Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Ar maisto papildai plaukams tikrai padeda ir ką vartoti vietoj jų?

Plaukai nuo seno laikomi grožio etalonu ir su tuo pakovoti sunku – jie įrėmina mūsų veidą, paryškina bruožus, todėl natūralu, kad jų norisi vešlių, sveikų ir spindinčių. Tik štai ką daryti, jei tokių nedavė gamta ir prie to prisidėjo netinkamas gyvenimo būdas? Ar įvairūs maisto papildai padeda plaukams, ypač jei jie smarkiai slenka ar išplonėja?
Riebaluota galva
Plaukai / 123RF.com nuotr.

Plaukų slinkimo, išplonėjimo arba išretėjimo priežasčių gali būti daug – tai lemia ir hormoniniai pakitimai, ir stresas ar dietos, apribojančios tam tikras maisto grupes, ir įvairios ligos – tarkime, pastebėta, kad dalies prasirgusiųjų koronavirusu plaukai keletą mėnesių slenka gausiau.

Plaukų slinkimą lemia ir sezonai, ypač pavasaris bei ruduo, kaip ir senėjimas, skalpo ligos ir netinkama plaukų priežiūra. Taip pat – mitybos sutrikimai, dėl kurių visas organizmas ir ypač plaukai bei oda pritrūksta būtinų mineralinių medžiagų bei vitaminų.

Tokiais atvejais, kuomet susiduriama su rimtesnėmis plaukų problemomis, pradedame suprasti, kad vien įprasta plaukų priežiūra jau nepadės – reikia pastiprinimo. Tik kokio? Apie tai pasidomėjo portalas shape.com.

Su plaukų sveikata dažniausiai siejami du vitaminai – biotinas (B7) ir vitaminas D, taip pat du mineralai – cinkas ir geležis. Biotinas pagerina plauko išvaizdą, o vitaminas D susijęs su sveiko plauko augimu. Geležis reikalinga norint, kad plaukai gražiai augtų ir gebėtų atsistatyti, o kai geležies trūksta, plaukai pradeda slinkti. Cinkas reikalingas plaukų folikulų atsistatymui.

Dar trūksta mokslinių įrodymų, jog konkrečiai šių vitaminų bei mineralų vartojimas papildų pavidalu išties paskatintų plaukus augti greičiau, sveikesnius ir vešlesnius. Iš kitos pusės, manoma, kad šių vitaminų bei mineralų trūkumas tikrai gali paaštrinti plaukų problemas. Pavyzdžiui, jei jums trūksta biotino, plaukai gali pradėti augti plonesni ir šiurkštesni. O didelė vitamino D stoka siejama su alopecija (išplikimu tam tikrose galvos vietose).

Tiesa, kaip rašo shape.com, jei nepasidomėję, ar jums tikrai trūksta šių medžiagų, pradėsite jų vartoti dideliais kiekiais, tai gali turėti šalutinių reiškinių, ypač jei kalbame apie geležį bei cinką. Kristin Draayer teigia, kad neadekvačiai didelis šių medžiagų vartojimas, nepasitarus su specialistais, netgi gali paskatinti plaukų slinkimą.

Tad apibendrinant, minėti vitaminai bei mineralai, vartojami kaip maisto papildai, pagelbėti jūsų plaukams gali tik tuo atveju, jei jūsų plaukų problemos yra tiesiogiai susijusios su vitaminų bei mineralų trūkumu, o ne su kitomis priežastimis, sako dr. Anya Rosen. Dėl to rekomenduojama dėl plaukų problemų pirmiausia pasitarti su specialistais, o ne užsiimti savigyda.

Koks maistas patinka plaukams

Žinoma, sau tikrai nepakenksite, jei vartosite sveiką maistą, kuriame yra reikalingų plaukams vitaminų ir mineralų. Juolab kad tos pačios rūšies maiste jų yra gausu.

Štai biotino gausite iš kiaušinių, grybų, lašišos, batatų, avokadų, saulėgrąžų sėklų, jautienos ar vištienos kepenėlių. Vitaminas D organizme pasigamins pabuvus atviroje saulėje, taip pat papildomai vartojant riebių žuvų, kiaušinių, pieno produktų.

Geležies gausu raudonoje mėsoje, špinatuose, ankštinėse daržovėse. O siekiant, kad organizmas geležį pasisavintų geriau, vartokite apelsinus, brokolius ir kitą maistą, kuriame yra vitamino C.

Cinko rasite mėsoje, žuvyje ir jūros gėrybėse, kiaušiniuose bei pieno produktuose, mažiau jo bus augalinės kilmės maiste, tokiame kaip pupelės, riešutai ar visų grūdo dalių produktai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius