-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atrodote nuolat pavargę, liūdno žvilgsnio? Žinomas chirurgas atsako, kada užkritusių vokų pakėlimo nepakanka ir kokie galimi sprendimai

Kolegos darbe ar sutikti pažįstami vis teiraujasi – kodėl tokie pavargę ar liūdni? O gal ir patys rytais pažvelgę į veidrodį pagalvojate, kad žvilgsnis metams bėgant darosi vis liūdnesnis, nors jaučiatės gerai ir esate pozityviai nusiteikę dienai? Neretai būtent dėl šio estetinio momento į plastinės chirurgijos gydytojus kreipiasi pacientai, kurių viršutiniai akių vokai užkritę ar antakių linija nusileidusi žemyn ir dėl to jie atrodo nuolat pavargę, liūdni. Būna, tai tampa ne tik estetine, bet ir medicinine problema. Kai kuriais atvejais viską išsprendžia akių vokų plastika, tačiau kartais specialistai rekomenduoja endoskopinę antakių ir kaktos pakėlimo operaciją. Žinomas plastinės chirurgijos gydytojas dr.Ernest Zacharevskij atskleidžia, kaip pašalinti nuovargio įspūdį bei vėl džiaugtis besišypsančiu žvilgsniu. Taip pat – kada užtenka vokų plastikos, o kada nesudėtinga endoskopine operacija rekomenduojama kelti būtent antakių liniją.
Gyd. E. Zacharevskij
Gyd. E. Zacharevskij / SV Plastic nuotr.

Liūdnas ir pavargęs žvilgsnis – kas tai lemia?

„SV Plastic“ – viename Lietuvos žinomiausių plastinės chirurgijos centrų – operuojantis plastinės chirurgijos gyd. dr. Ernest Zacharevskij sako, kad liūdnos ir pavargusios akys yra gana dažna estetinė ir medicininė problema, dėl kurios kreipiasi pacientai. Specialistas patikslina – kai kalbame apie estetiką bei išraiškingą žvilgsnį, jį lemia labai daug veiksnių. „Visų pirma, mūsų visų akys yra labai skirtingos, pas vienus jos itin išraiškingos, pas kitus – mažesnės, giliai akiduobėse. Analizuodami kiekvieno paciento atvejį, taip pat įvertiname veido anatomiją – viršutinius ir apatinius akių vokus, aplinkinės odos būklę, antakių anatominę padėtį ir kita“, – vienus esminių akių išraiškingumą lemiančių aspektų įvardina specialistas.

Jis sako, kad dažniausiai besikreipiantieji yra vyresnio amžiaus – pacientų veido audiniai nebėra tokie elastingi ir todėl būna natūraliai nusileidę žemyn. Moterys dažniausiai kreipiasi jau įkopusios į penktąją dešimtį, vyrai kiek vėliau – į šeštąją. Gydytojas atkreipia dėmesį, kad vyrams pavargusio žvilgsnio problema itin aktuali, jau vien dėl to, kad vyrų antakių linija yra natūraliai žemiau nei moterų. Tiesa, kur kas rečiau, bet yra ir jauno amžiaus pacientų, kurių antakiai natūraliai yra labai žemai. Tokiais atvejais pacientų netenkina estetinis vaizdas ar pastebimos tam tikros medicininės indikacijos, pavyzdžiui, susiaurėjęs periferinio matymo laukas.

Svarbu galvoti ne tik apie estetinius aspektus, bet ir medicinines indikacijas

E.Zacharevskij sako, kad vertinant pavargusio žvilgsnio problematiką labai svarbu skirti du aspektus – medicininį ir estetinį. Estetinės indikacijos yra tam tikri prieš tai minėti momentai, kai užkritusi akių vokų oda ar nusileidusi antakių linija keičia išvaizdą, sudaro nuolatinio nuovargio įspūdį. Tačiau yra ir medicininių indikacijų, žinoma, labiausiai susijusių su matomumo suprastėjimu – tokiais atvejais pacientų netenkina ne tik estetinis vaizdas, bet ir, pavyzdžiui, juntamas akių nuovargis, besikartojantys akių uždegimai, susiaurėjęs periferinio matymo laukas ir pan.

Gyd. E. Zacharevskij nuotr./Endoskopinis antakių ir kaktos pakėlimas padeda išspręsti tiek estetines, tiek medicinines problemas, kurias sukelia itin žema antakių linija
Gyd. E. Zacharevskij nuotr./Endoskopinis antakių ir kaktos pakėlimas padeda išspręsti tiek estetines, tiek medicinines problemas, kurias sukelia itin žema antakių linija

„Jeigu kalbame apie medicininę pusę, vertiname matomumą ir kitus aspektus. Neretai atliekamas periferinio matymo testas, kurio metu įvertinama, kiek užkritusios akių vokų odos ar antakio audinio dengia periferinį žvilgsnį. Kita situacija, kai kreipiasi pacientai, susidūrę su rimtais sveikatos iššūkiais ir jų padariniais. Pavyzdžiui, dėl veido paralyžiaus užkritusia viena ar kita veido puse“, – pasakoja gyd. dr. E. Zacharevskij.

Kada pakanka akių vokų plastikos, o kada efektyvų rezultatą pasiekti padės tik antakių pakėlimas?

Vis dėlto, gydytojas pastebi, kad dažniausiai pagrindinė priežastis, kodėl į plastinės chirurgijos specialistus kreipiasi pacientai – estetinės indikacijos ir atviresnio, jaunesnio veido lūkestis. Pavargusiu žvilgsniu besiskundžiantiems dažniausiai galimi keli sprendimo būdai – kartais pakanka viršutinių (arba viršutinių ir apatinių) vokų plastikos, o kartais aptariamas ir endoskopinis kaktos ir antakių pakėlimas. Tiksliau – antakių ir kaktos. Kaip žinoti, kuri operacija leistų pasiekti efektyviausią rezultatą?

Tai gali pasakyti tik patyrę profesionalai, individualios konsultacijos metu. Vis dėlto, gydytojas dalinasi tam tikrais pastebėjimais, kurie situaciją gali leisti objektyviau įsivertinti ir patiems. „Jeigu mes kalbame apie viršutinių akių vokų ženklų odos perteklių, kai odos klostė dengia blakstienų kraštą ir sumažėja periferinis akiplotis, tuomet mes galime kalbėti apie viršutinių vokų plastinę operaciją“, – sako specialistas ir priduria, kad sudėtingesniais atvejais to gali ir nepakakti.

„Jeigu antakiai yra nusileidę, ypač jų šoniniai kraštai, tuomet net ir pašalinę viršutinio voko odos perteklių, mes nematysime norimo estetinio rezultato. Ypač jei akys yra gilios. Taip, žmogus pats žinos, kad vokų plastika atlikta ir jaus, kad nebėra odos pertekliaus, bet vienaip ar kitaip šone bus gana nemažai perteklinės antakio odos, tad pavargęs žvilgsnis toks ir liks“, – sako plastinės chirurgijos gydytojas.

Specialistas įvardina dar vieną situaciją – būna, kreipiasi pacientai, kuriems jau buvo atlikta, pavyzdžiui, viršutinių akių vokų plastika, bet po kurio laiko rezultatas jų nebetenkina. „Kartais pacientai atvyksta su jiems nerimą keliančiais klausimais – galbūt pirmosios procedūros metu jiems buvo pašalintas nepakankamais perteklinės odos kiekis ir dėl to žvilgsnis vėl liūdnas. Tačiau problema dažnu atveju būna ne viršutiniai vokai, o pakitusi anatominė antakių padėtis – jų linija yra žemai. Tada, vertiname, kaip atrodo veidas vos kilstelėjus antakius. Kai jie atsiduria tinkamoje padėtyje, labai

greitai tampa aišku, kad vokas teisingai operuotas, bet problema dabar slypi antakių pozicijoje“, – esminį skirtumą pabrėžia E.Zacharevskij.

Pirmasis žingsnis – konsultacija, kurios metu pokyčius galite ne tik aptarti, bet ir pamatyti!

Profesionali konsultacija – pirmasis žingsnis atviresnio žvilgsnio link. Būtent jos metu patyrę profesionalai nusprendžia, reikalinga akių vokų plastika, endoskopinis antakių ir kaktos pakėlimas ar net kompleksinė procedūra. Jeigu plastinės chirurgijos gydytojai mato, kad nepakanka tik vokų odos pertekliaus pašalinimo, vertinamas antakių linijos pakėlimo poveikis siekiant norimo estetinio rezultato. Yra du būdai, kurie leidžia pacientams pamatyti, kaip jų veidas pasikeis ir „atsivers“ po endoskopinio antakių ir kaktos pakėlimo – tam galima naudoti kompiuterines programas arba tiesiog specialias juosteles.

„Konsultacijos metu atliekami matavimai, kuriais mes stengiamės parodyti pacientams, kaip atrodytų jų veidas, jei antakiai būtų tinkamoje estetinėje padėtyje. Pokytį parodyti galime kompiuterinėmis programomis – tai inovatyvus, tačiau ne visuomet tiesioginį efektą perteikiantis būdas. Dažnai efektyvesnis variantas yra specialių juostelių panaudojimas – jomis modeliuojama ir pakeliama kakta, antakiai. Būtent tada realiai matome visai kitokį žvilgsnį – audiniai nedengia akių ir veidrodyje išvystame besišypsančias akis ir atviresnį veidą. Užtenka modeliuoti vieną pusę ir iškart matome, kiek geriau ji atrodo ir ar reikia ne tik viršutinių akių vokų plastikos, bet ir antakių pakėlimo operacijos“, – apie konsultaciją bei galimybę pamatyti rezultatą dar konsultacijos metu pasakoja plastinės chirurgijos gyd. dr. E.Zacharevskij.

Apie endoskopinį antakių bei kaktos pakėlimą – operacija ir pooperacinis laikotarpis

Ne be reikalo procedūra vadinama endoskopiniu kaktos ir antakių pakėlimu – procedūros metu pakeliamas minkštųjų audinių kompleksas nuo antakių iki plaukų linijos. Tiesa, priešingai nei gali nuskambėti, tai nėra sudėtinga ar matomas žymes paliekanti operacija. „Endoskopinis antakių pakėlimas tai operacija, kai mes naudojame specialią techniką – modeliuojame audinius naudodami endoskopą ir kitus instrumentus. Odos klostės nėra šalinamos. Esminis endoskopinio antakių pakėlimo privalumas – mes labai preciziškai matome vaizdą per kameras, išsaugojame anatomines struktūras ir galime saugiai, per labai mažus pjūvius pakelti visus minkštuosius audinius kaktos srityje. Pjūviai atliekami plaukuotoje galvos dalyje ir yra išties maži, iki vieno centimetro, išvengiame lokalios alopecijos“, – operaciją apibūdina bei jos esminius privalumus įvardina gydytojas.

Gyd. E. Zacharevskij nuotr./Per mažus pjūvius endoskopu keliami visi minkštieji kaktos audiniai – vaizdas preciziškai matomas per kameras, išsaugojamos anatominės struktūros, odos klostės nėra šalinamos
Gyd. E. Zacharevskij nuotr./Per mažus pjūvius endoskopu keliami visi minkštieji kaktos audiniai – vaizdas preciziškai matomas per kameras, išsaugojamos anatominės struktūros, odos klostės nėra šalinamos

Jis sako, kad kaip ir po kiekvienos operacijos gali atsirasti tinimas ar mėlynės, tačiau, jei gijimo procesas sklandus, pačios žaizdos sugyja labai greitai, per kelias savaites. „Kadangi odos klostės nėra šalinamos, tiesiog pakeliamas visas minkštųjų audinių kompleksas, atsistatymas yra gana greitas. Tad ir pooperacinis laikotarpis ganėtinai trumpas. Žinoma, kiekvieno paciento ar pacientės atsistatymo procesas yra labai individualus, bet kai nėra pjūvių veido zonoje, patinimus ar nedideles mėlynes galima lengvai maskuoti. Endoskopinis antakių pakėlimas – santykinai „nematoma“ operacija“, – sako E.Zacharevskij.

Rezultatai: atviras veidas, besišypsantis žvilgsnis ir...mažiau raukšlių?

Žinomas plastinės chirurgijos gydytojas patvirtina, kad pagrindinis pasikeitimas – atviras veidas ir besišypsančios akys. Tai pagrindiniai lūkesčiai, dėl kurių pacientai kreipiasi į specialistus. Žinoma, jeigu vertinant paciento būklę yra pastebimos ir medicininės indikacijos, po operacijos situacija šiuo atžvilgiu taip pat pagerėja. Pavyzdžiui, anksčiau dėl užkritusios vokų odos ar žemos antakių linijos susiaurėjęs periferinio matymo laukas vėl prasiplečia. Apskritai, kur kas mažiau pavargsta akys.

Kalbėdamas apie estetinę pusę, E.Zacharevskij atkreipia dėmesį, kad veidas atjaunėja ne tik dėl atviro, besišypsančio žvilgsnio, bet ir mažesnio raukšlių kiekio: „Pakėlus minkštuosius audinius, ženkliai sumažėja ir horizontalių kaktos raukšlių kiekis, gilumas. Po operacijos raumuo, kuris prieš tai stipriai kilnojo antakius į viršų, tiek nebeapkraunamas – antakiai pakelti ir raumeniui nebereikia nuolat jų kelti. Tai sumažina raukšlių kiekį ir veikia kaip jų formavimosi prevencija.“

Specialistas džiaugiasi, kad šios operacijos rezultatai, kaip pats sako – labai ilgalaikiai. Apytikriai jie gali išlikti apie 7 metus ir ilgiau. Nuo ko tai priklauso? Yra ne vienas veiksnys, bet gydytojas pabrėžia – labai daug lemia pacientų gyvenimo būdas. Taip pat, jei laikui bėgant pacientams tenka kovoti su sunkiomis ligomis ar, pavyzdžiui, netenkama daug kūno svorio, tai paveikia rezultatus. Jei viskas stabilu, rezultatu pacientai gali džiaugtis ilgai.

Geresniam rezultatui pasiekti – kompleksinė operacija?

Gydytojas dalinasi, kad sudėtingesniais atvejais nė netenka svarstyti, kuri operacija – vokų plastika ar antakių pakėlimas – efektyviausiai atlieps medicinines ir estetines indikacijas. Būna, kad reikalingos abi procedūros – kompleksinė akių vokų bei endoskopinio antakių ir kaktos pakėlimo operacija. „Endoskopinį antakių pakėlimą kartais kombinuojame su viršutinių ir apatinių akių vokų plastika, veido liposkulptūra ir kitomis procedūromis. Tai yra labai individualu. Vėlgi, jei pacientams jau buvo atlikta akių vokų plastika, taip pat galime svarstyti, galbūt keliant antakius galime kartu pašalinti ir senosios operacijos randą. Konsultacijos metu kartu sprendžiame, ko reikėtų, kad galutinis estetinis vaizdas tenkintų“, – patikslina specialistas.

Atrodote nuolat pavargę ir liūdnų akių, o gal dėl užkritusių akių vokų ar žemos antakių linijos išties greičiau pajuntate akių nuovargį, skundžiatės susiaurėjusiu periferinio lauko matymu? Minėtosios procedūros daugeliu atvejų gali atliepti tiek estetines, tiek medicinines indikacijas. Dvejones, kas iš tiesų suteiktų efektyvų rezultatą ir grąžintų atvirą, džiaugsmingą žvilgsnį, išsklaidys tik patyrę specialistai. Galbūt šis ruduo bus naujas startas ne tik ambicingų tikslų, bet ir išsvajotų pokyčių atžvilgiu?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius