-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 11 24

Sostinės knygyne – diskusija „Kaip keičiant nuostatas susikurti geresnį gyvenimą?“

Vienas ryškiausių pastarojo amžiaus socialinių mokslų atradimų yra, kaip individo mąstymas, nuostatos ir įsitikinimai lemia jo gerovę ir gebėjimą pasiekti savo asmeninius tikslus. Keičiant nuostatas galima pasiekti laimingesnį ir prasmingesnį gyvenimą, apie kurį nuolat svajojame. Lapkričio 25 d. 17 val. knygyne „Vaga“ įsikūrusiame PPC „Ozas“ vyks diskusija-seminaras „Kaip keičiant nuostatas susikurti geresnį gyvenimą?“.
Kaip jūsų pasakyti žodžiai veikia kitus?
Kaip jūsų pasakyti žodžiai veikia kitus? / Fotolia nuotr.

Prieš diskusiją pakalbinome Augustiną Rotomskį apie apie nuostatas, troškimus, geras emocijas ir kaip tai padeda formuoti ilgalaikius ir palaikančius santykius su aplinkiniais, pasiekti prasmingesnį gyvenimą.

– Asmeninis tobulėjimas. Kas tai yra? Ar tai populiaru Lietuvoje?

Darbdaviai vis stipriau vertina darbuotojo asmenybę, o ne konkretų diplomą ir patirtį.

Asmeninis tobulėjimas yra naujų žinių, įgūdžių bei nuostatų įgijimas siekiant keisti asmenines savybes. Praktikoje asmeninis tobulėjimas apima vadinamųjų bendrųjų kompetencijų ugdymą (patikimumą, organizuotumą, atsakingumas, lankstumas ir t.t.). Asmeninis tobulėjimas tampa vis populiaresnis tiek versle, tiek plačioje visuomenėje. Šiame nuolat besikeičiančiame pasaulyje, kai labai greitai įvyksta rinkos pokyčiai ir kasdienybėje pritaikomos naujovės, profesinių žinių svarba keičiasi. Reikia daugiau mokytis ir turėti asmenines savybes, kurios padėtų neprarasti pasitikėjimo savimi, motyvacijos ir leistų išlaikyti santykius pokyčių laikotarpiu. Darbdaviai vis stipriau vertina darbuotojo asmenybę, o ne konkretų diplomą ir patirtį. Dėl to asmeninis tobulėjimas tapo populiaresnis Lietuvoje ir vis daugiau žmonių prašo padėti keistis.

– Pateikite kelis pavyzdžius kaip asmeniniai įsitikinimai veikia mūsų gyvenimus?

Nesenai vedžiau mokymus Šiaulių rajone ir per mokymus IT specialistas skundėsi, jog jam sunku gauti užsakymus. Jis turėjo nuostatą, jog Šiauliuose yra prasta situacija ir negalima rasti užsakymų. Aš praradau amą ir pasakiau, jog visoje Lietuvoje yra baisus IT specialistų trūkumas. Po detalesnės analizės sužinojau, jog kolega dėl savo nuostatos net nelabai ieško klientų ir taip patvirtina savo įsitikinimą, jog Šiauliuose nėra užsakymų. Per kitus mokymus vadovas išreitingavo pagal rezultatus darbuotojus nuo blogiausio iki geriausio. Pagal žinias ir įgūdžius buvo jie panašūs. Labai įdomu, jog geriausi vadybininkai nuo blogiausių skyrėsi nuostatomis. Prasčiausi darbuotojai turėjo neigiamas nuostatas apie save, darbdavį ir produktą. Jie netikėjo savimi, jog gali pasiekti rezultatų, jie netikėjo savo komanda, jog jie gerai aptarnaus klientą, arba jie netikėjo, jog produktas paklausus.

– Kuo jūsų diskusija aktuali šiandien?

Neretai pastebiu žmones turinčius kompetencijas pasiekti puikių rezultatų, bet jų asmeninės nuostatos apriboja jų galimybes būti sveikais, kurti artimus ir palaikančius santykius, pasiekti geresnių rezultatų darbe, linksmai leisti laisvalaikį, įsisavinti naujoves ir gyventi prasmingą bei laimingą gyvenime. Nuostatos yra susijusios su asmens gerove ir lemia, kiek individas bus sėkmingas ir laimingas. Kiekvienas dalyvis gaus galimybę suprasti save ir atrasti naujų mąstymo būdų, kurie padės susikurti geresnį gyvenimą.

– Kokios, jūsų manymu, yra nuostatos trukdančios susikurti geresnį gyvenimą?

Yra šimtai įsitikinimų ir nuostatų, kurios trukdo susikurti geresnį gyvenimą. Pasidalinsiu penkiomis, kurios, mano nuomone, gajausios mūsų visuomenėje:

„Aš galiu visiškai išvengti sunkumų ir iššūkių“. Problemos yra natūrali ir neišvengiama kasdienybės dalis. Kasdien teks spręsti svarbius klausimus susijusius su gerove. Bet įvairūs žmonės tiki, jog jie gali visiškai save apsaugoti nuo vargų ir sunkaus darbo. Gyvenimas gali būti pilnas laimės, bet tai turi kainą. Kaina už gerą gyvenimą yra problemų sprendimas ir sunkus darbas.

„Aš nevykėlis, negaliu keistis ir negaliu pakeisti savo gyvenimą“. Žmogus nėra statiškas, jis per gyvenimą nuolat keičiasi. Gyvenimo situacijos nėra pastovios. Jis nuolat jį formuoja ir keičia.

„Išsakyti nepasitenkinimą yra nepriimtina“. Įvairūs žmonės gyvena kitų, o ne savo gyvenimą, nes bijo būti sukritikuoti ar atstumti. Mes negalime švaistyti savo pasirinkimų ir galimybių beprasmėms veikloms. Mes turime suprasti, jog sakyti „ne“ svarbu.

„Pasaulis yra žiaurus ir man niekas nepadės pasiekti savo tikslų“. Yra daugybė destruktyviai besielgiančių žmonių, bet iš principo žmonės dažniausiai būna geri ir galima surasti „auksinius žmones“, kuriems tu rūpėsi ir jie tau padės pasiekti savo tikslų. Svarbu užmegzti artimus ir palaikančius santykius, būti atviram pagalbai ir kitiems padėti išpildyti savo troškimus.

„Man nereikia keistis ir mokytis, jog būti sėkmingu“. Įvairūs žmonės Lietuvoje įstrigę praeityje ir netaiko technologinių, vadybinių ir kitų naujovių darbe argumentuodami, jog jie viską jau žino. Pasaulis aktyviai keičiasi ir reikia nuolat domėtis naujovėmis. Mokymasis nesustoja ties studijomis. Kol jūs dirbsite, jums teks išmokti naujų dalykų. Kiekvienas besirenkantis specialybę turi sau atsakyti, ar jis pasiruošęs nuolat eiti į kursus, seminarus, stebėti sėkmingus kolegas, konsultuotis pas lyderius, skaityti knygas, klausyti garso įrašus profesine tematika.

Kviečiame sužinoti kaip nuostatos bei vidinis dialogas lemia individo elgesį ir emocijas, gyventi laimingesnį gyvenimą, pažinti save, apsilankyk seminare „Vagos“ knygyne prekybos centre „Ozas“, Ozo g. 18, Vilnius. Renginys nemokamas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius