Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 09 23

Šiuolaikinio cirko centro įkūrėjai: galite ateiti pasimokyti triukų

Scenos menų komanda „Teatronas“, kasmet su festivaliu „Cirkuliacija“ migruodama po skirtingus Kauno mikrorajonus, nusprendė, jog laikas šiuolaikiniam cirkui ilgam įsišaknyti Kaune. Spalio mėnesį duris atvers naujas šiuolaikinio cirko centras, pavadinimu „Cirko Sapiens“, o į atvirų durų dienas cirko profesionalai kviečia šį penktadienį ir šeštadienį. Atrasti save cirke kviečiami ir vaikai, ir suaugusieji.
Šiuolaikinio cirko festivalio „Cirkuliacija“ Kaune akimirkos
Šiuolaikinio cirko festivalis „Cirkuliacija“ / Donato Ališausko nuotr.

Cirko centro mokymosi programai vadovausianti pedagogė ir teatrologė Monika Citvaraitė-Lansbergienė sako, kad poreikis kurti tokį centrą išryškėjo per keletą metų, o jo atspirties tašku tapo festivalis „Cirkuliacija“.

Pagrindinė centro veikla – tęstinė šiuolaikinio cirko edukacija. Iki pamokų cirko menininkai galės pasinaudoti atvira treniruočių erdve, o vasaros laikotarpiu – rezidencijomis.

Žiniomis dalinsis cirko profesionalai

„Festivalio dienomis mes rengdavome edukacinę programą tiek scenos menų profesionalams jų kompetencijų ugdymui, tiek bendruomenei, moksleiviams. Pasirodė, kad vaikai labai nori ir jiems labai įdomu“, – kalbėjo M.Citvaraitė-Lansbergienė, tad festivalio rengėjai sulaukdavo klausimų, kur tokius užsiėmimus galima lankyti.

Tai, sako Monika, viena priežastis. Antra – Kaune yra cirko meno profesionalų. Tai – šiuolaikinio cirko artistai Džiugas Kunsmanas ir Kęstas Matusevičius, kurie savo žinias gali perduoti tiek vaikams, tiek ir suaugusiems.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Šiuolaikinio cirko centro „Cirko Sapiens“ mokymo programos vadovė Monika Citvaraitė-Lansbergienė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Šiuolaikinio cirko centro „Cirko Sapiens“ mokymo programos vadovė Monika Citvaraitė-Lansbergienė

Šiuolaikinio cirko centro įkūrėjai kalba ne tik apie cirko užsiėmimus, tačiau ir apie jo kultūrą.

„Dažnai žmonės cirką įsivaizduoja skirtingai, dažnai – su neigiamu atspalviu. Cirkas palyginimas ir su politika, o tai neteisinga. Norime, kad žmonės galėtų ateiti į šiuolaikinį cirką ir žinotų, kad tai yra tos pačios disciplinos, kaip tradiciniame cirke, bet kultūra yra kitokia.

Tai nėra teatras ir nėra tradicinis cirkas, tačiau jungiasi šokis, tradicinio cirko, teatro elementai, svarbi ir muzika. Tai labai kompleksiškas menas.

Vienas iš mūsų tikslų gal ir nėra tas, kad vaikai taptų geriausiais cirko artistais, bet kad jie turėtų kultūrines vertybes, galėtų vertinti, pažinti scenos menus, būtų pasaulietiški ir suprastų, kodėl tai yra menas.

Šiuolaikinio cirko centras bus atvira erdvė treniruotėms, kur cirko profesionalai galės treniruotis ryte, vėliau vyks pamokos vaikams, o vakarop gali ateiti suaugusieji, kurie nori išbandyti, išmokti, taip praleisti laisvalaikį“, – teigė M.Citvaraitė-Lansbergienė.

Kelias iki triuko – ilgas

„Ne, nepradėsim nuo salto“, – juokėsi šiuolaikinio cirko artistas K.Matusevičius.

Cirko studijas Suomijoje baigęs K.Matusevičius sako, kad šiuos užsiėmimus gali lankyti kiekvienas.

„Kelias iki salto, iki kito triuko yra ilgas ir dar tai priklauso nuo žmogaus, ką jis prieš tai yra daręs. Kai aš įstojau į Suomijos mokyklą, tai pastebėjau, kad 70 procentų mano klasės buvo iš jaunimo cirko ir nuo 10–12 metų treniravęsi cirke.

Jie žinojo pagrindus, o man buvo viskas nauja, aš vos spėjau kvėpuoti. Tad tai, ko Kaune mokysim suaugusius, priklausys nuo jų lygio. Gal tai šokėjai, o gal iki tol nedarę nieko? Tada pradėsim nuo fizinio pasirengimo, nuo paprastų triukų“, – kalbėjo K.Matusevičius.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Šiuolaikinio cirko menininkas Kęstas Matusevičius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Šiuolaikinio cirko menininkas Kęstas Matusevičius

Pasak pašnekovo, cirko pamokos suteikia ne tik žinias, kaip atlikti vieną ar kitą veiksmą, tačiau visų pirma tai yra fizinis pasiruošimas, jei kalbama apie akrobatiką. Taip pat – smagiai praleistas laikas: „Be to, išmoksti palaikyti ryšį su kitu žmogumi. Pavyzdžiui, jei kalbant apie akropartneriavimą, turi pasitikėti kitu žmogumi, kuris laiko tave arba kurį laikai tu.

Žinau pagal save. Aš bijau aukščio, bet cirke reikia lipti į viršų, nors dirbi su apsaugomis, bet viskas priklauso nuo tavęs. Iš karto tu jautiesi nejaukiai, bet perlipi per save. Baimė dingsta, fiziškai tampa lengviau.“

„Kartais čia lavini tai, ko net nejauti, kad lavini. Daug protinės veiklos, nes negali daryti užmerktomis akimis ir turi galvoti, ką tu darai. Cirkas yra labai daugiasluoksnis reikalas“, - sakė M.Citvaraitė-Lansbergienė.

Pasak pašnekovų, cirkas yra žavus tuo, jog neturi amžiaus, tad mokytis jo gali kiekvienas: „Labai tikimės, kad ateis tie, kas nori, kam įdomu ir taip Lietuvoje išaugs cirko bendruomenė. Šiuolaikinis cirkas mane sužavėjo, pamačiau kiek jame yra kūrybos ir laisvės, kiek fantazijos. Mane domina ir objektų tyrimas: kaip su jais galima dirbi.

Atlikau baigiamąjį darbą apie tai, kaip su drabužiu gali paruošti šiuolaikinio cirko pasirodymą, naudojant graviravimo, objektų manipuliavo technikas. Laisvė mane žavi. Ir dar aš labai mėgstu fizinę pusę. Užsiimu akrobatika ir porine akrobatika. Tad žmonių kilnojimas ir mėtymas mane veža. Ypač mėtymas“, – juokėsi K.Matusevičius.

Kviečia į atvirų durų dienas

Kartu su mokytojais iš Lietuvos cirko mokys ir neseniai studijas baigusios cirko menininkės Lyla Goldman (JAV) ir Aino Mäkipää (Suomija). Abi jos gyvena Lietuvoje ir kartu su Lietuvos cirko artistais kuria profesionalią trupę, tad dalį savo laiko skirs mokymams.

Į bendrą šiuolaikinio cirko mokymosi programą kviečiami vaikai nuo 5 metų iki 18 metų, o suaugę žmonės, – nesvarbu, ar jie turi nors kiek patirties, – kviečiami vakarais mokytis atskirų disciplinų: oro akrobatikos (šilkai, trapecija, virvė), akropartneriavimo (hand-to-hand, banquin, akrobatika), žongliravimo bei kiniško stulpo metodų.

Bendradarbiaujant su Šiuolaikinio šokio asociacija, kiekvieną šeštadienį centro lankytojai turės galimybę mokytis šiuolaikinio šokio vis su kitu šokėju.

Tiek cirko, tiek šokio mokytojai ne tik treniruos atvykusių žmonių kūnus, bet sieks supažindinti su šiuolaikinio cirko kultūra, istorija bei suteiks galimybes naudotis cirko elementais saviraiškoje.

Tokiu būdu su šiuolaikiniais scenos menais kasmet galės susipažinti apie 120 žmonių.

Visi norintys susipažinti su būsima „Cirko Sapiens“ veikla, erdve ir užsiregistruoti į užsiėmimus kviečiami į atvirų durų dienas Kaune: rugsėjo 25 d. nuo 18:30 val. bus pristatomos šiuolaikinio cirko pamokos suaugusiesiems, o 26 d., 12 val. – pamokos 5–18 metų vaikams. Atvirų durų dienos vyks šiuolaikinio cirko studijoje Veiverių g. 134, Kaune.

Daugiau apie tai, kas yra šiuolaikinis cirkas ir kodėl jame nėra gyvūnų – 15min interviu su šiuolaikinio cirko menininku Džiugu Kunsmanu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius