Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2022 09 30

Palangos kurhauze verda kultūrinis gyvenimas: spalį – filmų vakarai, koncertai ir dėmesys senjorams

Dienoms trumpėjant, o orui tampant vis šaltesniam, norisi vakarus leisti ten, kur būtų šilta ir smagu, tad pajusti kitokį rudens šurmulį kviečia ir Palangos kurhauzas. Šį spalį istorijomis apipintas pastatas padovanos išskirtinę programą – tarptautinei pagyvenusių žmonių dienai skirtus renginius, nemokamas parodas, koncertus, filmų vakarus ir dar daug kitų veiklų.
Renginiai Palangos kurhauze
Renginiai Palangos kurhauze / R.Kucevičiūtės ir A.Kazlausko nuotr.

Vos prieš porą metų duris po restauracijos atvėręs Palangos kurhauzas akimirksniu sulaukė lankytojų gausos, kurie į jį traukė ieškodami pramogų, koncertų ar kitų laiko praleidimo būdų. Palangos kultūros ir jaunimo centro vadybininkė Indrė Žvikaitė tikina iki šiol iš miesto svečių sulaukianti nuostabos, koks pasikeitęs kurortas ir kiek daug puikių renginių kurhauze.

„Išties džiugu, jog kultūrinių renginių programa plečiasi ne aktyviojo kurortinio sezono metu, įtraukiama vis daugiau aukšto meninio lygio programų. Kurhauze aktyviai vyksta Palangos kultūros ir jaunimo centro meno kolektyvų repeticijos, kurių metu ruošiamos naujų ir jau visų pamėgtų spektaklių, folkloro ir chorinės muzikos, liaudiškų šokių programos“, – džiaugiasi ji.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Palangos kurhauzas
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Palangos kurhauzas

O štai Palangos kultūros ir jaunimo centro direktorė Vita Petrauskienė sako, kad kiekvienais metais stengiamasi atrinkti kuo įdomesnes edukacines programas, nesidubliuojant su kitų Palangos kultūros įstaigų renginiais. Prisitaikoma ne tik prie jaunimo, bet ir prie įvairesnės auditorijos – pačių mažiausiųjų ir vyresnio amžiaus žmonių.

„Ieškome kuo platesnio turinio, kuris būtų priimtinas didesnei auditorijai. Koncertų ciklui „Muzikos vakarai kurhauze“ taip pat atrenkame originalias programas, kurios būtų patrauklios tiek profesionalios muzikos gurmanui, tiek šeimai.

Kasmetiniuose renginiuose, kaip eglės įžiebimas, ieškome naujų formų, pasitelkiame profesionalius režisierius, kurie padeda sudėlioti originalų šventės meninį turinį, tad kiekvienais metais palangiškiai ir miesto svečiai gali tikėtis kažko naujo ir netikėto“, – apie tai, kaip kurhauze gimsta įdomiausi renginiai, pasakoja V.Petrauskienė.

Išskirtinis dėmesys senjorams

Todėl ir šį spalį įstaiga taps ypatinga, mat parengta programa žada nustebinti savo įvairialypėmis veiklomis. O labiausiai džiaugsis vyresnio amžiaus žmonės, kurie į kurhauzą galės užeiti nemokamai ir pasirinkti jiems patinkantį užsiėmimą – ar tai būtų žinomo menininko paroda, į praeitį nukeliančios ekskursijos, ar lietuvių režisierės filmo peržiūra.

„Spalis prasidės su Tarptautinei senjorų dienai skirtais renginiais, kurie vyks nuo rugsėjo 30 d. iki spalio 1 d. Praplėsta kultūrinė programa siūlys nemokamas parodas, ekskursijas, filmų peržiūras, koncertus ir kt.

Spalio 1 d. popietę kurhauze vyks daugybę apdovanojimų pelniusio režisierės Giedrės Žickytės filmo „Šuolis“ peržiūra, o šventinį koncertą dovanos solistė Judita Leitaitė“, – pasakoja I.Žvikaitė.

Palangos kultūros ir jaunimo centro nuotr. /Palangos kurhauze vykstantis forumas
Palangos kultūros ir jaunimo centro nuotr. /Palangos kurhauze vykstantis forumas

Forumas kultūros ir meno sričių specialistams

Vienu laukiamiausių spalio renginių taps ir jau trečius metus iš eilės vykstantis Palangos kultūros ir jaunimo centro organizuojamas kultūros forumas „Kultūros jūra: Panirti. Išnirti. Atsinaujinti“.

Spalio 6 ir 7 dienomis vyksiantis forumas lauks kultūros ir meno srities specialistų bei kiekvieno aktyvaus kultūros bendruomenės nario dalintis patirtimi ir skatinti tarptinklinį bendradarbiavimą.

„Pranešimai apims platų temų spektrą – nuo etninės kultūros renginių, atvirų ir įtraukiančių muziejų, gamtos ir meno sintezės iki mokymų apie dabar visiems labai aktualią temą – reklamą socialiniuose tinkluose. Pranešimai bei mokymai vyks kurhauzo koncertų, teatro ir reprezentacinėje salėse“, – atskleidžia Palangos kultūros ir jaunimo centro vadybininkė.

Gamtos mylėtojams – konferencija apie pajūrio ekologiją

Kurhauzas nepamiršo ir tų, kurie puoselėja gamtą ir stengiasi išsaugoti Baltijos jūros unikalumą – jiems spalio viduryje bus pristatyta konferencija „Bioekonomika – kuriame tvarią ateitį“ (angl. „Bioeconomy – building a sustainable future“). Asociacijos „Klaipėdos regionas“ ir pajūrio savivaldybių organizuojamas renginys kels diskusijas, ieškos sprendimų ir galvos, kaip susidoroti su vis kylančiais iššūkiais.

„Konferencija kasmet organizuojama skirtingose Baltijos jūros šalyse, kur suburia pajūrio regionų ir vietos savivaldos atstovus bei regionų partnerius ir kviečia diskutuoti aktualiausiais tarptautinio bendradarbiavimo temomis, įvertinti regionų indėlį ir pagalbą sprendžiant makroregiono problemas ir iššūkius, pasidalinti turima patirtimi ir gerosiomis praktikomis pasirinkta konferencijos tema“, – atskleidžia I.Žvikaitė.

Grįžta gyventojų pamėgti „Muzikos vakarai kurhauze“

Galiausiai paskutinę spalio savaitę miesto svečiai ir palangiškiai galės užbaigti su jau pamėgtais renginiais, mat į Palangą sugrįžta šiuolaikinės krikščioniškos muzikos ir menų festivalis „Sielos“ ir pamėgtas koncertų ciklas „Muzikos vakarai kurhauze“.

Į savo lokacijas įtraukus ir Palangos kurhauzą, festivalis istorinei įstaigai dovanoja spektaklius, parodas, koncertus ir kūrybines dirbtuves. Po festivalio bus galima pasimėgauti ir kita miela vakaro dovana – spalio 22 d. vyksiančia pianisto Gintaro Januševičiaus fortepijonine misterija „Venecijos pirklio istorijos“.

R.Kucevičiūtės nuotr. /Festivalis „Kurhauzo nykštukas“
R.Kucevičiūtės nuotr. /Festivalis „Kurhauzo nykštukas“

Be to, nenusivils ir mažieji, nes jau dabar plačiau kalbama apie lapkritį vyksiančius „Kurhauzo nykštuko“ bičiulių klubo susitikimus. Šiemet penktą kartą įvykęs menų festivalis sulaukė net 459 jaunųjų žiūrovų, tad tikimasi su klubo nariais ir toliau tyrinėti teatrą, kurti istorijas, vaidinti ir, žinoma, pažinti visų mylimiausią draugą – nykštuką.

„Klube diskutuosime apie spektaklius, jų personažus, vaidybos ypatumus. Dalyvauti ir burtis į klubą bus kviečiami jaunieji žiūrovai, tėvai, šeimos, kurie patys jau dalyvauja teatro veikloje“, – sako I.Žvikaitė.

Ir nors netrukus džiaugsimės jau antruoju rudens mėnesiu, tačiau jau dabar rengiamasi ir Kalėdų sezonui, kuris, panašu, Palangos kurhauze pristatys netikėtų staigmenų. I.Žvikaitė tikisi, kad ši renginių gausa, jų išskirtinumas ateityje pritrauks dar daugiau lankytojų.

R.Kucevičiūtės nuotr. /Festivalis „Kurhauzo nykštukas“
R.Kucevičiūtės nuotr. /Festivalis „Kurhauzo nykštukas“

„Visiems renginiams ruošiamės atsakingai. Kurhauze vykstantys spektakliai ar koncertai leidžia Palangos vaikams ir suaugusiems susipažinti su profesionalia muzika, teatru. Ir dėl to nereikia važiuoti net iki Vilniaus ar Kauno.

Todėl tikimės, kad palangiškiai ir kurorto svečiai ieškos ir domėsis artėjančių renginių programomis, bus aktyvūs dalyviai ir žiūrovai“, – viliasi Palangos kultūros ir jaunimo centro vadybininkė I.Žvikaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius