Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 11 21

Naujausių „Xbox“ apžvalga: kuo šios žaidimų konsolės stebina?

Kai kurie sunkiai patikėsite, bet jau praėjo septyneri metai nuo 2013 m. išleistos „Microsoft Xbox One“ konsolės. Dar atsimenu, tuo metu tik išleista, daugelio buvo lyginama net su pačiais galingiausiasis žaidimų kompiuteriais. Tuo tarpu šiandien mums nereiks kompiuterių, kadangi galėsime lyginti naujausias konsoles viena su kita, nes išleisti net du „Xbox“ modeliai: „Series S“ ir „Series X“.

Pakuotės

Gamintojas „Microsoft“ konsolių modelių skirtumus akcentuoja iš karto nuo pakuočių. Žymiai mažesnė, 2 kilogramų nesverianti balta „Series S“, ir daugiau nei dvigubai didesnė, virš 4 kilogramų, „Series X“.

Tačiau be pačių konsolių pakuočių, turiniu konsolės skiriasi minimaliai. Abi versijos turi: bevielį pultelį, maitinimo laidą ir vaizdo signalo laidą – HDMI. Pastarasis skirsis, kadangi galingesnė „Series X“ konsolė palaikys 8K raišką, todėl pridedamas laidas yra ne paprastas HDMI, bet „Ultra High Speed“ technologijos.

Silpnesnis „Series S“ modelis teoriškai taip pat gali duoti 8K raišką. Tačiau, kaip ir „Microsoft“ sufleruoja, nepridedant atitinkamo laido, to dėl ribotų techninių galimybių nėra rekomenduojama daryti.

Asmeninio albumo nuotr./JustSphex apžvelgia naujausius „Xbox“
Asmeninio albumo nuotr./JustSphex apžvelgia naujausius „Xbox“

Balta ir Juoda

Pačių konsolių išorėje matome kontrastingą spalvų skirtumą. Juodas „Series X“ dvigubai didesnis dėl aušinimo viršuje bei integruoto diskų skaitytuvo. Tuo tarpu „Series S“ atrodo žymiai kompaktiškesnis, baltos spalvos, su juoda apvalia ventiliacijos anga šone, bet be jokių apvaliems diskams skirtų angų. Todėl „Series S“ būtų galima pavadinti „skaitmenine konsole“, nes žaidimus galėsite įrašyti tik parsisiuntę internetu.

Reiktų nepamiršti įėjimo/išėjimo lizdų. Stebėtinai jie šiose konsolėse yra identiški: trys USB 3.1 10 Gbps sąsajos lizdai, iš kurių du gale, o vienas priekyje. Jau minėtas HDMI, kuris yra 2.1 kartos, RJ-45 interneto jungtis ir kažkas įdomiau: „Storage Expansion“ lizdas. Šis specialus lizdas, skirtas „Seagate“ ir „Microsoft“ partnerystėje išleistiems 1 TB praplėtimo diskams. Juos galėsite įsigyti atskirai, jei pritrūks vietos konsolėse, kuriuos atitinkamai turi 512 GB (Series S) ir 1000 GB (Series X) talpos.

Asmeninio albumo nuotr./JustSphex apžvelgia naujausius „Xbox“
Asmeninio albumo nuotr./JustSphex apžvelgia naujausius „Xbox“

Kuri iš jų žada 8K raišką?

Techniniais parametrais konsolės skirsis beveik tiek pat, kiek ir pakuočių dydžiu. Nors pradėkime nuo panašumų, jog abi naudoja AMD Zen 2, 8 branduolių procesorius, tačiau vaizdo plokštės, nors ir irgi iš AMD, bet skiriasi radikaliai.

Tamsusis „Series X“ turi vaizdo plokštę, gebančią išvystyti 12 „TeraFlops‘ų“ skaičiavimo galimybes, o kuklioji „Series S“ – tik menką dalį to – 4 „TeraFlops’us“. Vaizdo plokštės skaičiavimo vienetai (CUs), šiose konsolėse skiriasi taip pat beveik 3 kartus – „Series X“ – 52, o „Series S“ – 20. Kur skirtumai sušvelnėja, tai RAM skiltyje. „Series X“ turi žaidimų kompiuteriams būdingus 16 GB, o „Series S“ naudoja neįprastą skaičių – 10 GB.

Tad atsakymas, kuri konsolė sugebės išnaudoti 8K raišką, gan aiškus. „Series X“ taip pat giriasi 4K 120 kadrų per sekundę galimybėmis, tačiau tai labiau priklausys nuo žaidimų gamintojų bei jūsų televizoriaus vaizdo atnaujinimo dažnio.

Mažoji „Series S“ konsolė taip pat ant pakuotės turi šį magiškąjį 120 skaičių, tačiau tena yra ir maža žvaigždutė su persėjimu, jog tai bus realu tik su atitinkamai žaidimais. Realistiškai rekomenduočiau planuoti išnaudoti „Series X“ konsolę su 4K 60 kadrų per sekundę raišką, o „Series S“ su žemesne, 1440P 60 kadrų per sekundę raiška.

Naujas pultelis

Paskutinis dalykas, kurį norėčiau pabrėžti atskirai, kadangi jis gali būti aktualus ne tik konsolių entuziastams, bet ir kompiuterių žaidėjams, tai yra naujas „Xbox“ pultelis. Asmeniškai pats naudojau ir „Xbox 360“, ir naujesnį „Xbox One“ pultelį prie savo kompiuterio, tad galiu iškart pasakyti, jog šis yra kažkuo atnaujintas.

Pirmas skirtumas, kurį pastebėjau, jog jis vos mažesnis. Kuriais išmatavimais, nepasakysiu, tačiau perėjus nuo senojo „One S“, kažkas šiame naujajame gula rankoje patogiau ir ne taip plačiai.

Kitas dalykas, kurį pastebėjau, tai smulki kibi tekstūra ant pultelio šonų bei vadinamųjų „trigger“ mygtukų. Ji tikrai padės geriau išlaikyti pultelį.

O didžiausias skirtumas – pakeistas „D-Pad“ mygtukas, kuris įprastai būdavo rodyklių formos, o šiame modelyje sujungtas į vientisą mygtuką. Tačiau „Xbox“ giriasi, jog toks „sujungimas“ kaip tik padės lengviau atskirti „D-Pad“ paspaudimus. Naujovių besivaikančius nuvilsiu, jog „Xbox“ vis dar lieka prie keičiamų baterijų naudojimo.

Surasti ir įsigyti Xbox Series X ir Series S galite čia.

VIDEO: JustSphex apžvelgia naujausius „Xbox“: kuo šios žaidimų konsolės stebina?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius