-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 05 01

Elektrinis paspirtukas – ne tik į darbą nuriedėti. Kur dar galima pasivažinėti ir pasigrožėti miestais bei gamta?

Didžiuosius miestus užkariavęs elektrinis paspirtukas tapo ypač pamėgta transporto priemone tiems, kurie dirba centre ir nori išvengti automobilio statymo keblumų, spūsčių gatvėse ir trokšta ekonomiškumo.
Paspirtukas
Paspirtukas / Dmitriy Frantsev nuotr./ Unsplash nuotr.

Nepaneigiamas jų manevringumas ir lengvas naudojimas padėjo paspirtukams užkariauti nemažos dalies gyventojų širdis. Tačiau dabar, kai didelė dalis darbuotojų savo pareigas atlieka iš namų, o kelionės į parduotuvę tapo retesnės ir gausesnės (juk tarp kojų ir į kuprinę nesusikrausi trijų maišų), puiki proga į paspirtuką pažvelgti ne tik kaip į transporto priemonę, o kaip į pramogą.

Šiltėjant vakarams ir saulei nušvietus popietes, puikus sprendimas yra šokti ant ratuotos lentutės ir apsižvalgyti po apylinkes – patikrinti, kur pienės ir vyšnios žydi, kaip šermukšnių lapai sprogsta. Miestai tam sukuria vis daugiau galimybių – kaip ant mielių auga dviračių takų infrastruktūra ir vis daugiau gyvenviečių vietų pasiekia jų išsirangęs tinklas.

Pasivažinėjimas Neries krantine

Vilnių ant paspirtuko galite apžiūrėti keliaudami dviračių taku Neries krantine. Asfaltuotas takas, atskirtas nuo pėsčiųjų dalies, driekiasi nuo Žirmūnų iki Vingio parko. Pasivažinėjimą galite pradėti už Kalvarijų miško parko ar šokti į trasą jums patogioje vietoje – ji vingiuoja palei upę ir yra lengvai pasiekiama apylinkių gyventojams.

Patogios ir lygios dangos puikiai tiks ramiam pasivažinėjimui ir suteiks galimybę apžvelgti Vilnių iš neįprastos perspektyvos. Judant šiuo taku kraštovaizdis keisis iš ramios medžių paunksmės į senamiesčio, esančio kitapus upės, vaizdus. Keliaujant link Vingio parko pravažiuosite Birutės vingio taką, prasidedantį ties verslo centru „Green Hall“.

Vaizdinga Neries krantine pasigrožėti tikrai verta, nes dar neseniai ši vieta buvo neparuošta pėstiesiems ar dviratininkams, o šiandien ji mielai kviečia lankytojus.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Tvarkomą Neries pakrantę apžiūrėjo meras Remigijus Šimašius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Tvarkomą Neries pakrantę apžiūrėjo meras Remigijus Šimašius

Diena pajūrio gamtos apsuptyje

Vienas įspūdingiausių ir turbūt geriausiai pažįstamų pažintinių takų Lietuvoje – pajūrio dviračių trasa. Jos ilgis siekia per 200 kilometrų ir suteikia galimybę riedėti tiek iš Klaipėdos, Palangos, tiek ir iš Šventosios ar Kuršių Nerijos.

Turintiems galimybę leisti laiką pajūryje, puiki proga pasivaikščiojimus pakeisti pasivažinėjimu paspirtuku ir taip pailginti savo maršrutą, pasiekti atokesnes vietas be automobilio.

Krypties iš Klaipėdos į Nidą pristatyti greičiausiai nereikia. Bene kiekvienas lietuvis, jei nėra patyręs gaivinančios šio krašto grožio galios, bent tikrai yra apie ją girdėjęs.

Dėmesio yra verta ir Būtingės kryptis. Keliaujant nuo Klaipėdos link Latvijos sienos, turėsite galimybę pasimėgauti taku, kuris nuo Girulių iki Nemirsetos vingiuoja per Pajūrio regioninį parką. Vaizdai tikrai bus verti į kuprinę supakuotų sumuštinių ir dažnų stabtelėjimų pailsėti bei pasigrožėti.

Neringos savivaldybės nuotr./Kuršių nerija
Neringos savivaldybės nuotr./Kuršių nerija

Kaunas mėgsta dviračių takus

„Like Bike Kaunas“ iniciatyva jau prieš keletą metų paskelbė revoliuciją. Miestas išreiškė ambicijas tapti pirmuoju visiškai dviratininkams pritaikytu miestu Baltijos šalyse. Ir, atrodo, kad kol kas į tai žiūrima tikrai rimtai. Daugėjant dviračių takų mieste, paspirtukininkai taip pat gali pasimėgauti šio užmojo teikiamomis galimybėmis.

Kaune paspirtuku galite pasiekti vis daugiau širdžiai ir akiai mielų vietų. Iš miegamųjų rajonų nesunkiai pasieksite Kauno pilį ir senamiestį be automobilio. O iš ten taip pat smagiai galite nuriedėti iki Kleboniškio miško parko, pasivažinėti Neries krantine ar išnarstyti Panemunės šilą. Pušų teikiamos gaivos po dienos prie kompiuterio ekrano negali būti per daug.

Miglės Trainienės nuotr. /Pavasarinis Panemunės šilas
Miglės Trainienės nuotr. /Pavasarinis Panemunės šilas

Druskininkų lobiai

Druskininkai taip pat siūlo galimybes praleisti laiką ant ratų ir gamtoje. Čia atrasite keturis takus, kurie yra iki 24 kilometrų ilgio. Informaciją apie juos ir lankytinas vietas, kurias galite pasiekti šiais takais, lengvai rasite Druskininkų interneto svetainėje.

Kaip pavyzdį galime pasiūlyti taką „Žvaigždžių orbita“. Keliaudami juo turėsite galimybę pasimėgauti pušynų teikiama gaiva, pamatyti metalinę „Kalvio“ skulptūrą ir aplankyti Velnio akmenį. Takų maršrutai suteikia galimybę lengvai aplankyti aerodromą, Senąsias ir žydų bendruomenės kapines, Žako Lipšico vardo skulptūrų parką, Meilės salą. Priežasčių kitą sykį keliaujant į Druskininkus susipakuoti savo paspirtukus yra daugiau nei pakankamai.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Druskonio ežero prieigos
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Druskonio ežero prieigos

Taigi tikrai neverta palikti savo paspirtuko rinkti dulkių, kai darbinės kelionės sustojo. Įdarbinkite savo transporto priemonę laisvalaikiui paįvairinti. O galbūt pats metas jį įsigyti ir leistis į nuotykius, kurie vėliau transformuosis į ekologišką kasdienį judėjimą? Juk tai puiki proga pradėti leisti laiką lauke šiek tiek kitaip.

Na, o tiems, kurie nuogąstauja, kad paspirtukas siūlo labai menkas sveikatingumo galimybes ir žiūri į šią transporto priemonę kiek kreivai, galime priminti, kad nors ir nesudeginsite tiek kalorijų, kiek sporto salėje ar bėgdami krosą – lavinsite balansą ir koordinaciją.

Be to, tai puikus būdas pakvėpuoti grynu oru, pasigrožėti vaizdais ir išvengti prakaitu permirkusių drabužių. Leiskite sau prisipratinti prie ateities žygių!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius