-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 05 25

Tyrimų objektas - meilė. Ką naujo atrado mokslininkai?

Ar įmanoma tirti tokį neapčiuopiamą jausmą kaip meilė? Ar galima sužinoti dar ką nors naujo, kai, regis, viską apie ją žinome? Taip. Mokslininkai šioje srityje dirba itin sėkmingai ir nuolat atskleidžia įdomių įžvalgų mylimiesiems. Štai kokie atradimai padaryti meilės laboratorijoje pastaraisiais metais.
Pora
Pora / Vida Press nuotr.

1. Filmai gelbsti santuoką

Ar vis dar skiriate vienas kitam pasimatymų? Jei taip, ką tada veikiate? Jei gėda prisipažinti, kad nuotykių kupinas išvykas ir romantiškus pasivaikščiojimus parke pakeitė vakarai prie televizoriaus ekrano, mokslininkai jums turi gerų naujienų. Jų žodžiais, jaukus vakaras žiūrint romantišką filmą nėra toks beviltiškas, kaip gali teigti naujai iškeptos poros. Tyrimai rodo, kad ši „nuobodi“ priemonė gali padėti sustiprinti santykius ir net užkirsti kelią skyryboms. 

Vida Press nuotr./Pora žiūri TV
Vida Press nuotr.

Tyrėjai siekė patikrinti, kuri poroms skirta terapija: romantiškų filmų žiūrėjimas ir diskusija, konfliktų sprendimų mokymas ar empatijos ugdymas – yra veiksmingiausia, lyginant su kontroline grupe (poromis, kurios tiesiog gyveno savo gyvenimą be jokio įsikišimo). Po trejų stebėjimo metų buvo prieita prie išvados, kad įvairių rūšių terapija padėjo užkirsti kelią apie 50 proc. porų skyrybų: iš terapiją lankiusių grupių išsiskyrė 11 proc., iš kontrolinės grupės – 24 proc. sutuoktinių.

Mokslininkus nustebino, kad filmų žiūrėjimas padėjo sustiprinti santykius neką prasčiau, nei mokymas konstruktyviai spręsti konfliktus ar vienam kitą geriau suprasti.

Mokslininkus nustebino, kad filmų žiūrėjimas padėjo sustiprinti santykius neką prasčiau, nei mokymas konstruktyviai spręsti konfliktus ar vienam kitą geriau suprasti. Tai puiki žinia partneriams, kurie nemoka reikšti jausmų ir nemėgsta aiškintis santykių. Kur kas maloniau ir smagiau pažiūrėti gerą kiną ir, jei norisi, vėliau apsvarstyti jame sprendžiamas problemas. O kartais tiesiog pakanka pamatyti užuominą ekrane, kad suprastume, ką ir patys netinkamai darome.

2. Kuo daugiau svečių vestuvėse, tuo pora laimingesnė

Vienos poros kelia kuklias vestuves ir savo ypatingą progą atšoka tik artimiausių žmonių rate, kitos rengia didžiausią puotą: kviečia ne tik visą giminę, bet ir draugų draugus. Nors kai kas pastarąjį šventimą gali laikyti puikybės muge, pasirodo, tokios poros turi daugiau šansų ilgiau išlikti kartu. Tokį netikėtą atradimą padarė Denverio universiteto mokslininkai. 

Vestuvės – ne vieta taupyti, bent jau riboti svečių skaičių. Kuo jų daugiau, tuo poros ateitis palankesnė.

Vestuvės – ne vieta taupyti, bent jau riboti svečių skaičių. Kuo jų daugiau, tuo poros ateitis palankesnė. Štai kaip tai atrodo skaitine išraiška: kai vestuvėse dalyvavo 50 ar mažiau svečių, savo santuoka buvo patenkintas 31 proc. sutuoktinių; kai svečių skaičius siekė 51–149, laimingų porų skaičius išaugo 6 proc.; kai jungtuvių liudininkais tapo daugiau nei 150 žmonių, laimingų partnerių buvo net 47 proc. Kodėl svečių skaičius daro įtaką jaunavedžių laimei? Mokslininkų manymu, tokios poros turi didesnę „palaikymo grupę“ – kai jos išgyvena sunkias dienas, norinčių padėti ir pasidalyti patirtimi tikrai netrūksta. 

Vida Press nuotr./Vestuvės
Vida Press nuotr.

TAIP PAT SKAITYKITE: 12 frazių, kurias vyrai norėtų pasakyti moterims

3. Žvilgsnis išduoda ketinimus

„Įsimylėjau jį iš pirmo žvilgsnio“, – kalba romantikės. Panašiai šneka ir mokslininkai, nustatę, kad į priešingos lyties atstovą iš tiesų žiūrime skirtingai, priklausomai nuo to, ar esame juo susidomėjusios kaip būsimu jaunikiu, ar tik kaip vienos nakties nuotykiu.

Tyrimo dalyviai žvelgė į priešingos lyties atstovų nuotraukas ir ilgai nesvarstydami turėjo nurodyti, ar nepažįstamasis jiems kelia romantiškų arba seksualinių minčių. Kol jie sprendė, ką atsakyti, mokslininkai specialiais prietaisais fiksavo žvilgsnius. Ir štai ką pastebėjo: jei asmuo nuotraukoje keldavo romantiškus jausmus, tiriamieji žvelgdavo jam į akis, jei seksualinius – žvilgsniai nukrypdavo žemyn, „skenuodami“ nepažįstamojo kūną. 

Jei vyras negali atitraukti žvilgsnio nuo jūsų akių, tikėtina, jį domina ne tik vienos nakties nuotykiai.

Šis atradimas gali padėti greitai ir neskausmingai išsiaiškinti, ar jus užkalbinęs vyras turi rimtų ketinimų. Jei jis negali atitraukti žvilgsnio nuo jūsų akių, tikėtina, jį domina ne tik vienos nakties nuotykiai. Na, o jei žvilgsnis klajoja, būkite budrios – greičiausiai jo dėmesį patraukė ne tik stilinga jūsų suknelė.    

4. Smulkmenos, virstančios didžiais darbais

„Deimantai yra geriausi merginų draugai“, – dainavo Marilyn Monroe. Daugelis moterų neprieštarautų gavusios tokią dovaną iš mylimojo, tačiau, vyrų laimei, norint sustiprinti santykius nebūtina išlaidauti, o kartais net nereikia praverti piniginės. Iš tiesų, tyrimai rodo, kad mažos, tačiau dažnos širdžiai mielos smulkmenos meilę kursto daug stipriau nei materialūs dalykai.

Meilei patinka paprasti ir žemiški dalykai, kad ir skanūs pusryčiai į lovą, šilti žodžiai ar masažas po įtemptos darbo dienos.

Meilei patinka paprasti ir žemiški dalykai, kad ir skanūs pusryčiai į lovą, šilti žodžiai ar masažas po įtemptos darbo dienos. Darydami gera kitiems, patys jaučiamės laimingi. O laimė gimdo laimę. Tačiau yra vienas „bet“: partneris turi įvertinti jūsų pastangas ir nelikti skolingas už šiuos mažus, tačiau kartu didelius darbus. Nustatyta, kad sutuoktiniai, kurie jaučia dėkingumą vienas kitam už kasdienes smulkmenas, yra laimingesni ir artimesni. O kaip jūs šiandien nustebinsite antrąją pusę?

Vida Press nuotr./Pora bangose
Vida Press nuotr.

5. Patirtis meilei nenaudinga 

Kurie sutuoktiniai bus laimingesni: prieš santuoką draugavę su daugiau ar mažiau partnerių? Manome, kad kuo didesnė patirtis, tuo geriau. Visgi – ne meilės srityje. Mokslininkai nustatė, kad partneriai, kurie vienas kitą suranda iš karto, yra daug laimingesni už mylimuosius, turinčius nemažą pasimatymų patirtį. 

TAIP PAT SKAITYKITE: 10 priežasčių atostogauti kartu!

Taip yra todėl, kad dabartinį partnerį esame linkusios lyginti su ankstesniais. Kuo mylimųjų buvo daugiau, tuo priekaištų sąrašas ilgesnis: vienas mokėjo puikiai gaminti, kitas buvo nepaprastai rūpestingas, romantiškas, geras meilužis, turintis humoro jausmą, charizmatiškas, mokantis išklausyti, nesiveliantis į konfliktus ir t. t. Kai neturime, su kuo lyginti, vertiname tai, ką asmuo turi geriausio. Juk kiekvienas žmogus individualus, jis neprilygs kitam, o ir nereikia, nes įsimylėjome jį būtent dėl jo unikalių savybių.

6. Svarbu, kad žmona būtų laiminga

Laiminga žmona – laimingas vyras. Ir, atvirkščiai, nelaiminga žmona – nelaimingas vyras. 

Laiminga žmona – laimingas vyras. Ir, atvirkščiai, nelaiminga žmona – nelaimingas vyras. Tai, ką intuityviai žino kiekviena moteris, dabar patvirtino Naujojo Džersio Rutgerso universiteto mokslininkai, išanalizavę daugiau nei 18 tūkst. porų duomenų. 

Štai kokią laimės lygtį sudėliojo psichologai. Vyrai, kurie santuokos kokybę vertino vienetu iš penkių, o jų žmonos vertino ketvertu, vis tiek buvo patenkinti savo gyvenimu. Tačiau jei dailioji lytis santuoką vertino neigiamai, o stiprioji – teigiamai, pastaroji nebuvo laiminga. Kodėl? 

Kai žmona jaučiasi laiminga, ji linkusi geromis emocijomis pasidalyti ir su vyru: yra dėmesingesnė, atidesnė jo poreikiams, daugiau rūpinasi namų ruoša ir kitaip prisideda prie sutuoktinio gyvenimo kokybės. Stiprioji lytis linkusi slėpti savo jausmus, tad žmonai vyro džiaugsmas jokių papildomų balų laimės skalėje neprideda. Įdomu tai, kad stipriosios lyties atstovai santuoką paprastai vertina aukštesniu balu nei jų žmonos. Galbūt jos daugiau linkusios svarstyti už ir prieš, o galbūt daugiau jėgų atiduoda norėdamos pradžiuginti vyrus, ir, regis, tai veikia.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius