Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 11 24

Smėlio skulptūrų pasaulio čempionas A.Petkus parodė vaizdo įrašą, kaip jo kūrinį sunaikina buldozeris

Jau daugiau kaip 11 metų laikinas smėlio ir ledo skulptūras kuriantis lietuvis menininkas Andrius Petkus savo įspūdingais, išskirtinio dizaino darbais stebina pasaulį. Praėjusią savaitę Floridoje vykusiame tarptautiniame smėlio skulptūrų festivalyje jo kurta smėlio instaliacija „Alisa pro laiko angą“ pelnė visus tris svarbiausius apdovanojimus. O vos prieš mėnesį pačiame prestižiškiausiame smėlio skulptūrų čempionate sudalyvavęs A.Petkus su skulptūra „Meditacija“ tapo pasaulio čempionu.
A.Petkaus dkulptūros: „Meditacija“ ir „Alisa pro laiko angą“
A.Petkaus skulptūros: „Meditacija“ ir „Alisa pro laiko angą“ / Asmeninio archyvo nuotr.

Praėjusią savaitę smėlio skulptūrų festivalyje Siesta Key paplūdimyje Floridoje dalyvavo 24 menininkai iš Olandijos, Kanados, JAV, Singapūro, Didžiosios Britanijos, Čekijos, P.Korėjos. O dalyvių sukurtus darbus per keletą festivalio dienų pamatė daugiau kaip 60 tūkst. žmonių.

Kaip 15min pasakojo Andrius Petkus, šiame festivalyje jis dalyvavo jau trečius metus iš eilės. Ir nors praėjusiais metais dėl ištikusios nesėkmės pretenduoti į prizines vietas nepavyko, trečiasis kartas pasirodė laimingas. Šiemet jo kurta smėlio skulptūra nuskynė visus konkurso laurus.

„Smėlio skulptūrų festivalis Siesta Key paplūdimyje skulptoriams iš viso pasaulio kasmet duoda visišką kūrybinę laisvę. Festivalyje dalyvauju jau trečius metus iš eilės. Praėjusiais metais, ištiko nesėkmė. Dalis kurtos smėlio skulptūros nuslinko, tad į prizą apeliuoti, deja, nepavyko, tačiau šiemet konkurse pavyko pelnyti tris apdovanojimus“, – pasakoja menininkas.

Asm.archyvo nuotr./Andrius Petkus smėlio skulptūrų festivalyje JAV
Asm.archyvo nuotr./Andrius Petkus smėlio skulptūrų festivalyje JAV

Pirmąją vietą konkurse menininkui skyrė speciali žiuri, sudaryta iš šešių profesionalių vietos menininkų. „Skulptorių prizas“ – tai dar vienas įvertinimas, kurį skyrė patys skulptūras kūrę menininkai. Ir galiausiai – lankytojų prizas. Žiūrovai, galėję balsuoti už jiems labiausiai patikusį darbą, lietuvio kurtą kompoziciją taip pat išrinko kaip geriausią.

Sunaudojo 22 tonas smėlio

Pasaulyje puikiai žinomos pasakos „Alisa stebuklų šalyje“ įkvėptą įspūdingą 3 metrų aukščio skulptūrą A.Petkus kūrė beveik keturias dienas, dar viena diena buvo skirta pasiruošimui. Menininko tikinimu, buvo sunaudota daugiau kaip 22 tonos smėlio. Tiesa, įdomi ir pati skulptūros idėja.

„Šio festivalio dvasia yra gan šeimyniška – susirenka daug žmonių su vaikais, aplinkui groja gyva muzika, tad pagal tai ir gimė idėja naudoti pasakos motyvus. Visada norėjau iš smėlio sukurti ką nors susijusio su knygomis, pats labai mėgstu skaityti, tad norisi ir kitus paskatinti. Taip išsirutuliojo mintis atvaizduoti sceną iš pasakos „Alisa stebuklų šalyje“ ir tam tikra prasme įvilkti ją į šiandieninį kontekstą“, – pasakoja menininkas.

Pasakoje Alisa lindo į triušio olą, kitame epizode ji išgėrusi stebuklingo skysčio pralenda pro mažas dureles. Būtent šie epizodai ir yra atvaizduojami skulptūroje ir ant jos užrašyti.

Asm.archyvo nuotr./Andrius Petkus smėlio skulptūrų festivalyje JAV
Asm.archyvo nuotr./Andrius Petkus smėlio skulptūrų festivalyje JAV

„Skulptūros kompozicijoje Alisa bando pralįsti pro atverstos knygos puslapyje esančią angą ir pralindusi pro krūvą senovinių knygų, ji išlenda jau į šiandieninį pasaulį – per šiuolaikinę elektroninę skaityklę“, – apie įgyvendintą idėją pasakoja skulptorius.

A.Petkaus tikinimu, skulptūra simbolizuoja tam tikrą perėjimą nuo popierinio formato knygų prie šiuolaikinės – elektroninės jų versijos: „Tai buvo toks pažaidimas tarp seno ir naujo. Svarbus skulptūroje ir bėgančio laiko motyvas, atsispindi jis ir pavadinime – „Alisa pro laiko angą“.

A.Petkaus asmen. archyvo nuotr./Andriaus Petkaus skulptūra „Alisa pro laiko angą“
A.Petkaus asmen. archyvo nuotr./Andriaus Petkaus skulptūra „Alisa pro laiko angą“

Sudėtingas kūrimo procesas

Paklaustas, kaip vyksta pasiruošimas konkursui, A.Petkus atvirauja, kad tai užtrunka, dėl to ir būna skiriama papildoma diena.

„Atvykus konkrečiai į šį konkursą pasiruošimui yra duodama viena diena. Per ją reikia paruošti specialias formas bei nuolat laistant vandeniu kastuvu perkrauti apie 22 tonas vietinio paplūdimio smėlio. Kūrybinis procesas prasideda kitą dieną, nuskambėjus teisėjo švilpukui.

Amerikoje, Kanadoje tokie konkursai būna gan griežti, yra nustatytas tam tikras laikas, per kurį skulptūras gali kurti. Per dieną prie skulptūros galima praleisti 8–9 val. ir ne ilgiau, čia įskaitant ir pertraukas.

Asm.archyvo nuotr./Andrius Petkus smėlio skulptūrų festivalyje JAV
Asm.archyvo nuotr./Andrius Petkus smėlio skulptūrų festivalyje JAV

Smėlio skulptūros kuriamos piramidės principu. Dedama tokia didelė dėžė, į ją kasi smėlį vis suliedamas vandeniu, kad susitrombuotų ir būtų tvirtas. Kuomet dėžė užpildoma, ant jos dedama mažesnė ir vėl – kasi, pili vandeniu, maišai smėlį.

Taip daroma, kol suformuojama reikiamo dydžio trombuoto smėlio „piramidė“. Tuomet užlipęs ant tos „piramidės“ viršaus, kadangi smėlis jau būna kietas, išmontuoji viršutinę dėžę ir lieka tokia kvadratinė sutrombuoto smėlio forma, tada jau naudodamas įvairius kastuvėlius, įrankius pradedi drožinėti ir formuoti norimą skulptūrą, baigęs išmontuoji kitą dėžę ir taip palaipsniui eini į apačią“, – apie kūrybinį procesą pasakoja menininkas.

A.Petkaus tikinimu, iš smėlio kuriant tokio dydžio skulptūras kyla nemažai iššūkių ir pats procesas tikrai nėra lengvas.

„Kuriant skulptūrą išdidintu masteliu sudėtingiausia būna tinkamai atvaizduoti anatomiją, visas formas, detales. Kuriant tarsi nuolat žaidi.

Labai sunku įvertinti ir pačio smėlio tvirtumą. Kalbant konkrečiai apie šį Siesta Key paplūdimį – pats pajutau, kaip skiriasi smėlis dabar ir prieš metus. Praėjusiais metais smėlis buvo labai švarus, be jokių priemaišų, todėl gan netvirtas. Per metus paplūdimį buvo užlieję potvyniai, jūra į smėlį prinešė įvairių priemaišų, todėl šiemet jis tapo kur kas tvirtesnis“, – pasakoja A.Petkus.

Nugriautos jau kitą dieną

Menininko teigimu, tokiuose konkursuose dalyvaujančios skulptūros ilgai nestovi, tad ir pasidžiaugti savo kūryba ilgai negali.

„Paskelbus laimėtojus skulptūros dar pastovėjo vieną dieną ir jau kitą dieną visos buldozeriu buvo nugriautos. Pats turiu sulėtintą vaizdo įrašą, kaip mano skulptūra yra sulyginama su žeme. Atrodo fantastiškai!“ – šypsosi Andrius.

VIDEO: Andriaus Petkaus smėlio skulptūrą nugriovė buldozeris

Paklaustas, ar negaila matyti, kaip sugriaunamas tiek laiko ir pastangų pareikalavęs darbas, A.Petkus tikina dabar jau to nesureišminantis: „Nėra labai ko gailėti, man smėlio skulptūra yra kaip tam tikras performansas, tai momentinis menas. O išliekamoji vertė yra nuotrauka ir jausmas, kokį tas darbas tau paliko. Juk ir spektaklyje taip pat – atėjai, pamatei ir išėjai.“

Tapęs pasaulio čempionu

A.Petkus įvairiuose pasaulyje vykstančiuose konkursuose dalyvauja kasmet. Ir titulų jau yra pelnęs ne vieną. Tačiau pats svarbiausias jam – pelnytas vos prieš mėnesį.

Spalį Andrius Petkus į Lietuvą parsivežė pasaulio čempiono titulą. Tai yra pats aukščiausias jo pelnytas įvertinimas. Smėlio skulptūrų pasaulio čempionu jis tapo Virdžinijos valstijoje vykusiame (40-ajame) Neptūno festivalyje, kuris tarp smėlio skulptorių laikomas pačiu prestižiškiausiu pasaulyje.

„Konkurse dalyvavome kartu su kolega iš Rusijos – savo sukurtą smėlio skulptūrą pavadinome „Meditacija“ – joje buvo pavaizduoti žmonių veidai su įvairiomis emocijomis, o virš jų – iškilusi ramybę vaizduojanti moters skulptūra.

Kurdami skulptūrą sunaudojome dar daugiau – 25 tonas smėlio. Laimėjome pirmąją vietą ir pelnėme skulptorių prizą – taigi skulptūrą kaip geriausią išrinko ne tik konkurso komisija, bet ir jame dalyvavę skulptoriai“, – pasakoja menininkas.

Kuria ne tik iš smėlio

Dailės akademiją baigęs menininkas kuria ne tik iš smėlio – jo rankose atgimsta ir skulptūros iš ledo.

Be laikinų medžiagų, jau daugelį metų jis kuria įvairias skulptūras iš metalo, akmens, medžio, dalyvauja įvairiose Lietuvos, tarptautinėse, „Art Vilnius“ parodose. Viena jo kurta skulptūra stovi ir prekybos centre „Go9“.

A.Petkaus asmeninio archyvo nuotr./Andriaus Petkaus kurta skulptūra
A.Petkaus asmeninio archyvo nuotr./Andriaus Petkaus kurta skulptūra

„Man patinka kurti šiuolaikinį, konceptualų meną. Dirbti mėgstu su pačiomis įvairiausiomis medžiagomis – būna, kad sėdžiu dirbtuvėse, pradedu dirbti su tam tikra medžiaga, prisiliečiu prie jos, galvoju, ką galėčiau iš jos sukurti, ir atsiduriu tarytum ekstazėj.

Kyla aibė pačių įvairiausių minčių, sukūrus vieną skulptūrą, galvoje jau sukasi mintys, ką dar galėčiau iš šių medžiagų padaryti“, – 15min pasakojo menininkas Andrius Petkus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius