Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 02 06

Talentingi vaikai. 10-metė buriuotoja Liepa: „Ką darau, kai bijau? Verkiu, bet po to nusiraminu ir pradedu ramiai plaukti“

Dešimtmetė Liepa Jonuškaitė su buriavimu pirmą kartą susipažino tada, kai jai buvo pusšeštų metų. Buriuotojas yra Liepos tėtis Mindaugas, kuris ir sudomino dukterį šiuo sportu. Dabar jai – dešimt metų, ji – tiek Lietuvos, tiek tarptautinių buriavimo čempionatų dalyvė ir prizininkė. Liepos tikslas – savo amžiuje būti tarp 20 geriausių Europos „Optimist“ jachtų klasės buriuotojų. Tačiau dabar Liepai reikia laivo.
Buriuotoja Liepa Jonuškaitė
Buriuotoja Liepa Jonuškaitė / Asmeninio archyvo nuotr.

Mama Vilma: mano širdis tupėjo kažkur kulnuose

Liepos mama Vilma socialiniame tinkle pasidalino žinute ir prie dukters svajonės kviečia prisijungti tuos, kurie tokiomis svajonėmis tiki. Ar tiki, kad didelės svajonės gali vesti labai toli.

„Vaikai ir jų svajonės. Kai ji pirmą kartą sėdo į tą mažą laivuką, mano širdis tupėjo kažkur kulnuose, plaučiai gaudė Kuršmarių orą. Jai buvo 5 metai su puse.

Dabar jai 10 metų ir ji turi ypatingą tikslą – plaukti čempiono titulo link. Jau 5 metus ji tiesiog kvėpuoja buriavimu, tačiau jai yra svarbu visų palaikymas ir tikėjimas.

Šiuo metu ji taupo laivui! Galite prisijungti ir jūs! Kiekviena parama, net pati mažiausia, Liepai yra didelis žingsnis, vedantis arčiau tikslo! O už tai ji pažada stengtis, stengtis, stengtis ir padovanoti ne vieną istoriją ir pasakojimą. Čempiono keliu eikime kartu“, – rašė Liepos mama Vilma.

Asmeninio archyvo nuotr. /Buriuotoja Liepa Jonuškaitė
Asmeninio archyvo nuotr. /Buriuotoja Liepa Jonuškaitė

Liepa: būna ir nuotykių

Liepa dabar mokosi 4 klasėje. Kaip sako pati, klasės draugai žino, kad ji yra buriuotoja, tačiau pernelyg daug apie tai neklausinėja.

Kalbėdama apie tai, kaip pamėgo buriavimą, Liepa sako, kad viskas prasidėjo nuo tėčio: „Tiesiog tėtis pasakė, kad galima buriuoti. Ir man patiko.“

Plaukiant, dalyvaujant varžybose būna ir nuotykių arba neplanuotų dalykų. Pavyzdžiui, vieną kartą buvo toks vėjas, kad jos valdomas laivas plaukė greičiau už katerį.

„O vieną kartą, kai buvo stiprus vėjas ir rūkas, nebuvo lengva atsverti laivo. Ką darau, kai bijau? Jeigu kas, verkiu, bet to po nusiraminu ir pradedu ramiai plaukti“, – sakė Liepa.

Plaukdama Liepa jachtoje būna viena. Tai – „Optimist“ jachtų klasės laivai, kurie skirti būtent buriuoti vaikams. Savo laivo buriuotoja nori todėl, kad jis būtų tinkamas ir sukomplektuotas jos svoriui, nes buriavimo mokykloje, kurioje mokosi buriavimo, jai tinkamo inventoriaus trūksta.

Liepa planuoja šiais metais nugalėti Lietuvoje vyksiančiose buriuotojų varžybose.

„Tas laivas, kuris atkeliauja pas mane, yra pritaikytas mano svoriui. Dar liko sutaupyti nemažai“, – kalbėjo Liepa. Ir pridūrė, kad taupant tenka atsisakyti tam tikrų dalykų. Pavyzdžiui, saldainių, kuriuos ji mėgsta, ir kitų pramogų. Tačiau jos prioritetų sąrašo viršuje dabar yra laivas.

Be to, Liepa planuoja šiais metais nugalėti Lietuvoje vyksiančiose buriuotojų varžybose ir laimėti pirmąją vietą. Tai realu, mat iki šiol mergaitė taip pat būdavo tarp prizininkų, užimdama antrąsias arba trečiąsias vietas.

Prisidėti prie Liepos svajonės galite čia.

Tėtis Mindaugas: Liepa – profesionali buriuotoja

Liepos tėtis Mindaugas sako, kad dukters laivas jau pakeliui. Mindaugas tiki, kad Liepa tas varžybas, apie kurias kalbėjo, ir laimės.

Nes istorija tokia.

Danijos įmonė – šios klasės laivų gamintoja – kasmet atrenka tam tikrą skaičių geriausiai būriuojančių vaikų iš viso pasaulio. Šiemet tarp jų yra Liepa. „Įmonė paskirsto kvotas pagal šalis. Lietuvai šiemet skirta viena kvota. Ir būtent Liepai. Tai reiškia, kad yra sudaromos sąlygos labai palankia kaina įsigyti laivą, po to dalyvauti organizuojamoje tarptautinėje stovykloje ir taip buriuojant tarp geriausių tapti dar geresniu buriuotoju“, – sakė Mindaugas.

Ji laivą valdo visiškai viena.

Mindaugas pasakojo, kad Liepa yra profesionali buriuotoja, kuri dalyvauja ne tik Lietuvos, bet ir tarptautinėse varžybose. Ji laivą valdo visiškai viena, o mergaitės kolekcijoje – ir ne vienas apdovanojimas: pirmieji laimėjimai buvo tik kaip jauniausios varžybų dalyvės, o šiandien buriuotoja kovoja ir laimi prizines vietas.

Buriuoti Liepa mokosi Klaipėdos krašto buriavimo mokykloje „Žiemys“, tačiau pati sako, kad norėtų išvykti ir į buriuotojų stovyklą Ispanijoje.

„Kai vaikai pramoksta buriuoti, iš karto dalyvauja vietinėse klubų varžybose, paskui – Lietuvoje organizuojamose varžybose. Lietuvoje jas organizuoja Lietuvos buriuotojų sąjunga, Lietuvos „Optimist“ jachtų klasės asociacija, o dažnai – ir pačios buriavimo mokyklos.

Kalbant apie varžybas, yra tam tikri kriterijai, pagal kuriuos treneriai sprendžia, ar vaikui jau verta dalyvauti varžybose, važiuoti į užsienyje vykstančias stovyklas, varžybas. Kada jie pasiekia tam tinkamą lygį – prasideda kelionės po užsienį“, – pasakojo Mindaugas.

Išmokti buriuoti gali kiekvienas, tačiau varžytis – ne

Mindaugas prisimena, kaip Liepa pirmą kartą susipažino su buriavimu, – jachtas pamačius mergaitės akys iš noro ir smalsumo užsidegė.

„Ją visą laiką reikėjo stabdyti. Ir dabar dar būna, kad reikia stabdyti. Pradžioje ji nesuprato, ką daro. Laive puolė ir traukti virves, ir sukti vairą – viską vienu metu. Bet čia turi žinoti, ką tu darai, nes kitu atveju stovi vietoje ir pliuškeniesi kaip ančiukas“, – pasakojo Mindaugas.

Liepos tėtis sako, kad išmokti buriuoti gali kiekvienas. Panašiai taip, kaip ir kiekvienas gali išmokti važiuoti dviračiu. Tačiau ne kiekvienas gali būti sportininku.

Labai gero fizinio pasiruošimo reikia, kad galėtum puikiai pasirodyti varžybose.

„Minti dviratį mes išmokstame visi, bet lenktyniauti ne visiems skirta ir ne visi to nori. Tas pats ir su jachtomis. Buriavimas ir lenktyniavimas yra du skirtingi dalykai.

Žinoma, visų pirma vaikas turėtų būti sportiškas, nes tai yra daugiafunkcis sportas. Bėgimas, dviračiai, visa fizinių pratimų eilė – tai irgi yra pasiruošimo dalis. Labai gero fizinio pasiruošimo reikia, kad galėtum puikiai pasirodyti varžybose. Buriuojant dirba visas kūnas, visos raumenų grupės“, – kalbėjo Mindaugas.

Pasak Mindaugo, jis pats jau pastebėjo atsirandantį mergaitės norą laimėti pirmąją vietą. Seniau tokio noro nebuvo, gal todėl, kad Liepa jautėsi dar ne visai užaugusi tokiam laimėjimui: „O dabar ji laimėti jau nori.“

Nori tiek, kad, taupydama laivui, atsisako ne tik pačios įvardintų saldainių, tačiau ir naminio gyvūnėlio ar žaidimų kompiuterio. Visas dėmesys ir emocijos yra nukreiptos į buriavimą.

Asmeninio archyvo nuotr. /Buriuotoja Liepa Jonuškaitė
Asmeninio archyvo nuotr. /Buriuotoja Liepa Jonuškaitė

Kovoji ne tik su konkurentais, bet ir su savimi

Mindaugas sako, kad buriavimas yra ir komandinė sporto šaka, ugdanti žmogaus valią, atsakomybę.

„Krante yra komandinis darbas. Vienas laivo negali atversti, tau turi padėti kiti. Vaikai patys kraunasi laivus, kelia į priekabas, daro kitus darbus. Prieš treniruotes jie kartu. O vandeny jau rungiasi kiekvienas už save.

Ir ten atsiranda tam tikros lyderystės savybės, kova ne tik su konkurentais, bet ir su savimi. Apskritai, tokio amžiaus vaikams pagrindinė kova ir vyksta su savimi, nes tu kovoji prieš vandenį, prieš vėją, prieš stichiją.

Niekas kitas be tavęs to nepadarys. Pats turi traukti virves, pats atsverti vėją, iš laivo išsemti vandenį. Kaip greitai plauks vaiko valdoma jachta, priklauso nuo jo užsispyrimo ir jėgų.“

Talentingi vaikai“ – 15min projektas apie gabius, išskirtinių talentų turinčius vaikus.

Jei auginate talentus, praneškite apie juos 15min komandai, pildykite anketą, ir mes apie jų gebėjimus ir įkvepiančias istorijas pranešime visai Lietuvai. Anketą rasite čia.

15min ieško vaikų, kurie pasižymi išskirtiniais gabumais. Jeigu jūsų vaikas piešia, skaičiuoja, moka kelias kalbas, rašo, kuria, užsiima išskirtine veikla, turi įdomių pomėgių, kurie stebina tiek jus, tiek aplinkinius, kviečiame pasidalinti jo talentais ir pasiekimais bei papasakoti savo NUOSTABAUS VAIKO istoriją. Taip pat galite siūlyti giminaičių, kaimynų vaiką, tačiau nurodykite kontaktą, kuriuo galėtume susisiekti su šeima. Rašykite mums užpildydami šią formą. Projekto idėją palaiko - „Anvol“
Ačiū, kad dalyvaujate!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius