-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 12 24

Kūčių vakaro burtai ir papročiai: kuo bandyta prisišaukti meilę?

Kūčių vakaras – jaukus, apipintas burtais, lietuviškais papročiais, sutelkiantis visus šeimos narius draugėn. Po gardžių valgių ragavimo, nepamirškite išmėginti Kūčių nakties burtų. „15min Gyvenimas“ primena, kokius ritualus šią stebuklingą naktį atlikdavo mūsų senoliai, norėdami prisišaukti meilę, laimę ir turtus.
Kūčiukai
Kūčiukai / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Kūčių stalo burtai

Pagrindiniai kalėdinio laikotarpio burtai, susiję su Kūčių vakaru, dažniausiai būdavo vedybiniai, meilės burtai. Jais ypač domėjosi jaunimas, svajodavęs apie savo ateitį. Dažniausiai burdavosi merginos.

Paprastai būrimas prasidėdavo jau nuo Kūčių stalo. Pavyzdžiui, pirmus maisto kąsnius nuo stalo merginos dažniausiai dėdavosi į rankovę, tuomet juos perdėdavo į naują nosinaitę, kadangi buvo tikima, kad nauji daiktai atbaido piktas dvasias.

Atlikusios šiuos veiksmus – laukdavo, ką susapnuos. Tikėta, kad valgis, atsidūręs ant Kūčių stalo, savotiškai įkrautas įvairiausiais palinkėjimais, nes žmonės susėdę linki vienas kitam laimės, sveikatos, sėkmės, todėl ir tampa stebuklingas.

Dar vienas labai paplitęs ateities spėjimo būdas: merginos, po kąsnį surankiojusios visų patiekalų nuo Kūčių stalo, nusinešdavo juos „ant aukšto“ prie kamino, įrengdavo ten mažytį Kūčių stalą ir laukdavo kas prie jo prisės (pasivaidens ar ateis per sapnus). Suruošti šį Kūčių stalą reikėdavo taip, kad niekas nepamatytų, o patikrinti, ar nėra „svečio“, – po vidurnakčio.

Pasakojama, kad jei burtas pavykdavo, mergina pamatydavo prie Kūčių staliuko sėdintį jaunikaitį. Aišku, visos merginos norėdavo, kad jaunikaitis būtų mielas, kad patiktų, nes visą gyvenimą su juo teks pragyventi. Tiesa, tais laikais skyrybos būdavo labai retas dalykas, praktiškai neįmanomos. O jei pasirodydavo kažkas juoda, neaiškaus, buvo manoma, kad mergina neištekės, o gal ir mirtis laukia...

Kitas būdas sužinoti merginai, ar ištekės, būdavo, – įsipilti į dubenį vandens ir sukti dubenį, kol susidarys verpetas. Tada į vandenį būdavo metami du angliukai. Jei vanduo juos sunešdavo į krūvą – ištekėsi, jei ne – liksi viena. Kitas variantas – į dubenį vandens metamas rūtų vainikėlis. Jei vainikėlis plaukdavo tavęs link – sulauksi piršlių, jei į kitą pusę – vestuvių nebus.

Jei mergina norėdavo sužinoti, iš kurios pusės jaunikio laukti, išeidavo į lauką ir spirdavo batą per vartus. Į kurią pusę batas atsisuks, iš tos pusės ir jaunikis pasirodys.

Norėdami sužinoti, ar metai bus poringi, jaunuoliai burdavo ir su avalyne. Šių burtų principas paprastas: reikia sudėti vyriškus ir moteriškus batus į maišą. Tuomet nežiūrėdami ištraukite vieną batą. Jei batas vyriškas, tikėtina, kad šiais metais mergina neliks vieniša, jei moteriškas – teks dar palūkėti (vyrams – priešinga reikšmė).

Dar vienas panašus burtas – su riešutais, kurių netrūkdavo ir ant šventinio Kūčių vakarienės stalo. Jaunimas pasemdavo iš dubens saują riešutų, saldainių ar kūčiukų ir skaičiuodavo. Jei juos suskaičiavus išeidavo porinis skaičius, tikėta, kad kitąmet jaunuolis būtinai suras antrąją pusę, jei ne – liks be poros.

Būrimas su šiaudais

Nemažai būrimų vykdavo ir su šiaudais. Vienas populiariausių būdavo šis: Kūčių vakarą po staltiese paklodavo pluoštą šieno. Pavalgęs kiekvienas šeimos narys traukdavo po vieną šiaudą. Buvo tikima, kad kuo jis ilgesnis ir storesnis, tuo geresnis ir ilgesnis bus gyvenimas.

O štai merginoms šiaudai parodydavo ar ištekės: kuriai pasitaikydavo ilgesnis, ta esą greičiau ištekės. O jei visą saują išpešė, skaičiuodavo, ar išeina porinis jų skaičius. Jei neporinis – vestuvių nebus.

Pranašingi sapnai

Tikėta, kad Kūčių naktį ateitį pranašauja ir sapnai. Todėl prieš einant miegoti prie lovos jaunuoliai pasidėdavo šukas, rankšluostį, muilą ir iš pagaliukų (pvz., degtukų) sudėliodavo šulinį. Manyta, kad tai padarius naktį galima susapnuoti, kas laukia kitais metais.

123RF.com nuotr./Kūčių stalas
123RF.com nuotr./Kūčių stalas

Su vedybomis susijęs ir dar vienas burtas. Ištekėti ar vesti norintys jaunuoliai vidurnaktį į dubenį pripildavo vandens, į jį įberdavo šiek tiek pelenų, cukraus ir druskos. Viską gerai sumaišydavo. Kai vanduo „nurimdavo“, tuomet įmesdavo savo ir mylimojo (-osios) plaukų ir dubenį palikdavo iki ryto. Jeigu plaukai ryte būdavo nutolę vienas nuo kito, tikėta, kad kitais metais ir pora nutols vienas nuo kito. O jeigu plaukeliai liesdavosi vienas su kitu, būdavo persipynę, tikėta, kad laukia vestuvės ir šilti santykiai su išrinktuoju (-ąja).

Jaunimas burdavosi ir su mamos, močiutės vestuviniais žiedais. Žiedą reikėdavo perverti savo plauku, suimti jo galus, kad žiedas kabėtų lyg pakabutis. Tada – pripilti pusę stiklinės vandens. Į ją įleisdavo žiedą taip, kad jis nesiektų vandens. Tuomet palaukdavo, kol žiedas pradės judėti ir skaičiuodavo, kiek kartų suskimbčios besvyruodamas į stiklinės kraštus – šis skaičius reikšdavo, kelerių metų sulaukus jaunuolis ves ar ištekės.

Norintys sužinoti savo ateitį, jaunuoliai po Kūčių vakarienės paimdavo knygą, pinigą (arba piniginę) ir krepšį (kuprinę, rankinę ar pan.) ir išdėliodavo juos kambaryje. Tada nusisukę mesdavo per save batą. Jei bato „nosis“ būdavo nusisukusi į duris – vadinasi, iki kitų Kalėdų jūsų laukia kelionė ar didelės permainos. Jei į pinigą (ar piniginę) – metęs batą praturtės. Jei į krepšį – daug dirbs. Jei į knygą – mokysis ko nors naujo.

Būrimas vašku

Vienas seniausių iki šių dienų išlikusių ateities spėjimo būdų – vaško liejimas. Šis būrimas panašus į burtus su kavos tirščiais. Tiesa, prieš keletą amžių kavos Lietuvoje nebuvo nė kvapo, o burtams lietuvaičiai naudojo karštą vašką. Burtų su vašku principas paprastas: atlaužkite vaško gabalėlį, įdėkite į šaukštą. Laikydama šaukštą virš žvakės liepsnos, išlydykite vašką ir šliūkštelėkite į dubenį šalto vandens. Vandenyje sustingusi figūrėlė atskleis, kas, tikėtina, jūsų laukia.

A.Kripaitės/15min.lt nuotr./Vienas populiariausių Kūčių stalo burtų – vaško varvinimas į dubenį su vandeniu.
A.Kripaitės/15min.lt nuotr./Vienas populiariausių Kūčių stalo burtų – vaško varvinimas į dubenį su vandeniu.

Visų karšto vaško formų apibūdinti neįmanoma, tačiau pateikiame dažniausiai pasitaikančių figūrų reikšmes, kuriomis tikėjo ir jose savo ateitį regėjo mūsų protėviai:

  • Širdis. Jūsų laukia meilė, o gal net vedybos. Jei jums į akį krito koks nors vyriškis, tikėtina, kad pagaliau sulauksite jo dėmesio. Jei burdama visą laiką galvosite apie patinkantį vyrą, tai ir užbursite jį.
  • Karūna. Būsite pagerbtas. Gali būti, kad susilauksite paaukštinimo.
  • Pinigėliai. Gal išlošite loterijoje, o gal būsite tinkamai įvertinta ir sulauksite piniginio atlygio už atliktus darbus. Žodžiu, jūsų laukia turtai.
  • Trikampis. Didelė tikimybė įsivelti į meilės trikampį. Pasisaugokite!
  • Žiedas. Netrukus susižadėsite, o gal ir ištekėsite. Nenumokite ranka į užsimezgusią draugystę su kitos lyties atstovu.
  • Medis. Pagaliau ir jums pradės sektis tiek darbe, tiek asmeniniame gyvenime.
  • Žvaigždė. Jeigu kam nors sužimba žvaigždė, galima tikėtis tik vieno – begalinės laimės.
  • Akis. Visa, kas iki šiol buvo neaišku ir nedavė ramybės, greitai išaiškės. Akylai stebėkite, kas vyksta aplinkui.
  • Žuvis. Laukia naujos pažintys. Būrys naujų draugų privers jus pamiršti vienatvę.
  • Laivas. Traukite lagaminus ir ruoškitės kelionei. Nevalia sėdėti namuose, kai laukia puiki galimybė prasiblaškyti. Nepražiopsokite svarbių gyvenimo permainų.
  • Saulė. Ji jau čia pat. Nenuleidžia nuo jūsų akių ir yra pasirengęs atiduoti jums visą meilę ir šilumą, praskaidrinti niūrią kasdienybę. Nepasididžiuokite, įsileiskite šviesą į savo gyvenimą.
  • Lopšys. Laukia šeimos pagausėjimas.

Spėjimas pagal puodelius

Dažniausiai šiuo būdu jaunimas spėdavo savo ir mylimojo ateitį. Tam reikėdavo puodelių, į kuriuos įdėdavo žiedą, monetą, duoną, cukrų, svogūną, druską ir įpildavo šiek tiek vandens. Paskui nežiūrėdami rinkdavosi savąjį puodelį ir „skaitydavo“ savo ateitį:

  • Jeigu puodelyje buvo žiedas – laukia vestuvės.
  • Duona reiškia pasiturimą gyvenimą su turtingu vyru/moterimi.
  • Cukrus žada saldų romaną, tačiau ne rimtus santykius.
  • Svogūnas – romaną su nepastoviu žmogumi.
  • Druska pranašauja išsiskyrimą.
  • O štai vanduo – pastovumą ir jokių svarbių pokyčių nežada.

Kalėdų ženklai

Mūsų senoliai Kūčių naktį spėdavo ir kitų metų orus:

  • Jeigu kalėdinė naktis šviesi ir giedra, aiškiai matote žvaigždes, gali būti, kad kitais metais bus ne tik daug uogų, bet ir lauks gausus derlius, puikūs metai, viltinga ateitis.
  • Per Kalėdas, sakoma, verčiau nesiūkite, nes galite pakenkti regėjimui, o gyvuliai sunkiau susilauks palikuonių.
  • Per Kalėdas sniegas – puikus ženklas, žadantis derlingus ir gausius metus.
  • Per šventes stenkitės bendrauti tik su tais, kurie jus saugo ir linki gero. Taip užtikrinsite ne tik pozityvias mintis, bet ir sėkmingus ateinančius metus.
  • Per Kūčias ir Kalėdas nepamirškite pamaitinti ne tik savo šeimos ir artimųjų, bet ir naminių gyvūnėlių – tai žada finansinę sėkmę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius