-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 12 08

Saviugdos tinklaraštininkė A.Tamulevičienė. Asmeninis autopilotas

Ar žinojai, kad net 40% kasdienių mūsų veiksmų yra automatiški? Užrakini duris (užtat kaip dažnai nepameni, ar užrakinai, ir kur, po galais, nukišai raktą), valaisi dantis, kojos, rodos, pačios suranda kelią į parduotuvę (apie gerokai įgėrusių piliečių sugebėjimus autopilotu sugrįžti namo jau sklando legendos), kartais pusę kelio namo nuvairuoji automobilį ir net nepastebi, kaip. Tau nereikia galvoti, kaip užsiplikyti puodelį arbatos, pirštai automatiškai suspaudo kompiuterio slaptažodį, vos jį išmoksti, ir suskaičiuoti iki 10 lengvai gali net vidury nakties pažadintas.
Kryptis
Kryptis / Vida Press nuotr.

Visos tavo autopiloto programos – veiksmai, pakartoti daugybę kartų bei virtę įpročiai. Visi pseudo – ir ne pseudo – mokslininkai vieningai sutaria: vien nuo paties asmens priklauso, kokios tos programos ten įrašytos.

Ar nenorėtum ten įsirašyti keleto naujų, padėsiančių siekti užsibrėžtų tikslų? Žinoma, kad norėtum!

Tad pakalbėkim apie tai, kaip grūdinasi plienas.

Yra trys banginiai, ant kurių pastatytas įpročio formavimas: Trigeris, Rutina ir Apdovanojimas.

1. Trigeris

Nedaryk išimčių: jei leisi sau suvokti, kad yra būdų, kaip naujos veiklos išvengti, tokių priežasčių atsiras visada.

Tai veiksmas ar įvykis, kuris lemia tavo atsakomąjį veiksmą. Daugelis žmonių, norėdami suformuoti įprotį, jį apsibrėžia sau tarsi šakėmis ant vandens. Jei tikiesi gerų rezultatų, sakydamas „sportuosiu tris kartus per savaitę“, „valgysiu sveikai“, „mokysiuos kasdien“, galiu garantuoti, kad parako užteks tik pirmai savaitei, o gal ir dar trumpiau.

„Jei šiandien pirmadienis, trečiadienis ar penktadienis – po darbo einu tiesiai į sporto klubą“, „Jei suskambo žadintuvas, pėdinu į virtuvę gerti vandens su citrina“ garantuoja 3 kartus didesnę tikimybę naujo įpročio susiformavimui. Sutalpink savo siekiamą įprotį į „Jei..., tai...“ sakinį ir užsitikrink sau gerą pradžią.

2. Rutina

Kai kuriame naujus įpročius, mes paprastai norime didelių pokyčių ir kuo greičiau. Kad to pasiektume, bandome smarkiai keisti savo gyvenimą ir dėl to susimauname. Tai neveikia. Užuot apskritai kažką pakeitę, greitai perdegame ir viską metame. Stebuklų nebūna, didelių ir greitų rezultatų – taip pat.

Pradėk nuo juokingai mažų naujų įpročių. Jei nori rytais nubėgti po pusmaratonį, gal geriau pradėk nuo kasdienės mankštelės, išeik pasivaikščioti ar bent jau įprask keltis 15 minučių anksčiau? Suformavus vieną įprotį, ateis eilė ir kitam, šiek tiek didesniam. 30 dienų – sako tiek reikia naujai autopiloto funkcijai susiformuoti. Nedaryk išimčių: jei leisi sau suvokti, kad yra būdų, kaip naujos veiklos išvengti, tokių priežasčių atsiras visada. Praleista diena – ir vėl skaičiuok dienas iš pradžių. Kad būtų lengviau, primink sau, kad jau laikas – puikiai tiks ir priminimai mobiliajame telefone, ir įrašas kalendoriuje, ir lipnus lapelis ant veidrodžio.

3. Apdovanojimas

Truputį asocijuojasi su dresūra. Gali būti keista apdovanoti save už 5 minučių mankštelę. Ne rezultatą čia švęsti reikia, o dar vieną sėkmingą žingsnį į priekį. Nesvarbu, ką sau pažadėsi už tai – saldainį prie kavos (aišku, jei tik nebandai atsisakyti cukraus ir pakeisti mitybą) ar mintyse pasiplosi sau per petį. Svarbu, kad tavo smegenys naują įprotį ims sieti su geromis emocijomis.

Palaikymo komanda

Kai kuriems įpročiams formuoti nepakeičiamas pagalbininkas gali būti kita tokia pat nerimstanti siela. Susirask kompanioną – dviese smagiau ir lengviau palaikyti tempą. Draugas, kolega ar šiaip bendramintis patars, išklausys ir padrąsins, jei pasijusi įstrigęs. Jei aplink nėra tokio žmogaus, norinčio su tavimi nerti stačia galva, visada galima išmėginti profesionalus.

Prisipažinsiu, besiruošdama vienam iš kvalifikacijos egzaminų jau buvau nuleidusi rankas. Kai ruošiesi pusmetį, laikai dvi dienas ir vis vien neišlaikai tris kartus, ketvirtam pasiruošimui jau nebekyla rankos, ir vien pagalvojus apie segtuvus popierių, pietūs ima kilti gerkle aukštyn. Jaučiausi beviltiškai, ir nuo trinktelėjimo durimis mane laikė tik mintis, kad žiauriai gaila visų jau sudėtų metų. Įspausta į kampą turėjau susirasti būdą, kaip save įstatyti į griežtus rėmus ir prisiversti mokytis daug ir kasdien.

Tikiu, kad sprendimai pasipainioja po ranka tada, kada mums jų labiausiai reikia. Tą kartą tai buvo Coach.me mobilioji programėlė, teikianti virtualaus koučingo paslaugas – už nedidelį savaitinį mokestį savo klausimais ir patarimais iš sąstingio mane traukė Patrikas. Mintis, kad turėsiu jam eilinį kartą prisipažinti nieko doro nenuveikusi, man labai nepatiko. Taigi, per porą savaičių jis mane vėl įstatė į vėžes. (Jei smalsu, egzaminą aš išlaikiau).

Tad pakartojam: trigeris, rutina, apdovanojimas. Ir – į priekį.


Alvyda Tamulevičienė, saviugdos tinklaraščio autorė (geresneneivakar.com). Daugiau tekstų rasite ir jos FB puslapyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius