-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2018 01 13

Naujamečių pažadų nesilaikymo psichologija: kodėl mes suklumpame?

Prasidėjus naujiems metams dauguma žmonių norės atversti naują lapą. Tam ir yra skirtos Naujųjų metų rezoliucijos – kaip nors pagerinti mūsų gyvenimus.
Moteris
Moteris / 123RF.com nuotr.

Tačiau jų labai sunku laikytis. Pasak statistikos, 80 proc. mūsų susikirs neprasidėjus antrai vasario savaitei, rašoma Businessinsider.com.

2016-ųjų tyrimas, publikuotas moksliniame žurnale „Personality and Social Psychology Bulletin“, tyrė Naujųjų metų pažadus ir atrado, kad 55 procentai rezoliucijų yra susijusių su sveikata – daugiau sporto, sveikesnė mityba. Apie 20 procentų buvo susijusių su skolos atsikratymu.

Tai pakankamai sudėtingi dalykai visais metų laikais, o ką jau kalbėti apie laikotarpį po švenčių. Tyrimas, kuriam vadovavo Kaitlin Woolley iš Konelio universiteto bei Ayelet Fishbach iš Čikagos universiteto, parodė, kad tiek pasitenkinimas, tiek svarba yra reikšmingi veiksniai, lemiantys, ar žmonės laikysis pažadų, ar ne.

Mokslininkai taip pat atrado, kad pasitenkinimas buvo vienintelis reikšmingas veiksnys. Kitaip tariant, jei nauji dalyvių įpročiai nedelsiant suteikdavo jiems atlygio bei pasitenkinimo jausmą, labiau tikėtina, kad jie ir toliau laikėsi naujųjų įpročių.

Kitas tyrimas, publikuotas žurnale „Journal of Nature and Science“, analizavo priežastis, dėl kurių mums taip nesiseka laikytis su sveikata susijusių tikslų. Jis parodė, kad tik penktadalis mūsų pakankamai sportuoja, nepaisant to, kad mums nuolat kartojama, jog sveikesnis gyvenimo būdas prailgina gyvenimą.

Pasistenkite nesijaudinti dėl to, kiek sveiki yra jūsų sprendimai, o pasistenkite juos sudėlioti taip, kaip jums patiktų.

Pasak autoriaus Seppo Iso-Ahola, Merilando universiteto Kineziologijos katedros profesoriaus, problema slypi vidinėje kovoje tarp to, ką mėgstate daryti, ir tarp to, ką turėtumėte daryti.

Jei galite sustabdyti mintis apie tai, kaip klaiku bus vakarienei valgyti salotas ar po darbo eiti pabėgioti, galbūt turėsite daugiau šansų tai atlikti. „The Metro“ pranešė, kad vienas mažas žodelis sulaiko mus nuo mūsų tikslų pasiekimo.

Savo knygoje „How to Get Sh*t Done“ gyvenimo būdo trenerė Erin Falconer sako, kad žodžio „turėčiau“ naudojimas yra nekokia mintis, kadangi jis dažnai siejamas su kalte, gėda ir „sprendimo nebuvimu“.

Jis taip pat parodo, jog, kad ir ką planuojate, tai yra galimybė, ne realybė. Kitaip tariant, pasiteisinimą sau sukuriate tiesiog sakydami, kad „turėtumėte“ kažką daryti, o ne kažką „darysite“. Tad norėdami išlaikyti susitelkimą, laikykitės atokiau nuo neįpareigojančių žodžių, pasistenkite nesijaudinti dėl to, kiek sveiki yra jūsų sprendimai, o pasistenkite juos sudėlioti taip, kaip jums patiktų. Jei nesuveiks, nesijaudinkite. Visada yra kiti metai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius