-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 12 04

Savaitgalį sostinės senamiesčio menininkai organizuos Etmonų Kalėdinę mugę „Be streso!“

Gruodžio 8–9 dienomis septyniolika Vilniaus senamiesčio menininkų organizuoja Etmonų Kalėdinę mugę „Be streso!“ ir jos metu į savo dirbtuves įsileis visus norinčius bendrauti tiesiogiai su kūrėjais, pamatyti jų kūrybines patalpas, darbo priemones, kūrybos procesą bei įsigyti kūrinių.
Organizatorės Monika Papickaitė ir Solveiga Gutautė
Organizatorės Monika Papickaitė ir Solveiga Gutautė / Organizatorių nuotr.

„Kai dauguma menininkų eina individualizmo keliu, mes pasirinkome veikti kaip bendruomenė ir matome tame daug stiprybių. Jeigu dalyvavimas miesto Kalėdinėje mugėje yra brangus, mūsų tai nenuliūdina – suorganizuojame savo mugę. Mes tikime, kad lietuviai yra labai kūrybingi žmonės ir šioje mugėje kiekvienas svečias galės pasijusti kūrybingos visuomenės dalimi“, – pranešime žiniasklaidai teigia pagrindinė Etmonų Kalėdinės mugės organizatorė menininkė Solveiga Gutautė.

Kalėdinės mugės idėja gimė „iš apačios“

Kalėdinę nuotaiką Vilniaus senamiesčio Etmonų gatvėje kuriantys menininkai sako jau nujaučią, kad šios mugės atmosfera bus asmeniška, netgi intymi – dėl to, kad bus atverta privati kūrėjų erdvė, kur gimsta jų darbai.

Organizatorių nuotr./Etmonų Kalėdinės mugės organizatorės Monika Papickaitė ir Solveiga Gutautė
Organizatorių nuotr./Etmonų Kalėdinės mugės organizatorės Monika Papickaitė ir Solveiga Gutautė

„Parduotuvėse, butikuose ar tradicinėse mugėse niekada nežinai, ar pasieksi galutinį tašką – susitikimą su kūrėju. O čia mes parodysime savo autorinius darbus, specialiai Kalėdinėms dovanoms apgalvotus kūrinius, be tarpininkavimo antkainių. Dar svarbu, kad už šio renginio nestovi didelis rinkodaros planas, mes tiesiog tai darome“, – tikina S.Gutautė.

Sumanymas organizuoti Etmonų (šioje Vilniaus senamiesčio gatvėje „Posesijos“ menininkai yra įsirengę kūrybines dirbtuves) Kalėdinę mugę gimė „iš apačios“.

„Daug mūsų kūrinių pirkėjų asmeniškai klausinėdavo, ar galima užeiti į jūsų dirbtuves, žvilgtelėti į kūrybinį procesą, gal organizuojame kūrybines dirbtuves? Šis klientų noras kurti asmeninį santykį patvirtino mums, kad verta šiltuoju metų laiku surengti kūrybines dirbtuves, o gruodį – jaukią, atvirą, nuoširdžią, streso ir skubos nesukeliančią Kalėdinę mugę“, – pasakoja S.Gutautė.

„Man, kaip kūrėjai, erdvė yra labai individuali. Tai – kaip paslapčių atskleidimas. Nes lankytojai pamato užkulisius, įrankius, procesus. Mes esame neformatas. Net mūsų kasdienis darbas yra nekasdienis, pilnas nuoširdaus bendravimo. Čia nereikia dėtis kaukių, nėra paslėptų minčių, jauku kaip namie. Pavyzdžiui, mes visos atsivedame į dirbtuves šunis“, – pranešime žiniasklaidai cituojama antroji renginio organizatorė, juvelyrė Monika Papickaitė, kurianti kaip „Meška Karalienė“.

Menininkai „išlenda iš rūsio“

„Mes susibūrėme į menininkų bendruomenę, nes tokiu būdu kūrėjai gali geriausiai save realizuoti. Vienas pats kūrėjas sugeba sukurti kūrinį. Antra dalis – ką su tuo daryti? Pilnas kūrėjo pasitenkinimas ateina tada, kai kuri ryšį su klientais, komunikuoji, jautiesi reikalingas, turi žiūrovą. Man norisi matyti savo klientus, girdėti, ką jie sako, ko jie nori, noriu matyti tas spindinčias akis, kaip molio gabalėlis virsta kažkuo daugiau. Tai įprasmina visą kūrybinį procesą“, – apie varikliuką, skatinantį organizuoti šią mugę, kalba S.Gutautė.

„Esame įsikūrę sostinės centre – lengvai prieinamoje vietoje, priešais „Lėlės“ teatrą, ir vieninteliai rengiame tokią Kalėdinę mugę – jaukią, kur niekas nieko neperpardavinėja, visi patys kuria ir gamina“, – teigia S.Gutautė.

„Posesijos“ bendruomenės menininkai į šią šventinę mugę pasikvietė ir dar keletą menininkų-draugų: kūrybinį duetą „Foto dalykai“, tekstilininkę Liną Zavadskę, „Pencil Mood“ ir „Between LAB“.

Mus „veža“ matyti kitus menininkus, kurie geba daryti įdomius dalykus.

„Mus „veža“ matyti kitus menininkus, kurie geba daryti įdomius dalykus. Mums, kaip kūrėjams, vieni kitų darbai yra įdomūs“, – sako organizatorė.

Beje, septyniolika menininkų dažnai sulaukia klausimo, ką reiškia jų bendruomenės pavadinimas „Posesija“. Jį parinko S.Gutautės vyras, istorikas Simonas Gutautas.

„Senovinis žodis „posesija“ – didelis sklypas, valda, kuri buvo išnuomojama kitiems, dažnai – amatininkams. Paprastai tarp jų būdavo kvadrato formos kiemas, kaip ir pas mus, Etmonų gatvėje, yra – po vienu stogu sugyvena menininkai ir barai“, – pasakoja S.Gutautas.

Etmonų Kalėdinės mugės dalyviai

Etmonų Kalėdinėje mugėje į savo dirbtuves įsileis įvairių sričių – juvelyrikos, keramikos, drabužių kūrimo ir kt. – menininkai.

Keramikė Solveiga Gutautė sukūrė ir mugėje pristatys sentimentalius baltiškus porcelianinius papuošalus ir akmens masės indus, sutvertus šiuolaikiniam žmogui, išsiilgusiam gamtos. Jos keramikos darbai seka istorijas, kuria prasmę ir žadina jausmus.

„Meška Karalienė jewellery“ – autorinės juvelyrikos atstovė, kurios kūryboje būdingi gamtos motyvai, faktūros, subtilumas ir mistiškas tamsumas. Mugės metu jos kambarėlyje rasite mažyčių auskarėlių, jau pamėgtų grakščiųjų medalionų, gausybę žiedelių, be to – siurprizų ir kūrybiškumo akciją.

Mėgstantieji originaliai apsirengti šioje mugėje galės rinktis drabužius iš kelių skirtingų kūrėjų. Drabužių ir aksesuarų prekinis ženklas „Second ME“ pasakoja, kad kuria itin gerai apgalvotus, kokybiškus daiktus, kurie neišvengiamai tampa mėgstamiausi, nes yra patvarūs ir ilgaamžiai. Išskirtiniai, žmonių jau pamėgti jų kūriniai – itin patogios tamprės ir didelės rankinės bei kuprinės.

„Kailio“ kūrybinėse dirbtuvėse bus išrikiuoti lietpalčiai ir dar niekur nerodyti vienetiniai rūbų pavyzdžiai, aktualūs lietuvišku darganotu oru.

Eksperimentinio mados ženklo „Between LAB“ komanda mugėje pristatys savo pirmąją kolekciją 1st CASE, kurioje – rankų darbo limituoto tiražo konceptuali apranga bei aksesuarai.

Organizatorių nuotr./Savaitgalį sostinės senamiesčio menininkai organizuos Etmonų Kalėdinę mugę „Be streso!“
Organizatorių nuotr./Savaitgalį sostinės senamiesčio menininkai organizuos Etmonų Kalėdinę mugę „Be streso!“

Prekės ženklo „BeJungle“ autoriai su rankų darbo drabužiais kasdieniam dėvėjui kviečia mugės svečius „būti džiunglėmis" – matyti save tokį, koks yra aplinkinis pasaulis: margas, besikeičiantis, spontaniškas, kartais ramus ir tylus, o kartais garsiai šaukiantis ir stebinantis.

„ADore“ pasitiks mugės svečius su žmogaus individualumą atskleidžiančiais poetiškais drabužiais ir aksesuarais tikrai miestietei.

Kostiumo dizaino specialistė Ilona Dombrovskytė mugėje parodys, kaip ji dirba su individualiais užsakymais, kaip kuria aprangą ir įvaizdį šventėms, scenai ir kasdienai.

Megztus lininius ir vilnonius drabužius ir aksesuarus kuriantis „Lapelis“ skelbia: „Savo drabužiais grąžiname gamtą miestui. Mugėje jūsų lauks šalikai, kepurės, džemperiai su vilna. Šiemet ypatingai mylime vyrus!“.

Užupyje gyvenanti tekstilininkė Lina Zavadskėsu prekės ženklu „Riverfelt“ Etmonų Kalėdinėje mugėje šildys svečius su įvairiais vilnos aksesuarais – šaliais, segėmis, apyrankėmis, rankinėmis, taip pat kvies matuotis vilnonę avalynę: batus bei šlepetes.

Gediminos Šalkauskaitės ir Sandros Vydmontės kūrybinis duetas mugėje pristatys dirbtuvėles „Fotodalykai“, kuriose veikėjai išlipa iš fotografinės plokštumos.

Kaipgi Kalėdos be atvirukų?

Tapytoja Loreta Zdanavičienė, kurios kūryboje gimsta pasakojimai iš gamtoje rastų augalų, vėjo, saulės, vandens, erdvės ir laiko klausimų, mugės metu pristatys Kalėdines miniatiūras ir atvirutes.

Grafikė ir dizainerė Urtė Bimbaitė specialiai mugei sukūrė aerografijos, koliažo technika kurtų atvirukų bei rankų darbo medžiaginių maišelių, skirtų prieskoniams ir smulkioms dovanėlėms sudėti.

„Pencil Mood“ į mugės lentynas jau dėlioja originalias atvirutes, paveikslus, iliustracijas su fantastiniais veikėjais ir grafikos darbus.

Keramikų dirbtuvėse rasite ir „Agnės keramiką“, kuriančią angelišką Kalėdų nuotaiką su daugybe mielų gyvūnėlių, jaukių indų ir linksmų, visada besišypsančių angeliukų.

„Posesijos“ menininkų bendruomenei priklausanti tatuiruočių meno studija „GOTIK EGZOTIK“ mugės metu tiesiog bendraus su svečiais ir su džiaugsmu bei nuolaidomis rezervuos laikus autentiškoms dizaino tatuiruotėms.

Etmonų Kalėdinės mugės rengėjai svečius nemokamai vaišins arbata.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius