-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 01 08

Milda Matulaitytė-Feldhausen: Nauji metai atėjo. Senieji „nachaliavčikai“ neišėjo

Pirmiausia – nuoširdžiausiai dėkoju savo redakcijai, kuri kartkartėmis mano straipsniuose palieka nenorminius žodžius, na, kad ir šį pavadinime. Beveik viską mes galime sulietuvinti, sunorminti, išgražinti ir nupoliruoti, tačiau yra keletas žodžių, kurie, kaip niekas kitas, tobulai perteikia mūsų pačių koloritą.
Milda Matulaitytė-Feldhausen
Milda Matulaitytė-Feldhausen / Asmeninio albumo nuotr.

Kaip antai, versk nevertęs žodį „naglas“ – įžūliu ar akiplėšišku, mūsyse išvešėjusį slavišką Gariūnų mentaliteto naglumą tiksliai perduoda tik žodis „naglas“.

Blemba, nu kaip naglai šiandien prieš pat nosį man tokia boba poliklinikoje užlindo“ versdami „O tu nugrubnagi, šiandien poliklinikoje nesilaikydama eilės pas gydytoją taisyklių prieš mane į kabinetą užėjo įžūli (akiplėšiška) moteris“, garantuotai sulauksime pašnekovo akių vartymo, nesupratęs liks ne tik jis, bet, ko gero, ir pasakotojas pats.

Mat naglas ir lieka naglas, tame yra visko: ir skerso dėjimo, ir spjovimo ant kito žmogaus, nes naglajam taip patogiau gyventi, ir beatodairiškumo, ir nemandagumo, ir paprasčiausios nepagarbos kitam, ir... Ai, ir dar visko kito.

Tas pats su „nachaliavu“. Gali versti šį žodį kaip tik nori: ir norėjimu gauti visko už dyką, ir įpročiu prašinėti įvairiausių paslaugėlių „čia tik greitai, ką čia tau reiškia gi“ (žinoma, už nieką nemokant), bet pasakymas „Lidlas vaišina ledais nemokamai“ ir „varom nachaliavu ledų į Lidlą“ yra du skirtingų porų batai. Tiksliau – elegantiškas batelis ir mėšlinas kerzavas batas.

„Vaišina nemokamai“ signalizuoja geras intencijas iš vaišinančiojo pusės ir dėkingumą, pagarbą, galiausiai – mėgavimąsi iš kitos. Nachaliavu – aprašo tai, kaip įpratome pastaraisiais metais: „Duok ir tik greičiau, o aš dažniausiai dar ir nepadėkosiu, mat įpratau reikalauti“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius