Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 02 20

Vado kultas Šiaurės Korėjoje: kai žmogus tampa „dangiškuoju vadu“

Valstybėms, savo kailiu patyrusioms, ką reiškia totalitariniai režimai, asmens kultas yra pažįstamas reiškinys. Trečiajame Reiche žmonės buvo priversti garbinti Adolfą Hitlerį, Sovietų Sąjungoje – Vladimirą Leniną, o vėliau ir Josifą „tėvelį“ Leniną. Tokie kultai ne veltui dažnai praktiškai pakeisdavo religiją, kadangi vadai buvo vaizduojami kaip visa žinantys, suprantantys, niekad neklystantys antžmogiai.
Kim Jong Unas
Kim Jong Unas / 123RF.com nuotr.

Tačiau Šiaurės Korėjos režimas nuėjo daug toliau nei „įprastas“ asmenybės kultas. Pirmoje straipsnio dalyje aptarsime Šiaurės Korėjos atsiradimo aplinkybes, kultūrines, istorines vado kulto priežastis bei kelias asmenybes, iš kurių Kim dinastija sėmėsi įkvėpimo (tikriausiai, semiasi ir šiandien).

Šiaurės Korėjas atskilimas

Nuo 1910 iki 1945 metų visas Korėjos pusiasalis buvo okupuotas Japonijos, kuri tuo metu buvo stipriausias žaidėjas Pietryčių Azijos regione. Tačiau korėjiečiai, nors ir valdomi žiauriomis okupantų represijomis, nepasidavė ir ilgai priešinosi japonų valdžiai, o partizanai įsikūrė šiaurinėje pusiasalio dalyje. Partizanų ir jų vadų buvo ne vienas, tačiau žymiausias iš jų – komunistinei ideologijai didžiules simpatijas reiškęs Kim Il Sungas.

Kai Antrasis pasaulinis karas baigėsi, sąjungininkai pasidalino ne tik Europą, bet ir Aziją. Korėja buvo perkirsta pusiau ir tai lėmė ne skirstymas etniniu ar religiniu pagrindu. Kaip ir Vokietija, šalis buvo padalinta siekiant išlaikyti įtakos zonas. Šiaurinė dalis atiteko Sovietų Sąjungai, o pietinė – Jungtinėms Amerikos valstijoms.

Visiškai natūralu, jog Sovietų Sąjunga labai patiko komunistinę ideologiją šlovinantis Kim Il Sungas. 1945 metų spalį jis buvo prisaikdintas Šiaurės Korėjos liaudies laikinojo komiteto pirmininku.

Sovietai manė sužaidę itin progingai: į postą paskirtas komunistas, tad net ir pasitraukus iš šalies, ši teritorija išliks įtakos zonoje. Negana to, iš pietinės dalies pasitraukus Jungtinėms Amerikos valstijoms, Kim Il Sungas pradėjo karą, siekdamas visą šalį pavergti jo valdžiai.

123RF.com nuotr./Monumentas, vaizduojantis šlovingą karo epizodą Šiaurės Korėjoje
123RF.com nuotr./Monumentas, vaizduojantis šlovingą karo epizodą Šiaurės Korėjoje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius