirtį, ir jų klausė, ar meditacijos sesijos metu jie kada nors patyrė „ypač nemalonių“ akimirkų.

Mokslininkai pamatė, kad atsakovės bei religinius įsitikinimus turintys atsakovai buvo mažiau linkę įvardinti blogą meditacijos patirtį.

Dalyviai, kurie dalyvavo meditacijos stovyklose, labiau linkę mąstyti negatyviai, tie, kurie praktikavo dekonstrukcinę meditaciją (pavyzdžiui, Vipassana arba Koan), labiau įvardijo negatyvią meditacijos patirtį.

„Dauguma meditacijos tyrimų susitelkę į jos naudą, tačiau meditacijos sukeliamų potyrių diapazonas turėtų būti praplėstas, – sako M.Schlosseris. – Šiuo metu svarbu anksčiau laiko nedaryti išvadų apie neigiamą meditacijos poveikį.“

Svarbu apsvarstyti šį tyrimą kitų meditacijos tyrimų kontekste. Anksčiau moksliniai tyrimai parodė, kad meditacija gali pagerinti imuninės sistemos veiklą, sumažinti streso lygį ir net padėti labiau jausti savo pasąmonę.

Vida Press nuotr./Meditacija
Vida Press nuotr./Meditacija

Tai labai daug naudingų dalykų, net jei kai kurie žmonės patiria neigiamą meditacijos poveikį. Tyrimo autoriai pažymi, kad jie detaliai neklausinėjo dalyvių apie jų neigiamą patirtį ir taip pat neatsižvelgė į esančias psichologines problemas.

Mokslininkai sako, kad ateities tyrimai galėtų giliau ištirti šias sritis, ir taip pagilinti mūsų suvokimą apie tai, kaip meditacija kartais nesuteikia laukiamo poveikio. Jei ekspertai supras šias potencialias problemas, ateityje galėtumėme jų išvengti.

Tyrimai taip pat galėtų informuoti ir susijusias sveikatos praktikas, tokias kaip terapija ar psichologo pagalba bei padaryti jas tinkamesnes žmonėms.

„Ilgalaikiai tyrimai padės sužinoti kaip, kam ir kokiomis aplinkybėmis iškyla šios neigiamos patirtys ir ar jos gali turėti ilgalaikį poveikį, – sako M.Schlosseris. – Šis tolimesnis tyrimas galėtų formuoti klinikines gaires, sąmoningumo vadovus bei meditacijos instruktorių ugdymą.“

Tyrimas buvo publikuotas „PLOS One“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius