-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 07 31

Kodėl kai kurių olimpiečių kūnai nusėti raudonomis dėmėmis?

Jei pastebėjote kai kuriuos sportininkus su taisyklingomis kraujosruvų dėmėmis ant kūno, tai žinokite, jog tai ne siautulingos meilės ženklai ar koks nepavykęs dažasvydžio seansas. Dar po 2016 metų Rio de Žaneiro vasaros olimpinių žaidynių bbc.com rašė, jog tai ypatingos taurelių terapijos pėdsakai.
Taurelių terapija
Taurelių terapija / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Jau minėtose Rio olimpinėse žaidynėse daugiausia tokių dėmėtų atletų matėme JAV olimpinėje rinktinėje – dažniausia tai buvo plaukikai ir gimnastai. Žurnalistai domėjosi tais mistiškais apskritimais, juokaudami, kad tai medalių įspaudai, tačiau rado atsakymą.

Taurelių terapija skaičiuoja gal daugiau nei 3000 metų, ji iki šiol praktikuojama Azijos ir islamo šalyse, pavyzdžiui, Kinijoje, Irane.

Kas tai yra?

Principas paprastas – įkaitintos taurelės dedamos ant odos. Ugnis išdegina taurelėje deguonį, ir kai staigiai dedame taurelę ant kūno, ši įsiurbia odą į vidų. Taip susidaro kraujosruvos, kurios išlieka iki trijų keturių dienų.

Kodėl olimpiečiai jos griebiasi?

Atletai teigia, kad tokią taurelių terapija renkasi, kad sumažintų raumenų skausmą, atsistatytų po treniruočių ir varžybų – tačiau tokios terapijos poveikis kol kas nėra pagrįstas moksliškai.

Taip pat atsistatymui sportininkai renkasi ir kitas terapijas – sporto masažą, sauną, ledo vonias, kompresinius drabužius, tačiau JAV gimnastas Alexanderis Naddouras „USA Today“ yra sakęs, kad taurelių terapija buvo „geriau nei bet kokiai kitai terapijai mano išleisti pinigai“.

„Tai buvo ta paslaptis, kuri padėjo man išsaugoti sveikatą ir išvengti skausmo“, – leidiniui teigė A.Naddouras.

„Scanpix“ nuotr./Michaelas Phelpsas
„Scanpix“ nuotr./Michaelas Phelpsas

Ar taurelės iš tiesų padeda?

Specialistai teigia, jog taurelių terapija padeda, jei žmogus kenčia raumenų skausmą, taip pat malšina artrito, nemigos simptomus, padeda gydyti celiulitą – nors nė vienas iš teiginių nebuvo moksliškai įrodytas.

Kinų medicinos specialistas Jackie Longas, kuris Londone praktikuoja taurelių terapiją daugiau kaip 20 metų, teigia, jog idėja yra paprasta – sureguliuoti energijos, kinų medicinoje vadinamos „či“, srautus kūne ir atstatyti „yin“ ir „yang“ pusiausvyrą. Kuo ryškesnį ir tamsesnį pėdsaką palieka taurelė, tuo prastesnė kraujotaka yra toje kūno dalyje.

Ir nors teigiama, kad taurelių terapijai yra daugiau nei 3000 metų, profesorius Edzardas Ernstas iš Ekseterio (Exeter) universiteto bbc.com teigė, kad jų naudojimas, kaip gydymo priemonė, nebuvo įrodytas: „Nėra jokių jų veiksmingumo įrodymų. Taurelių terapija niekada nebuvo pateikta klinikiniams tyrimams.“

Farmakologas prof. Davidas Colquhounas iš Londono universiteto koledžo atmetė taurelių terapijos medicininį poveikį: „Ten tik įtraukiamas odos plotelis, jis negali turėti jokios įtakos raumenims, o kraštutinumai gali netgi pridaryti žalos.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Hijama“ procedūra
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Hijama“ procedūra

Ar tik sportininkai naudoja?

Taurių terapijos griebiasi ne tik sportininkai, bet ir A sąrašo lygio žvaigždės. Tarkim, 2004 metais filmo premjeroje pasirodžiusios Gwyneth Paltrow nugara buvo nusėta taurelių terapijos ženklų.

Fotografai taip pat yra užfiksavę Justiną Bieberį, Victorią Beckham bei Jennifer Aniston su dėmėmis ant kūno. Taip pat Nicole Richie įkalbėjo savo tėvą dainininką Lionelį Richie išbandyti taurelių terapiją.

Žymės lieka dėl to, kad kraujas ištraukiamas į paviršių, kuomet plyšta maži kapiliarai.

Ar tai skausminga procedūra?

Britų akupunktūros taryba (BAT) tvirtina, jog taurelių terapija nėra skausminga, o žymės lieka dėl to, kad kraujas ištraukiamas į paviršių, kuomet plyšta maži kapiliarai.

BAT įspėja, kad „retais atvejais“ įkaitintos taurelės gali sukelti lengvus nudegimus. Taryba pataria lankytis tik pas apmokytus specialistus, kurie yra akredituoti, patikimi.

Koks tai jausmas?

Yra tik vienas būdas tai sužinoti – pabandykite. „BBC News“ žurnalistai apsilankė pas tradicinės kinų medicinos specialistą Jackie Longą, kuris pats kartą per savaitę naudoja taurelių terapiją.

Pagrindinis pojūtis yra slėgis ir šiluma tose vietose, kur dedamos taurelės. Jaučiamas šioks toks nepatogumas, bet, anot žurnalistų, tikrai nėra skausminga.

Įsiurbta į taurelę oda gali atrodyti siaubingai, tačiau tai tik vaizdas, realiai jausmas nėra toks, kaip galima įsivaizduoti. Po 10 minučių, kai taurelės nuimamos, dar jaučiama šiluma.

Kokia taurelių terapijos kilmė?

Taurelių terapija kilusi iš Kinijos maždaug prieš 3000 metų. J.Longas sako, jog procedūra greitai išpopuliarėjo Egipte, Artimuosiuose Rytuose ir visame pasaulyje. Tik taurelės buvo ne stiklinės, o bambukinės.

Taip pat dar yra „šlapia taurelių terapija“, islamo šalyse žinoma kaip „hijama“. Tai procedūra, kurios metu prieš uždedant taureles, ant odos padaromi maži pjūviai, kad vakuuminės taurelės vėliau ištrauktų šiek tiek kraujo terapiniais tikslais.

J.Longas teigia, kad vakariečiams „hijama“ procedūra atrodo baisi, jiems sunku ją priimti, tačiau kinų medicina tai praktikuoja kaip populiarų detoksikacijos būdą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius