Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atgauti vešlius plaukus – įmanoma: plaukų persodinimas nuo A iki Ž

Kokių tik priemonių nesiima plaukų retėjimo, slinkimo ar plikimo išvarginti žmonės. Tačiau atgauti vešlius, gražius plaukus – įmanoma, teigia specialistai, šiam tikslui pasitelkiantys naujausias technologijas ir mokslo žinias. Apie vieną iš būdu – plaukų transplantaciją nuo A iki Ž portalui 15min sutiko papasakoti „Hair Clinic” gydytojai dermatologai-trichologai Rasa A. Vankevičiūtė ir Tadas Raudonis.
Koliažas
Koliažas / 15min („Hair Clinic”nuotr.)

Pasak T.Raudonio, plaukų silpimo priežasčių yra devynios galybės. Jų slinkimas gali pasireikšti sezoniškai, kaip paprastai patys pacientai pastebi. Taip pat plaukų slinkimą gali provokuoti didesnis emocinis ar fizinis stresas, mitybos ar gyvenimo būdo pasikeitimai, įvairios ligos ar naudojami vaistai.

Plikimas pasireiškia irgi dėl įvairių priežasčių: autoimuninių, uždegiminių ar infekcinių skalpo odos bei plauko folikulo ligų.

„Abi šios būklės atrodo vienodai – mažėja plaukų tankis, bet jei norime jas veiksmingai spręsti, pirmiausiai reikia rasti priežastį ir parinkti tinkamiausią gydymą. Tą ir daro gydytojai trichologai. Plaukų transplantacija (persodinimas) tikrai tinka ne kiekvienam pacientui, kuris susiduria su plaukų retėjimo problemomis. Tam tikrais atvejais persodinimo griežtai nerekomenduojame, o siūlome taikyti medikamentinį gydymą“, – atkreipė dėmesį gydytojas dermatologas-trichologas.

„Hair Clinic” nuotr./Tadas Raudonis
„Hair Clinic” nuotr./Tadas Raudonis

Pirma plaukų transplantacija – prieš 70 metų

Pirmąją plaukų transplantaciją 1952 metais Niujorke atliko gydytojas Normanas Orentreichas. Tuometinės transplantacijos nė iš tolo nepriminė šiuolaikinių. Jų metų buvo ištraukiamas keleto milimetrų odos gabalėlis ar net visa juostelė su plaukais iš pakaušio zonos ir įsodinama į plinkančią zoną. Tai lemdavo labai nenatūralius rezultatus – plaukai augdavo kuokšteliais, kaip lėlėms.

Kokių rezultatų plaukų transplantacija leidžia pasiekti šiandien?

Pasak gydytojos A.R.Vankevičiūtės, šiandien plaukų transplantacija labai patobulėjusi. Taikant FUE (folikulinio vieneto ekstrakcijos) metodą iš donorinės zonos imami plaukai atliekant 0.7-0.9 milimetrų pjūvius, o implantuojant plaukus atliekami apie 1 milimetrų pjūviai plinkančioje zonoje. „Tai leidžia pasiekti itin natūralius rezultatus be jokių randų. Šiandien tai itin populiari procedūra ir, kai ji gerai atlikta, eilinis žmogus neatkreipia dėmesio, net nepastebi, kad žmogui persodinti plaukai. Tokio tikslo visada siekiame ir mes“, – sakė gydytoja.

„Hair Clinic” nuotr./10 mėnesių po plaukų transplantacijos
„Hair Clinic” nuotr./10 mėnesių po plaukų transplantacijos

Pagrindinė baimė – kad skaudės

Prieš procedūrą dauguma pacientų vis dar bijo, kad skaudės plaukų persodinimo metu ir po procedūros. „Tokiems pacientams juokaudama sakau, kad jei man būtų buvę galima pasirinkti, ar ryžtis plaukų persodinimui ar šalinti protinius dantis, mieliau būčiau pasirinkusi plaukų persodinimo diskomfortą, kadangi jis yra visiškai minimalus, o pati procedūra - neskausminga - yra taikomas efektyvus nuskausminimo būdas, kuris pacientui užtikrina maksimalų komfortą visos procedūros metu“, – pasakojo gydytoja dermatologė-trichologė.

Plaukų transplantacija vidutiniškai trunka 6–8 valandas. Esminis jos principas – plaukų folikulų perkėlimas iš sveikos ir neplinkančios donorinės (t.y. nugarinės skalpo dalies) zonos į plikimo pažeistą arba recipiento zoną. „Mūsų klinikoje taikoma pažangiausia ir populiariausia FUE arba folikulinio vieneto ekstrakcijos metodika“, – pabrėžė A.R.Vankevičiūtė.

„Hair Clinic” nuotr./Dermatologė-trichologė Rasa Aurelija Vankevičiūtė
„Hair Clinic” nuotr./Dermatologė-trichologė Rasa Aurelija Vankevičiūtė

Pagrindiniai FUE plaukų transplantacijos etapai

Pagrindiniai FUE plaukų transplantacijos etapai yra keturi:

1. Plaukų linijos dizainas.

„Hair Clinic” nuotr./Prieš plaukų transplantaciją
„Hair Clinic” nuotr./Prieš plaukų transplantaciją

Prieš procedūrą ryte pacientas susitinka su procedūrą atliksiančiu gydytoju, aptaria iškilusius klausimus, paaiškinama procedūros eiga, suformuojamas plaukų augimo linijos dizainas – atliekami matavimai milimetrų tikslumų, įvertinama individuali veido ir skalpo anatomija, sudaroma natūraliausiai pacientui dabar ir ateityje atrodysianti plaukų linija.

2. Recipiento zonos paruošimas. Pacientui dažniausiai nutrumpinami plaukai, atliekama lokali anestezija. Tai reiškia, kad pacientas procedūros metu nėra užmigdomas, gali aktyviai bendrauti su gydytojais. Išplikusioje zonoje atliekama daug mažų skylučių (0.9-1.3 mm) tinkamu kampu, pasvirimu ir tankiu siekiant kuo natūralesnio plaukų augimo.

3. Donorinių plaukų folikulų išgavimas. Pacientas apsiverčia ant pilvo, kol gydytojai „darbuojasi“ nugarinėje skalpo zonoje, kur mažyčiu motorizuotu 0.7-0.9 mm skersmens grąžteliu atliekami cilindriniai pjūviai aplink plaukų folikulus, taip juos atlaisvinant nuo aplinkinių audinių. Vėliau folikulai ištraukiami, rūšiuojami ir laikomi žemoje temperatūroje, kol bus implantuoti atgal.

„Hair Clinic” nuotr./Donorinė zona po transplantacijos
„Hair Clinic” nuotr./Donorinė zona po transplantacijos

4. Folikulų implantacija recipiento zonoje. Išgauti plaukų folikulai po vieną mažyčiais pincetais įsodinami į procedūros pradžioje padarytas skylutes.

Itin juvelyriškam darbui reikalingas didelis susikaupimas, speciali didinanti optika ir didelė bei darniai darbuotis kartu įgudusi specialistų komanda.

Ką reikia žinoti pacientui prieš ir po procedūros?

Atsakydamas į šį klausimą gydytojas T.Raudonis visų pirma akcentavo konsultaciją su gydytoju, kurios metu sprendžiama, ar plaukų transplantaciją išvis įmanoma ir verta atlikti. O gal panašių ar dar geresnių rezultatų galime pasiekti pasitelkus konservatyvų gydymą?

„Iš 10 pacientų, kurie kreipiasi dėl plaukų transplantacijos, procedūrą atliekame tik vienam ar dviems pacientams. Jei visgi nusprendžiame atlikti transplantaciją, ypatingo pasiruošimo nereikia – tik atlikti tam tikrus kraujo tyrimus likus keletui dienų iki procedūros“, – sakė gydytojas dermatologas-trichologas.

Klinikos nuotr./„Hair Clinic”
Klinikos nuotr./„Hair Clinic”

Po procedūros pacientai gauna instrukcijas, kaip elgtis: kokius medikamentus (antibiotikus, vaistus nuo tinimo) naudoti, kaip prižiūrėti įsodintus plaukus. Po maždaug trijų dienų pacientas atvyksta pirmajai apžiūrai ir galvos plovimui, vėliau reguliariai lankosi kas 1-3 mėn. kol išryškėja galutinis rezultatas.

Kaip atkreipė dėmesį gydytojas, pacientai turi suprasti, kad transplantacija nėra būdas išspręsti problemą daugiau nebesirūpinant savo plaukais. Norint gražių ir ilgalaikių rezultatų, tam tikra plaukų priežiūra bus reikalinga visą likusį gyvenimą.

Prigyja 90-95 procentai persodintų folikulų

Kokia dalis iš paciento donorinės zonos persodintų plaukų svogūnėlių nesunyksta ir nuo ko tai priklauso? Pasak gydytojos Rasos, tai priklauso ne tik nuo specialistų darbo, bet ir nuo to, kaip pacientas po procedūros prižiūri naujai implantuotus plaukus.

Procedūros metu plaukų folikulams tiek išėmimo, tiek implantacijos etapais turi būti užtikrinamos tinkamos sąlygos. Tai reikalauja ne tik specialistų kruopštumo, bet ir finansinių resursų. Išimti plaukų folikulai laikomi specialiame skystyje, kuris užtikrina jų gyvybingumą, siekiant pasiekti kuo didesnį prigyjančių folikulų skaičių.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Plaukų transplantacijos klinikos „Hair clinic“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Plaukų transplantacijos klinikos „Hair clinic“

„Įprastai prigyja 90-95 procentai persodintų folikulų. Jų prigijimui labai kenkia ir šį procentą mažina rūkymas, todėl savo pacientams po persodinimo rekomenduojame vengti nikotino bet kokiu pavidalu“, – pabrėžė A.R.Vankevičiūtė.

Įdomu, kad kito žmogaus plaukai negali būti naudojami persodinimui, nes mūsų organizmas juos kaip svetimkūnius atmestų.

Kiek trunka sveikimo laikotarpis ir kada jau galima džiaugtis rezultatais?

Po plaukų transplantacijos gydytojas Tadas savo pacientams rekomenduoja savaitę pailsėti namuose. „Funkciškai jie būna darbingi kitą dieną ir jaučiasi gerai. Po savaitės jau galima užsidėti nespaudžiančią kepurę. O po dviejų savaičių nukrenta visi šašeliai ir išlieka tik nežymus skalpo odos paraudimas, kurio intensyvumas priklauso nuo to, kaip pacientai prižiūri savo odą po procedūros“, – vardijo gydytojas dermatologas-trichologas.

Po mėnesio dauguma įsodintų plaukų iškrenta ir nelieka jokių požymių apie plaukų persodinimą. Tačiau rezultatų reikia šiek tiek palaukti. Galutinis vaizdas vertinamas po 10-12 mėn., nors jau po 3-4 mėn. matomi pirmieji nauji plaukai.

„Hair Clinic” nuotr./1 mėnuo po plaukų transplantacijos
„Hair Clinic” nuotr./1 mėnuo po plaukų transplantacijos

Dažniausias nepageidaujamas reiškinys po plaukų persodinimo yra tinimas. Pasak gydytojo Tado, tai visiškai normali reakcija, nes procedūros metu į skalpo odą suleidžiama nemažai skysčių, kurie gali nusileisti į veidą. Norint to išvengti pacientams pirmosiomis dienomis reikia nešioti spaudžiančią juostą ant kaktos.

„Hair Clinic” nuotr./Mėnuo po plaukų transplantacijos
„Hair Clinic” nuotr./Mėnuo po plaukų transplantacijos

Infekcijos rizika sumažinama skiriant medikamentų ir kasdien plaunant galvą po persodinimo pagal specialias instrukcijas. Praėjus savaitei-dviems galimas lengvas dilgčiojimo ir niežėjimo jausmas odoje, tai irgi yra normalu, kadangi vyksta odos gijimas po procedūros. Keliems procentams pacientų galimas laikinas jutimų sutrikimas dalyje intervencijos vietos, bet ir tai praeina savaime per keletą mėnesių, kol regeneruoja laisvosios nervų galūnėlės.

Efektyviausia, kai plikimas nėra labai pažengęs

Pasak gydytojo Tado, procedūra efektyviausia, kai plikimas dar nėra labai pažengęs. „Deja dažnai susiduriame su situacija, kai nuplikusi didžioji dalis viršugalvio. Tokiu atveju gali prireikti 2 ar net 3 procedūrų (jei ateityje liks pakankamai tinkamų persodinimui plaukų), todėl tenka rinktis prioritetus ir pasirenkama atlikti priekinės plaukų linijos atkūrimą. Idealu, kai tai yra derinama su ilgalaikiu kompleksiniu konservatyviu gydymu medikamentais ir procedūromis, kurie leidžia „pasukti laiką atgal“ ir grąžinti geresnę plaukų tekstūrą, pigmentaciją, žvilgesį bei tankį išretėjusiose bet dar nenuplikusiose srityse“, – patirtimi dalijosi gydytojas.

Konfidencialumas ir planavimas eina koja kojon

Ar įmanoma plaukų persodinimą atlikti be ilgų atsitraukimų nuo darbų, jeigu žmogui, pvz., nesinori viešinti asmeninio gyvenimo? Gydytoja R.A.Vankevičiūtė neabejoja, kad taip. Tinkamai viską suplanavus žmogus į nuotolinį darbą gali grįžti jau kitą dieną, o jei norisi, kad niekas nesuprastų, kas buvo atlikta, prireikia bent savaitės.

Klinikos nuotr./„Hair Clinic”
Klinikos nuotr./„Hair Clinic”

„Nustebtumėte, kokiems žinomiems, nuolat visuomenės stebimiems žmonėms esame atlikę plaukų persodinimą ir niekas to net nesuprato. Svarbiausia, viską suplanuoti iš anksto ir atsižvelgti į mūsų rekomendacijas“, – pabrėžė gydytoja dermatologė-trichologė.

Apie plaukų persodinimą po chemoterapijos ir kitų ligų

Plaukų transplantacijos atlikti negalima, kai yra aktyvus skalpo odos uždegiminis procesas (žvynelinė, seborėjinis dermatitas, infekcijos ir pan.), kai plikimas nėra stabilus, t.y. problema prasidėjo mažiau nei prieš metus arba greitai progresuoja, arba yra autoimuninės kilmės. Plaukų transplantacija atliekama, kai liga trunka daug metų arba yra remisijoje ir nebeprogresuoja.

Onkologiniams pacientams, kuriems planuojama taikyti chemoterapiją apie plaukų išsaugojimą gydytoja Rasa rekomenduotų pradėti kalbėti prieš gydymą su savo chemoterapeutu: „Yra sukurti metodai, kurie leidžia išsaugoti plaukus, ir, kiek žinau, Lietuvoje tokia galimybė taip pat egzistuoja bei vis dažniau naudojama. Vieni chemoterapiniai vaistai plaukus sunaikina negrįžtamai, kiti – tik laikinai. Paprastai pacientams po chemoterapijos skiriamas plaukų augimą skatinantis gydymas, transplantacijos galimybės būna ribotos, kadangi chemoterapija pažeidžia visus – taip pat ir donorinės srities plaukus, todėl nebūna iš kur paimti transplantacijai tinkamų folikulų“.

Įdomu, kad plaukų transplantacijos atliekamos ir į randus. Pasak gydytojos dermatologės-trichologės, tai pacientams suteikia daugiau pasitikėjimo ir padeda atsikratyti kompleksų, bet ir čia galioja esminė taisyklė: turi būti iš kur jų paimti.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Plaukų transplantacijos klinikos „Hair clinic“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Plaukų transplantacijos klinikos „Hair clinic“

Pacientai nuo 3 iki 80 metų, dvigubai daugiau vyrų

Paklaustas, kokią dalį pacientų sudaro vyrai ir kokią moterys, koks amžius, socialinis statusas dominuoja, gydytojas Tadas sakė, kad į konsultacijas atvykstančių pacientų amžius labai įvairus, nuo 3 iki 80 metų, visgi didžiąją dalį sudaro vidutinio amžiaus 30-40 m. pacientai.

Didesnė dalis vyrų, nei moterų. „Kalbant apie androgeninę alopeciją, kuri sudaro turbūt apie 90 proc. visų pacientų, tai vyrams ji beveik dvigubai dažnesnė. O ką veikia žmonės gyvenime, kokiame būste gyvena ar kokią mašiną vairuoja mes neklausinėjame, tai ir atsakyti negalime, nebent jie patys pasipasakoja transplantacijos metu. Esame atlikę transplantacijas labai įvairiems žmonėms - nuo vairuotojo ar pagalbinio darbuotojo iki tarptautinės kompanijos vadovo“, – sakė „Hair Clinic” gydytojas dermatologas-trichologas.

Kainuoja panašiai, kaip danties implantas

Ar ateityje plaukų persodinimas, kaip, pvz., dantų protezavimas, bus savaime suprantamas ir kone visuotinai naudojamas, ar išliks estetinė procedūra, kurią rinksis žmonės, norintys atrodyti puikiai?

Gydytojas T.Raudonis ir dabar plaukų persodinimo nevadintų vien estetine procedūra, nes daliai vyrų plikimas yra labai didelę įtaką kasdienei gyvenimo kokybei turinti problema, dėl kurios jie gali prarasti pasitikėjimą savimi, pradėti jausti nevisavertiškumą. Normalu ir visada išliks dalis vyrų, kuriems nėra sunku su tuo susitaikyti ir tiesiog skustis galvą, ypač jei tai tinka prie veido bruožų.

123RF.com nuotr./Plikė
123RF.com nuotr./Plikė

„Paslaugos prieinamumas ateityje žinoma gerės, tačiau ar procedūra taps pigesnė – sunku pasakyti. Procedūros kaina Vakarų šalyse ne šiaip sau aukštesnė nei Rytuose: didesnė procedūros savikaina, bet dar svarbiau yra kvalifikuoti specialistai, galintys išgauti natūralų rezultatą, o ne akivaizdžiai dirbtinus plaukus, kaip dažnai susiduriame konsultuodami pacientus po Turkijoje ir kitose šalyse pigiau atliktos transplantacijos. Pinigai taupomi kokybės sąskaita – procedūrą atlieka ne gydytojai, o žmonės be medicininio išsilavinimo, procedūra atliekama kai jos nereikia ar negalima atlikti ir t.t.“, – darbo kasdienybe dalijosi gydytojas dermatologas-trichologas.

Gydytoja R.A.Vankevičiūtė atkreipė dėmesį, kad plaukų persodinimo procedūra dažniau atliekama vyrams nei moterims, tačiau vyrai nelabai turi su kuo palyginti estetinių procedūrų kainų. Moterims tai padaryti kur kas lengviau. „Taigi, plaukų persodinimas kainuoja panašiai kaip danties implantas, arba moterims krūtinės pakėlimo su implantais operacija“, – sakė „Hair Clinic“ gydytoja dermatologė-trichologė.

123RF.com nuotr./Plaukų persodinimas
123RF.com nuotr./Plaukų persodinimas

Kaip rodo istorija, medicinos mokslas eina minimalizmo linkme. Kalbant apie plaukų implantavimą, viskas prasidėjo nuo juostelės odos išpjovimo imant donorinius plaukus, 5 mm odos plotelių persodinimo, o dabar imama po 1 folikulą naudojant 0.7-0.9 mm grąžtelius.

„Netolimoje ateityje turbūt rinksime tik dalį folikulo iš donorinės zonos naudodami 0.4-0.6 mm grąžtelius. Taip pat kuriamos specialios medžiagos prailginančios iš kūno išimto plauko folikulo gyvybingumą, taip užtikrinant dar geresnius plaukų prigijimo rezultatus“, – apibendrino gydytojas T.Raudonis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius