-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 05 06

Senovės majų pranašysčių pėdsakais

Nenumaldomai artėjant datai 2012 12 21, vis nesiliauja kalbos apie senovės majų išpranašautą pasaulio pabaigą. Ką gi paplepėkime apie tai dar kartą - per daug nebus... :)
2012-12-21
2012-12-21 / Fotolia nuotr.

Kokios majų įžvalgos sukėlė šią masinę isteriją? Jei dar neteko girdėti (dėl ko labai nustebtume), trumpai primename. Dėl visos šios suirutės „kaltas“ Meksikos antropologijos muziejuje saugomas 24 tonas sveriantis senovinis Saulės akmuo. Jame iškaltas senovės majų kalendorius. Tiesa, derėtų pažymėti, neoriginalus, nuo majų jį nusikopijavo actekai.

Šiame kalendoriuje metai skirstomi į mums įprastas 365 dienas ir į 260 ritualinių dienų. Paskutinę pasaulio egzistavimo datą majai nurodė 2012 metus. Pasak žinovų, šios civilizacijos atstovai tikėjo, kad pasaulis egzistuoja ciklais. Iki majų civilizacijos jau buvo įvykę keturi ciklai arba, remiantis minėtu kalendoriumi, patekėjusios keturios Saulės. Kitaip tariant, majai gyveno patekėjus penktajai Saulei. Jos ciklas prasidėjo 3113 metais prieš mūsų erą ir turėjo trukti 5125 metus. Pagal tai išeitų, kad šio ciklo laikas kapsi paskutiniuosius metus – penktoji Saulė, pagal majus, turėtų nusileisti 2012 m. Tai būtų lyg ir niekuo neypatinga žinia, jei ne vienas „bet“. Tyrinėtojų teigimu, majai kiekvieno ciklo pabaigą siejo su didžiuliu globaliniu sukrėtimu, kitaip tariant, senojo pasaulio pabaiga...

Apokalipsės scenarijus

Kokią gi pabaigą mūsų planetai galėtų numatyti majai? Įžvalgų šia tema netrūksta. Majų pranašysčių interpretuotojai mėgaujasi pačiais įvairiausiais baigties scenarijais. Ko jau ko, bet vaizduotės šiems žmonėms nestinga. Holivudo apsukruoliai apie 2012-uosius jau spėjo susukti ir filmų. Na, o knygų apie tai išleista tiek, kad ir nesuskaičiuosi. Kokia piešiama toji apokalipsė?

Jūsų dėmesiui – viena populiaresnių interpretacijų. Ji skelbia štai ką: esą, pagal majus, kiekviena epocha turėjo savo dievą. Baigiantis epochai, išeidamas jis sunaikindavo ir visa, kas buvo sukurta. Pagal šią teoriją, per keturias jau buvusias Saulės epochas pasikeitė keturios žmonių rasės. Visos jos esą žūdavo nuo didžių gamtos kataklizmų. Išlikdavo tik nedaugelis. Tie išrinktieji pradėdavo naują epochą, savo patirtį perduodami ateities kartoms.

Kas nutiko ankstesnėms žmonijoms? Šios teorijos plėtotojai turi itin įtaigių paaiškinimų. Anot jų, pirmoji Saulės epocha buvo sugriauta visą Žemę apėmusio drebėjimo ir suėsta jaguaro. Antrąją sunaikino nenumaldomi ciklonai, megauraganai. Trečioji epocha pražuvo išsiveržus didžiuliams vulkanams. Ir galiausiai ketvirtąją pasiglemžė siaubingas tvanas.

Pagal majus, mes gyvename penktosios Saulės epochoje, kuri savo ciklą, remiantis skaičiavimais, turi baigti 2012-aisiais per patį žiemos lygiadienį. Kas grasina mus sunaikinti? Teorijos žinovai teigia, kad majai prognozavo, esą šią epochą įvyks Žemės judėjimas, sukelsiantis masinę žmonijos žūtį. Koks galėtų būti tas judėjimas? Šiuo klausimu taip pat galima rasti pačių įvairiausių interpretacijų...

Dėl ko judės Žemė

Vieni sako, kad pastaruoju metu vyksta gana smarkūs Žemės ašies svyravimai. Jie tokie akivaizdūs, jog net pakeitė Zodiako ženklų datas. Pasak specialistų, žvaigždės pasislinko beveik per mėnesį. Pagal naujausius skaičiavimus, dabartinio Zodiako datos yra štai tokios: Ožiaragis – sausio 20–vasario 16 d., Vandenis – vasario 16–kovo 11 d., Žuvys – kovo 11–balandžio 18 d., Avinas – balandžio 18–gegužės 13 d., Jautis – gegužės 13–birželio 21 d., Dvyniai – birželio 21–liepos 20 d., Vėžys – liepos 20–rugpjūčio 10 d., Liūtas – rugpjūčio 10–rugsėjo 16 d., Mergelė – rugsėjo 16– spalio 30 d., Svarstyklės – spalio 30– lapkričio 23 d., Skorpionas – lapkričio 23–lapkričio 29 d., Gyvatnešis – lapkričio 29– gruodžio 17 d., Šaulys – gruodžio 17–sausio 20 d. Taigi faktas, kad Žemėje vyksta aktyvus judėjimas, akivaizdus. Pasak mokslininkų, tai nenaujas reiškinys. Per pasaulio istoriją Zodiakas yra pasislinkęs ne vieną kartą.

Bet kaipgi judėjimas gali būti susijęs su pasaulio pabaiga? Viena iš versijų, kad pasaulio pabaigą gali sukelti vietomis besikeičiantys magnetiniai Žemės poliai. Kad jie sparčiai slenkasi, ne iš piršto laužtas faktas. Geologai teigia nustatę, jog Žemės magnetinio lauko judėjimo greitis pastaraisiais metais įgijo rekordinį pagreitį. Pasak jų, per metus Šiaurės polius Sibiro link pasislenka per 60 kilometrų. Per visą magnetinio lauko stebėjimų istoriją tokio greičio dar nėra buvę. Pavyzdžiui, praėjusio amžiaus pradžioje Šiaurės magnetinio poliaus padėtis per metus pasikeisdavo vos iki 15 kilometrų.

Mokslininkai neatmeta galimybės, kad vieną dieną Šiaurės ir Pietų magnetiniai poliai susikeis vietomis. Deja, niekas negali prognozuoti, ar šis procesas vyks iš lėto ir Žemės gyventojai prie jo pamažu adaptuosis, ar viskas įvyks staiga. Pastarasis atvejis, manoma, galėtų būti išties grėsmingas ir sukeltų tikrą apokalipsę.

Pasak mokslininkų, Žemės istorijoje tai jau buvo įvykę ne kartą. Mokslo atstovai teigia ir tai, kad polių kaita nedėsninga: kartais per milijoną metų jie keisdavosi kelis kartus, o kartais tose pačiose pozicijose užstrigdavo keliasdešimčiai milijonų metų. Nemažai mokslininkų palaiko teoriją, jog kaskart keičiantis poliams žūdavo didžioji dalis (nuo 75 iki 90 proc.) Žemės gyvybės.

Reikėtų pridurti, kad pats polių pasikeitimas gyvybei nepavojingas. Pavojingi yra jį lydintys reiškiniai – išsiliejantys vandenynai, besiveržiantys ugnikalniai ir kitokie gamtos kataklizmai. Žinoma, visa tai – tik hipotezės. Kas polių susikeitimo atveju mums nutiktų, tiksliai prognozuoti negalėtų niekas. 

Tikriausiai visiems smalsu, ar judantys Žemės magnetiniai laukai turi ką nors bendra su majų pranašystėmis? Mokslininkai nusiteikę skeptiškai – kad magnetiniai poliai vietomis susikeistų būtent 2012-ųjų gruodžio 21-ąją, tikimybė labai menka. Šis procesas, pasak jų, gali trukti ištisus tūkstantmečius, o gal net ir milijonus metų.

Kas dar įdomesnio?

Dar viena populiari majų pranašysčių interpretacija, beje, taip pat susijusi su magnetinių polių teorija, byloja štai ką: esą 2012 m. Saulė susilygiuos su Paukščių Taku, kurio centre plyti juodoji skylė. Teorijos kūrėjai sako, kad tai neišvengiamai paveiks visą Saulės sistemą. Greičiausiai šis įvykis pasireikš neregėtu Saulės aktyvumu – Saulės paviršiuje gali įvykti milžiniškų išlydžių, kurie sukels galingus Saulės vėjus. Kuo tai grėsminga Žemei? Sako, išsiderins visi elektroniniai mechanizmai, įsisiautės baisūs uraganai su iki to nematytais žaibais – kils masinė suirutė su neprognozuojamomis pasekmėmis. Neatmetama galimybė, kad tada susikeis vietomis ir Žemės magnetiniai poliai.

Ką šiuo klausimu mano mokslininkai? Jie neneigia, kad pastaruoju metu Saulė yra gerokai suaktyvėjusi. Prognozuojama, jog netolimoje ateityje iš tiesų kils Saulės audrų. Bet tai nereiškia, kad jos sukeltų pasaulio pabaigą. Juolab kad tokių audrų žmonija jau yra išgyvenusi ne vieną.

Kiek žinoma, galingiausia iš kada nors užregistruotų Saulės audrų nuvilnijo 1859 m. Danguje svaidėsi didžiuliai elektros išlydžiai, buvo matyti tokios pašvaistės, kad naktį buvo šviesu kaip dieną. Tada išsiderino visi kompasai, telegrafai ir kitokie magnetiniai prietaisai. Tiesa, žmonija itin didelių nuostolių nepatyrė, nes nebuvo tokia priklausoma nuo elektroninių mechanizmų.

Apskritai mokslininkai mano, kad labai galingų audrų kyla vidutiniškai kas 500 metų. Mažesnių gali pasitaikyti ir kartą ar kelis per šimtmetį. Teigiama, kad paskutinė didesnė Saulės audra siautėjo 1960 m. lapkritį. Reikėtų pridurti, kad šios audros, jeigu jų ir bus, vargu ar turės ką nors bendra su majų pranašystėmis...

„Už“ ar „prieš“

Kad ir kokius argumentus pateiktų mokslas, 2012-ųjų apokalipsės scenarijus daugeliui, regis, įsigėrė į smegenis ir nori nenori kelia įtampą.

Žmonija šiuo klausimu pasiskirstė į dvi priešingas stovyklas. Vienų teigimu, visa tai – spekuliuotojų pseodomokslinėmis teorijomis ir sensacijų ieškančios žiniasklaidos paistalai, kiti neatmeta galimybės, kad įžvalgieji senovės majai galėjo pranašauti tiesą. Kai kuriuos taip apsėdo ši sąmokslo teorija, kad 2012 metų gruodžio 21 d. jie ketina pasitikti giliai po Žeme išraustuose ir aklinai izoliuotuose bunkeriuose, kur yra susikrovę didžiules atsargas negendančio maisto, vandens, autonominių šviesos šaltinių ir pan.

Laukia šios dienos ir Meksika, kurioje stūkso svarbiausieji majų paveldo reliktai, kaip antai šventasis miestas Čičen Ica. Jau dabar „kepami“ specialūs suvenyrai, ruošiami išgyvenimo reikmenų rinkinėliai. Meksikiečiai tikisi neblogai pasipelnyti iš turistų antplūdžio. Spėjama, kad prognozuojamos apokalipsės dieną čia jų suplūs devynios galybės...

Tyrinėtojų nuomonės

Kaip jau ne kartą minėjome, mokslas 2012 m. pasaulio pabaigos teorijos nepalaiko. Netgi beveik nėra rimtų mokslinių studijų šia tema. Majų kultūrą studijuojantys specialistai sako, kad visos po pasaulį sklandančios teorijos – neautentiškos majų įžvalgos. Majai jokios pasaulio pabaigos tiesiai šviesiai neišpranašavo. Ir apskritai jų paliktos užuominos tokios miglotos, kad vargu ar galima būtų daryti tokias konkrečias išvadas.

Dar vienas dalykas. Kai kurie tyrinėtojai pabrėžia, kad majai laiką matavo kitaip nei mes, vadinasi, mūsų 2012 metų gruodžio 21-oji gali visiškai nesutapti su ta pačia majų data. Kas iš to? Neaišku, kada pagal majus yra 2012 gruodžio 21-oji. Galbūt ji jau buvo, o gal bus vėliau, nei įsivaizduojame. Vienų mokslininkų skaičiavimais, paklaida gali būti apie 60 dienų, kitų – keleri metai... 

Beje, majų kultūros tyrinėtojai sako, jog yra ir daugiau įrodymų, kad majams 2012-ieji neatrodė galutinė pasaulio data. Įrašuose, rastuose skirtingose majų radimvietėse, nurodytos datos siekia kur kas toliau, net per keturis tūkstančius metų. Taigi galime konstatuoti tik viena: mes nežinome nieko tikra apie tai, ką pranašavo majai. Kai kurių tyrinėtojų nuomone, nereikėtų šių faktų priimti tiesiogiai. Ciklo pabaiga visai nereiškia, kad pasaulis išnyks fiziškai. Jų teigimu, ši pabaiga įvyks labiau dvasinėje plotmėje. Šiam požiūriui pritaria ir Tibeto vienuoliai, kurie, sakoma, geba numatyti ateities įvykius. Vienuolių teigimu, 2012 metais pasaulis pasieks kritinę ribą. Tada visa sena tvarka sugrius, ir pasaulyje įsivyraus nauja. Jai vadovaus aukštą dvasinį lygį pasiekę žmonės, kurie bus pajėgūs perprasti kosminę informaciją. Kas konkrečiai turėtų nutikti, vienuoliai neišduoda. Pasak jų, didžiosios daugumos žmonių sąmonė dar nepasirengusi suvokti tokią informaciją...

Majų palikuonių akimis

Visas pasaulis tik ir tekalba apie majus. O ką šia tema mano patys majų palikuonys? Juk turbūt jie geriausiai gali suprasti, ką norėjo pasakyti protėviai.

Tikriausiai nustebsite, bet jiems 2012-ieji visai nė motais. Bent jau buvo iki tol, kol nerimu neužkrėtė majų „žinovai“ iš Vakarų. Majų indėnų dvasinis vadovas Apolinario Chile Pixtunas sako pastaruoju metu labai pavargstąs nuo jo asmenybę užgriuvusio dėmesio ir nuolat įkyriai persekiojančio to paties klausimo: ar bus pasaulio pabaiga?

„Nebus jokios pasaulio pabaigos, bent jau pagal majus tai tikrai. Nieko tokio mūsų protėviai nepranašavo. Tą pabaigą sugalvojo vakariečiai, – piktinasi majų žiniuonis. – Jei paklaustumėte majų kalba kalbančių žmonių apie pasaulio pabaigą, jie nežinotų, ką atsakyti.“

P. S. Tad bus šiemet pasaulio pabaiga ar nebus? Tai – tikėjimo klausimas. Ar verta tikėti, spręskite pačios...

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius