Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 08 29

Gydytojai klounai daro stebuklus: išjudina net nebendraujančius senjorus

Kiekvienas penktadienis Senjorų socialinės globos namų gyventojams – lyg šventė, kur netyla šurmulys ir skambus juokas. Jau ištisus metus „RAUDONOS NOSYS Gydytojai klounai“ reguliariai lanko senjorus lydimi šokių, dainų, individualių užsiėmimų, žaidimų, kuriančių gilų tarpusavio ryšį.
Gydytojai klounai randa kelia ir pas senjorus
Gydytojai klounai randa kelia ir pas senjorus / Ado Vasiliausko nuotr.

Aštuonerius metus veikiančios organizacijos aktoriai – klounai, visiems gerai žinomi kaip mažųjų ligoniukų gydytojai, humoru teikiantys emocinę ir psichosocialinę pagalbą. Tačiau nuo šiol padeda socializuotis ir senjorams, turintiems fizinį ir (ar) socialinį nesavarankiškumą, sergantiems įvairiomis senyvo amžiaus žmonėms būdingomis ligomis, sugrąžina šiltus prisiminimus, pagaliau – padeda pasijausti svarbiais ir mylimais. Net atlikti moksliniai tyrimai rodo, kad juokas gerina socialinės globos įstaigose gyvenančių senjorų gyvenimo kokybę.

Savo nuostaba apie neįtikėtiną juoko ir gydytojų klounų poveikį senjorams dalinasi Senjorų socialinės globos namų direktorius Vytautas Gricius: „Labai greitai pamatėme ir patikėjome, kad po nerūpestingumo šypsena yra tikri profesionalai, kurie atsakingai ruošiasi kiekvienam susitikimui, domisi vyresnių žmonių raidos ypatumais, mokosi, yra jautrūs bei nuoširdūs.

Senoliai tampa atviresni, veiklesni, drąsesni.

Jau metai, kai kiekvieną penktadienį laukiame šių nuostabių gydytojų. Laukia senjorai, laukia personalas. Klounai atneša į mūsų namus šypseną, nuoširdumą, pagarbą, jautrumą ir svarbiausia – individualų santykį. Tokį, kokio konkrečiam žmogui tuo metu labiausiai reikia.

Labiausiai džiugina tai, kad žmonės, būdami su klounais, tarsi „atgyja“, veidus papuošia šypsenos, akyse įsižiebia smalsumas. Klounai randa raktą ne tik į linksmų ir žvitrių senjorų širdis, bet ir į silpnų, labiausiai fiziškai ir psichiškai pažeistų senjorų sielas.“

Organizacijos vykdoma programa „Tu ateik į pasimatymą“, kuria siekiama praskaidrinti monotonišką senjorų kasdienybę, padėti atsipalaiduoti ir atrasti užslėptus ar pamirštus talentus, įgauna vis didesnį pagreitį. Periodiškas senyvo amžiaus žmonių lankymas daro stebuklus ir stebina savo rezultatais. Senoliai tampa atviresni, veiklesni, drąsesni.

Ne vieną stebuklą pastebėjo ir Senjorų socialinės globos namuose dirbanti ir „RAUDONOS NOSYS Gydytojų klounų“ veiklą stebinti psichologė Jurgita Bagdanavičiūtė.

Jurgita, kuo ypatingi Gydytojų klounų apsilankymai Senjorų globos namuose?

– Klounų lankymasis pas senelius jau tapo vienu svarbesnių resursų, padedančių senjorams bent trumpam atsitraukti nuo kasdienių rūpesčių, pamiršti ligas ir prisiminti, kokie jie gali būti gyvybingi. Mes, kaip Senjorų socialinės globos namuose dirbantys specialistai, negalime prieiti prie senjorų taip, kaip tą sugeba ir moka klounai, todėl jie mums yra nepakeičiami.

Visą laiką smagu matyti, kad senoliai, bendraudami su klounais, pražysta, atsiskleidžia ir pademonstruoja tokių gebėjimų bei asmeninių ypatumų, kurių net neįtarėme, kad jie turi.

Neužmirštama istorija, kai viena gyventoja, kuri yra visiškai priklausoma nuo aplinkinių ir minimaliai reaguoja į aplinką, girdėdama klounų dainą, ėmė dainuoti kartu su jais. Ir tai buvo pirmas kartas, kai darbuotojai išgirdo jos balsą. Turbūt kito įtikinamesnio argumento, kodėl klounų apsilankymai yra reikalingi, nebereikia.

Kaip atrodo gydytojų klounų vizitas Senjorų socialinės globos namuose?

– Gydytojai klounai yra nuostabūs. Pirmiausia jie yra nuoširdūs, atviri, linksmi, be galo kūrybiški ir, kas be ko, – savo srities žinovai, puikiai gebantys profesionalumą, atsakingumą bei pagarbą senyvam žmogui išlaikyti net ir šėliodami. Klounai lanko senelius kiekvieną savaitę, o kartais ateina ir dažniau. Eidami į numatytą aukštą, pakeliui jie užkalbina kiekvieną sutiktą. Net ir tokiais trumpais momentais klounai sugeba užmegzti kontaktą, kurį kiekvienas kitas susitikimas tik dar labiau sustiprina ir taip po truputį yra kuriamas santykis. Toliau eidami į kambarius klounai apsitaria, kokį scenarijų kurs ir kaip prieis prie žmogaus.

A.Vasiliausko nuotr./Gydytojai klounai lanko senjorus
A.Vasiliausko nuotr./Gydytojai klounai lanko senjorus

Daug kas priklauso nuo to, koks tai žmogus – jau pažįstamas, o gal dar nematytas, adekvatus ar dementiškas. Vos tik įėję į kambarį jie akimirksniu įvertina, kiek žmogus nusiteikęs juos priimti. Kartais gyventojai sako, kad šiandien nenori priimti klounų, tačiau labai dažnai toks apsisprendimas pasikeičia, kai klounai ateina pas juos. Žinoma, būna ir taip, kad gyventojai

nenusiteikę bendrauti dėl įvairių priežasčių. Klounai labai dažnai dainuoja, muzikuoja, deklamuoja eiles, įtraukia gyventojus į bendrus žaidimus, visa tai žmones veikia labai terapiškai. Jau po gyventojų lankymo, kartu darome trumpą aptarimą, kas vyko, kaip klounams sekėsi, kokių klausimų ar pastebėjimų iškilo. Tokiuose aptarimuose pagal galimybes dalyvauja ir socialinės darbuotojos, kadangi klounų pastebėjimai apie gyventojus yra tikrai svarbūs mums kaip specialistams.

Kas iš šių gydytojų klounų apsilankymų Jums labiausiai įsiminė?

– Man asmeniškai vienas jautriausių momentų buvo tada, kai Rožė (gydytoja klounė / aktorė Justė Liaugaudė) pasveikino vieną sukaktuvininką. Šis vyras paprastai būna nerimastingas, baugščiai žiūri į nepažįstamus žmones, neprisileidžia jų, tačiau, kai klounė labai atsargiai priėjo, paspaudė jam ranką, švelniai pasveikino su gimimo diena, vyras labai apsidžiaugė, priėmė ją, neatsitraukė, kas jam paprastai būdinga.

Kokius pokyčius per pastaruosius metus, kai Senjorų socialinės globos namuose lankosi gydytojai klounai, pastebėjote?

– Pokyčius matome ne tik asmeniniame globos namų gyventojų, bet ir visos mūsų įstaigos lygmenyje. Per šiuos metus, kai mūsų namuose lankosi klounai, tiek seneliai, tiek ir mes, spėjome su jais susibičiuliauti. Tikrai yra gyventojų, kuriems labai svarbūs prisiminimai siejasi būtent su klounais. Kartą taip sutapo, jog viena moteris atvyko tą pačią dieną, kai pirmą kartą mūsų namuose lankėsi klounai. Šventės metu ji susipažino su kloune, ir tai, kad joms abejoms ta diena buvo pirmoji Senjorų socialinės globos namuose, jas labai suartino. Dar ir dabar ši gyventoja turi nuotrauką, kurioje jos abi kartu įamžintos. Šią fotografiją moteris labai brangina ir mielai rodo kitiems klounams, kurie pas ją apsilanko.

Žinoma, ir daugiau gyventojų dalinasi įspūdžiais, kurie iš tiesų yra labai malonūs ir prisiminus juos žmonėms vėl sukyla teigiamos emocijos. Gyventojai labai laukia ateinančių klounų. Kai seneliai patiria, kiek džiaugsmo gali suteikti tokie gydytojai, jau vien tas laukimas, kada gi jie vėl ateis, kelia malonų nekantrumą, jaudulį, kuris sustiprėja penktadieniais – tą dieną, kada lankosi klounai. Jie įnešė daugiau pozityvių emocijų, kurios teigiamai veikia tiek gyventojus, tiek darbuotojus.

– O kas labiausiai džiugina senjorus? Kodėl juokas ir džiugios emocijos yra svarbu?

– Turbūt labiausiai senjorus džiugina gydytojų klounų skirtas individualus dėmesys. Klounai sugeba sukurti tokią situaciją, kurioje senoliai pasijaučia ypatingais bei svarbiais. Tai gali būti bendras žaidimas, dainavimas kartu, klounų pokštai vienas kito atžvilgiu, į kuriuos įtraukiami senjorai, ar senolio apkabinimas, palaikymas už rankos, šypsena, šiltas žvilgsnis, skirtas tik jam. Kiekvienas klounų apsilankymas vis kitoks.

Neretai klounai tiek išjudina žmones, kad atrodo net ir nevaikštantis tuoj atsistos ir pradės trypti kojomis. Šie gydytojai labai stengiasi prisitaikyti prie senelių savijautos, nuotaikos bei norų tą dieną, kas dar labiau sustiprina senelių ypatingumo jausmą. Nuoširdus ir užkrečiantis juokas, teigiamos emocijos yra labai svarbios visiems, ypač senoliams.

A.Vasiliausko nuotr./Gydytojai klounai lanko senjorus
A.Vasiliausko nuotr./Gydytojai klounai lanko senjorus

Su didžiuliu atsidavimu gydytojai klounai atiduoda visą savo meilę kiekvienam asmeniškai, išklauso senjorų gyvenimo istorijas, dalinasi patarimais. Rūpestis bei meilė senyvo amžiaus žmonėms padeda atgaivinti talentus, pabudina prisiminimus ir sugrąžina pasitikėjimą savimi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius