-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 01 22

Prieš šalčiausią kelionę – reguliarios K.Mieliausko maudynės lediniame vandenyje

Nuotykių ieškotojas Karolis Mieliauskas vasarį motociklu važiuos į šalčiausią apgyvendintą vietovę pasaulyje – Oimiakoną Sibiro gūdumoje. Norint ant plieninio žirgo balno ištverti -50 ar net -60 °C speigą, šiltų rūbų nepakanka: gana švelnaus klimato vidutinėse platumose augusį žmogaus kūną reikia tinkamai paruošti, užgrūdinti. Keliautojas sako, kad maudynės atvirame vandenyje ištisus metus tam tinka kuo puikiausiai.
Karolis Mieliauskas
Karolis Mieliauskas / Komandos nuotr.

Iš Druskininkų kilęs vyriškis sako į gimtinę grįžtantis kone kiekvieną savaitgalį, daug laiko praleidžia gamtoje, mėgaujasi gaiviu miškų oru ir niekada nepraleidžia progos išsimaudyti pakeliui pasitaikiusiuose vandens telkiniuose nepriklausomai nuo metų laiko ar oro sąlygų.

„Aš tą darau jau apie 5 metus, spontaniškai, nepriklausomai nuo metų laiko. Būna, vedžioju mišku šunį, ir net neturėdamas minties tądien maudytis, būna, vis tik įlendu į vandenį. Dažniausiai lendu į upelius, man jie labiau patinka, nes ten yra tekantis vanduo. Šis turi daugiau gyvybės nei stovintis, nes jis visada naujas, kintantis“, – aiškino Karolis Mieliauskas.

VIDEO: Karolio Mieliausko grūdinimasis lediniame vandenyje

Nors vyras žiemomis maudosi jau ne pirmus metus, pastaruoju metu suaktyvino šią veiklą. Jam tai yra viena iš pasiruošimo šalčiausiai kelionei dalių. Specialistai jam antrina, kad tokios maudynės stiprina kūno imunitetą.

„Tokios maudynės padeda aktyvuoti kraujotaką. Kai įlendi šaltą vandenį, staigiai susitraukia visos kraujagyslės, o kai išlipi – jos išsiplečia. Dėl to kraujotaka suaktyvėja, procesai organizme pradeda greičiau vykti. Be viso to, gauni didelį energijos antplūdį visai dienai.

Kaip sako mūsų patirtis, tai yra apsauga 12 valandų nuo visų įmanomų ligų. Tad norint nesirgti tai reikėtų daryti bent porą kartų per dieną“, – maudynių šaltame vandenyje naudą komentavo Lietuvos sveikuolių sąjungos prezidentas Simonas Dailidė.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Simonas Dailidė
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Simonas Dailidė

Sveikuolis pridėjo, kad jokio išankstinio pasiruošimo prieš lendant į ledinį vandenį nereikia ir tą gali padaryti kiekvienas. Pakanka drąsos ir ryžto. Į ledinį vandenį būtina panardinti visą kūną įskaitant ir galvą, o išlipus – neužtrukti sausinantis kūną.

Tuo tarpu K.Mieliauskas žengia dar toliau. Ekstremalios jo kelionės, trunkančios toli gražu ne vieną dieną sudėtingomis sąlygomis nėra skirtos kažkam kažką įrodyti. Motociklininkas veliasi į neįtikėtinus nuotykius norėdamas labiau save pažinti ir perprasti. Lygiai taip pat ir su maudynėmis lediniame vandenyje.

„Labai dažnai mano maudynės šaltame vandenyje atsitinka spontaniškai. Pažiūrėjęs į tekantį vandenį aš dažniausiai spontaniškai priimu sprendimą būtent dabar nusimaudyti. Mano protas tam priešinasi, jis iš karto užsiima saugumo elementais, lyg kokia draudimo kompanija sako, kad šalta, kad aš nepasiruošęs, kad dabar žiema, kad susirgsiu, kad neturiu su savimi rankšluosčio.

O mano tikslas yra įveikti šiuos signalus. Jau kai įbrendu iki pečių, protas vis dar gieda tą pačią giesmę, tačiau kai jau po vandeniu įkišu galvą – stoja visiška tyla, kurios protas negali paaiškinti. Aš tai vadinu tikrovės momentais. Protas sako, kad lauke 10 laipsnių šalčio, tačiau vandenyje – 2 šilumos.

Tai nėra taip šalta, kaip atrodo. Šaltis, tik teorija. O išlipus iš vandens kūnas akivaizdžiai generuoja padidintą šilumos kiekį ir net prie žemos temperatūros nėra taip šalta. Tai yra priešingybė teorijai, dėl kurios daugelis nė nebando maudyti žiemą“, – aiškino K.Mieliauskas.

Motociklininkas kartu su lydinčia komanda sausio 31 dieną išskris į Jakutską, kur vasario 4 dieną pradės 1000 km kelionę į šalčiausią apgyvendintą vietą pasaulyje – Oimiakoną. Šio maršruto bekele per tundrą ir kalnus dar niekas nėra pravažiavęs motociklu žiemą, mat sąlygos tam mažiausiai palankios, kaip tik galima įsivaizduoti: kelias apledėjęs, o vidutinė oro temperatūra tuo metu bus nukritusi žemiau nei -50 °C. Gyvsidabrio stulpelis termometruose pasiekus kelionės tikslą gali susitraukti dar labiau, mat praėjusio amžiaus pradžioje būtent Oimiakono kaimelyje buvo užfiksuota rekordinė -71,2 °C temperatūra.

Net ir spaudžiant tokiam speigui šalia šalčiausia apgyvendinta vieta žemėje pripažinto kaimo yra ištisus metus neužšąlantis upelis, tad Karolis sako, kad stengsis jame išsimaudyti.

Kelionės eigą galėsite sekti portale 15min arba oficialioje „The Coldest Ride“ kelionės svetainėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius