-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 03 10

Kvietimas į vestuves – šventės atributas, galintis jauniesiems sutaupyti tūkstančius nervų ląstelių

Prieš porą dešimtmečių atgimusi tradicija kviečiant į vestuves įteikti kvietimus palengva vystosi į vienetinių, unikalių, rankų darbo kūrinių gamybos tradiciją. Tiesa, komikas Jimas Gaffiganas juokauja, jog vestuvių biudžetą ir prabangumą galima nuspėti jau iš kvietimo – o kartu ir nujausti, kokio dydžio piniginę dovaną derėtų padovanoti jauniesiems. Tačiau kvietimus gaminančios kūrėjos, atskleidžia, jog kvietimas iš tiesų gali jauniesiems sutaupyti daug nervų. Todėl šiais laikais ruošiantis šventei reikėtų kvietimus įtraukti į būtinų darbų sąrašą.
Silvijos ir Irmos rankų darbo kvietimai
Silvijos ir Irmos rankų darbo kvietimai / Paslaugos.lt nuotr.

Kvietimai turi gilias tradicijas

Jau dešimtmetį įvairių kvietimų gamyba užsiimanti, Paslaugos.lt savo darbus reklamuojanti Irma Kriaučiūnienė sako išsaugojusi keletą „antikvarinių“ kvietimų, kurių data siekia dar 1925-uosius metus. Taigi, rašytiniai kvietimai buvo populiarūs dar tarpukariu ir tik sovietmečio metais ši tradicija apnyko (matyt, visi džiaugėsi įsigiję laidinius telefonus ir aktyviai jais naudojosi).

„Žodžiu kviesti svečių šiandien tikrai nerekomenduočiau. Visų pirma todėl, kad žmogus per ilgą laiką gali pamiršti – tiek datą, tiek laiką, o gal net kas kvietė, – šypsosi Irma. – Tiesiog šiais laikais toks mūsų gyvenimo ritmas. Man šiandien nėra gražesnio būdo pakviesti į šventę kaip įteikiant kvietimą.“

Paslaugos.lt nuotr. /Irmos Kriaučiūnienės gaminti vestuviniai kvietimai
Paslaugos.lt nuotr. /Irmos Kriaučiūnienės gaminti vestuviniai kvietimai

Tradicija dalinti kvietimus prieš svarbią šventę atgimė, Irmos teigimu, maždaug prieš 15 metų.

„Pagrindinė kvietime pateikiama informacija yra vestuvių data, kas kviečia, kitaip tariant, jaunųjų vardai. Kviesti į savo vaikų vestuves gali ir tėvai, tačiau šiuo metu dažniausiai tai daro patys jaunieji. Tuomet, jei vyksta bažnytinė ceremonija, reikėtų įrašyti bažnyčios pavadinimą ir ceremonijos pradžios laiką. Taip pat – kur vyksta pokylis ir jo pradžios laiką. Pateikite datą, iki kurios laukiate atsakymo, ar svečias galės dalyvauti. Ir galiausiai nurodykite kontaktus pasiteiravimui“, – patarė I.Kriaučiūnienė.

Papildoma kvietime nurodoma informacija gali būti fotosesijos vieta ir laikas, informacija apie svečių nakvynę arba kelionę namo, pageidaujamos dovanos – nors Irma pastarosios informacijos pateikti nerekomenduoja. Šiuo metu didžioji dauguma svečių supranta, kad pinigai jauniesiems yra reikalingiausia dovana.

Gėles keičia vynas ir maistas beglobiams keturkojams

Pastaruoju metu atsiranda poreikis į kvietimus įrašyti ir pageidavimus dėl gėlių arba to, kuo svečių prašoma jas pakeisti. Nes į povestuvinę kelionę išvykstantiems jauniesiems dažniausiai didžiulės puokštės tampa našta, jau papuoštoje šventės vietoje reikia ieškoti vietos, kur jas padėti.

Žodžiu kviesti svečių šiandien tikrai nerekomenduočiau. Visų pirma todėl, kad žmogus per ilgą laiką gali pamiršti – tiek datą, tiek laiką, o gal net kas kvietė.

„Jaunieji dažniausiai prašo vienos gėlės ir kvietime įrašo taip: „Šventės gėlė – baltas rožės žiedas“. Šiuo metu populiarėja prašymai vietoje gėlių dovanoti ką nors kita: loterijos bilietus („kad sėkmę išbandytume ne tik meilėje, bet ir loterijoje“), maisto keturkojams (kuris po šventės paaukojamas gyvūnų prieglaudai), knygų, vyno, pliušinių žaislų (kuriuos vėliau nuveža į vaikų namus)“, – pasakoja Irma Kriaučiūnienė.

Vienos būsimos šeimos pageidavimas jai ypač įstrigo – jaunieji prašė vietoje gėlių atnešti medelių sodinukų: turėdami plotą aplink naujus namus jie svečių dovanas pavertė ilgalaikiais prisiminimais – savo kiemo medžiais.

Paslaugos.lt nuotr. /Irmos Kriaučiūnienės gaminti vestuviniai kvietimai
Paslaugos.lt nuotr. /Irmos Kriaučiūnienės gaminti vestuviniai kvietimai

Irma pridūrė, jog neretai vestuvių kvietimas yra iš dviejų dalių: pirmojoje išvardijama kas ir kokia proga kviečia, ceremonijos ar šventės vieta (tokia eilės tvarka, kokia jos vyks tą dieną). Tuo metu antrojoje kvietimo dalyje išvardijama papildoma informacija, įvairūs pageidavimai.

Kvietimus Irma rekomenduoja įteikti likus maždaug pusmečiui iki vestuvių – nes jos dažniausiai vyksta vasarą, nemaža dalis svečių turi susiplanuoti, kad per šventę neišvyktų atostogų. Po kvietimo įteikimo svečiai turėtų per savaitę-dvi pranešti apie savo dalyvavimą ar atsisakymą dalyvauti. Blogiausiu atveju, šią informaciją jaunieji turėtų gauti likus ne mažiau nei mėnesiui - dviems mėnesiams iki vestuvių.

„Nuo to juk priklauso dauguma jaunųjų patiriamų išlaidų“, – sako Irma Kriaučiūnienė.

Panašiai atrodančių kvietimų kaina gali skirtis trigubai

Nors kvietimai lieka svečių namuose ir į vestuves jų niekas neatsineša, jaunieji vis tiek stengiasi priderinti jų spalvą prie būsimų vestuvių spalvų gamos bei temos.

Galima papildomai sukurti atvykimo žemėlapį, kvietimą pradėti gražia citata ar eilėraščiu.

„Neretai akcentuoju jauniesiems, kad kvietimas nebūtinai turi derėti prie šventės spalvų. Tačiau dažniausiai vienodų spalvų ir stiliaus gaminami ne tik kvietimai, bet ir susėdimo planai, svečių kortelės ir t.t. Tuomet viskas tarpusavyje dera. Kokios vyrauja temos? Prisimenu vienų jaunųjų pageidavimą pagaminti kvietimus miško tema. Tuomet naudojau miško siluetą, perdirbtą popierių, lino juosteles“, – prisimena pašnekovė.

Paslaugos.lt nuotr. /Irmos Kriaučiūnienės gaminti vestuviniai kvietimai
Paslaugos.lt nuotr. /Irmos Kriaučiūnienės gaminti vestuviniai kvietimai

Informacija kvietime yra atspausdinama, tačiau apipavidalinimas, dekoravimas – yra išimtinai rankų darbas.

„Mano technika: įvairių popierių rūšių, medžiagų sluoksniavimas, klijavimas“, – sakė I.Kriaučiūnienė. Pašnekovės teigimu, kvietimo kaina labiausiai priklauso nuo jo sudėtingumo, naudojamų medžiagų, dizaino.

„Kartais kvietimas būna gana paprastas, tačiau jam pagaminti reikia tam tikrų medžiagų. To paties dizaino kvietimo kaina gali skirtis net tris kartus dėl naudojamos popieriaus rūšies. Vizualiai skirtumo gal labai ir nesimato, tačiau paėmus į ranką iškart gali pajusti, ar naudotas kokybiškas, brangus popierius. Galima sulankstyti tokį pat modelį, bet kokybė jau bus kita“, – sakė kvietimų gamintoja.

I.Kriaučiūnienė paslaugos.lt puslapyje skelbia, jog kvietimų kainos prasideda nuo 2 eurų, tačiau, jos teigimu, vidutiniškai vieno kvietimo kaina yra apie 3–4 eurai. Vienai šeimai dažniausiai daromas vienas kvietimas, nepaisant to, kiek šeimoje auga vaikų.

Jaunieji mėgsta kelionių temą

Kita įvairių kvietimų kūrėja, Silvija Platkevičienė, paslaugos.lt puslapyje yra įkėlusi per 100 savo darbų. Jie – su medinėmis detalėmis, ažūriniais karpiniais ir kai kuriais atvejais primena labiau meno kūrinį, nei kvietimą. Pirmiausia kūrėjos klausiame, ką jauniesiems suteikia kvietimas?

Paslaugos.lt nuotr. /Silvijos Platkevičienės gaminti vestuviniai kvietimai
Paslaugos.lt nuotr. /Silvijos Platkevičienės gaminti vestuviniai kvietimai

„Pirma mintis, šovusi į galvą, kad popieriniai kvietimai išpopuliarėjo tuomet, kai žmonės ėmė rečiau matytis ir gyvai bendrauti, tačiau, matyt, ir dėl to, kad atsirado įvairiausių spalvų ir faktūrų medžiagų, detalių bei kūrėjų, kurių darbai šventę padaro unikalią, – svarsto S.Platkevičienė. – Ar galima pakviesti žodžiu ar video formatu? Žinoma, taip. Gyvename tokiame amžiuje, kai savo idėjas įgyvendinti galime įvairiausiomis formomis. Elektroninis kvietimas yra puiki alternatyva, jei šiai šventės daliai norisi išleisti mažesnę sumą pinigų. Tačiau kaip popierinių (ir ne tik) kvietimų gamintoja manau, kad tokia pakvietimo forma yra gražus dėmesys ir malonus gestas svečiams“.

Jos teigimu, nors kvietimo tekstai būna tikrai labai įvairūs, kvietimo teksto struktūra išlieka tokia pati – kreipinys, šventės data, vieta ir papildoma informacija (nakvynė, dovanos, atvykimas).

„Galima papildomai sukurti atvykimo žemėlapį, kvietimą pradėti gražia citata ar eilėraščiu“, – idėjomis dalinosi S.Platkevičienė.

Jos darbų pavyzdžiuose neretai naudojama kelionių tematika: lėktuvai, žemėlapiai, lėktuvo bilietus imituojantys kvietimai.

„Dažniausiai kelionių tematika pasirenkama tuomet, kai šventės vieta yra užsienio šalyje arba šventės dalyviai atvyksta iš skirtingų šalių. Tačiau pasitaiko ir tokių atvejų, kuomet kelionės tematika pasirenkama vien jau dėl to, kad vestuvių šventė tarsi ir simbolizuoja naujos kelionės pradžią“, – sako S.Platkevičienė.

Jubiliatai ir jaunieji ieško rankų darbo kūrinių

Kūrėjos teiraujamės, ar ilgaamžiškesnių medžiagų (pavyzdžiui, medienos) naudojimas reiškia, kad kvietimai virsta ne trumpalaikio naudojimo atributu, o galbūt ilgalaike interjero detale?

„Nesakyčiau, kad kvietimai pritaikomi interjere, bet žmonės tikrai vis dažniau ieško išskirtinių kvietimų – rankų darbo dėžutėje, su individualiai jiems sukurta medine detale, išskirtiniais rankų darbo akcentais. Džiugu, kad žmonės vis dažniau adekvačiai vertina rankų darbo gaminius ir kūrėjo originalumą“, – sako pašnekovė.

Paslaugos.lt nuotr. /Silvijos Platkevičienės gaminti vestuviniai kvietimai
Paslaugos.lt nuotr. /Silvijos Platkevičienės gaminti vestuviniai kvietimai

Pasak kūrėjos, kvietimų kaina būtent ir priklauso nuo į jį įdėtos rankų darbo šilumos ir energijos: kokio sudėtingumo tai darbas, ar yra individualiai kurtų detalių, kokios medžiagos naudojamos.

„Apie tikslias kainas kalbėti sudėtinga, kadangi jos kiekvienu atveju skiriasi – pirmiausia priklauso nuo kiekio ir kvietimo modelio. Tad neturėtų stebinti, kad jeigu reikalingas kiekis yra nedidelis (sakykim iki 10 vnt.) kaina gali šoktelti net dvigubai. Manyčiau, kad kokybišką kvietimą galima užsisakyti ir už 3 Eur, tačiau jei norisi dėžutės, išskirtinio vokelio ar individualiai kurtos medinės detalės, kaina gali kilti ir iki 5-6 Eur ir daugiau“, – atskleidė S.Platkevičienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius