Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Juvelyro patarimai: kaip neapsigauti renkantis prabangius papuošalus?

„Ne viskas auksas, kas auksu žiba“ – byloja lietuviška patarlė, jai pritaria ir juvelyrikos meistras Edmundas Daunoravičius.
Juvelyras Edmundas Daunoravičius
Juvelyras Edmundas Daunoravičius / Asmeninio archyvo nuotr.

Daugiau kaip dešimtmetį savomis rankomis iš prabangių metalų, natūralių akmenų bei brangakmenių vienetinius juvelyrikos dirbinius kuriantis menininkas atskleidžia, į kokius spąstus išpardavimų laikotarpiu įpuola papuošalus dovanojantys lietuviai ir ką jiems reikėtų daryti, kad prabangi dovana spindėtų ne vienerius metus, rašoma „Runa juvelyrika“ pranešime žiniasklaidai

2022 m. statistikos portalo Statista.com duomenys rodo, jog papuošalai yra viena iš populiariausių kalėdinių dovanų prekių. Po eglute rasti spindintys žiedai, pakabukai bei auskarai pradžiugina ne tik moteris, bet ir vyrus, tačiau E.Daunoravičius įspėja, jog sprendimas dovanoti papuošalus turi būti gerai apgalvotas.

„Jeigu papuošalą perkate ne iš juvelyro, o iš masinės gamybos parduotuvių, prekybos centrų „salelių“, būtinai pagalvokite, ar papuošalai bus nešiojami kiekvieną dieną, ar tik ypatingomis progomis. Nuo to priklausys, kaip ilgai jais džiaugsitės“, – sako juvelyras E.Daunoravičius.

Vilioja papuošalų spindesys

Nors kokybiškai pagaminti papuošalai yra ilgaamžiai, tačiau masinės gamybos produktai, pasak juvelyro, dažniausiai puikia kokybe nepasižymi. Galima pastebėti, kad papuošalas ilgainiui pakeičia spalvą, ji nusitrina, iškrenta brangakmeniai, sulinksta ar nulūžta papuošalo detalės – visa tai yra prastos kokybės ir, dažniausiai, masiškai gamintų juvelyrinių dirbinių ženklas.

„Masinė gamyba jau savaime nusako pagrindinį skirtumą nuo rankomis gamintų papuošalų – šios srities gamintojų pagrindinis tikslas yra paruošti kuo daugiau vienetų, kuo mažesniais kaštais, todėl dažniausiai kokybei dėmesio neskiriama tiek, kiek skiriama prabangios autorinės juvelyrikos atveju. Tokių gaminių konstrukcijos būna maksimaliai išplonintos, akmenys įtvirtinti nesaugiai, nevienodai ir dauguma detalių susidėvės per labai trumpą laiką“, – pasakoja juvelyras.

Pasak E.Daunoravičiaus, masinei prekybai skirti papuošalai paprastai būna ne tik išploninti, bet ir padengti rodžiu. Būtent ši medžiaga suteikia papuošalams ryškesnį švytėjimą, kuris ir privilioja kalėdinių nuolaidų medžiotojus.

„Rodis yra naudojamas beveik visur: jeigu tai yra baltos spalvos metalas, tai jis, tikėtina, bus padengtas rodžiu, todėl mums ir atrodo, kad sidabro papuošalai nesiskiria nuo balto aukso papuošalų. Iš tikrųjų jie skiriasi: baltas auksas turi švelnią, šampano spalvą.

Asmeninio archyvo nuotr./Juvelyras Edmundas Daunoravičius
Asmeninio archyvo nuotr./Juvelyras Edmundas Daunoravičius

Vėlgi, rodis nėra vienareikšmiškai blogas – tam tikrais atvejais jis padeda atskleisti akmenų grožį, šiek tiek sustiprina sidabro dirbinių paviršių, jis mažiau braižosi, bet ilgainiui vis tiek nusidėvi. Todėl rodis labiau tinka papuošalams, kurie dėl savo nešiojimo vietos dėvėjimo metu nebus mechaniškai pažeidžiami – tai auskarai bei pakabukai – ir mažiau tinka dengti žiedams“, – akcentuoja juvelyras.

Prieš įsigyjant papuošalą, E. Daunoravičius taip pat pataria atkreipti dėmesį į dvi nesunkiai patikrinamas juvelyrinio dirbinio detales: svorį ir storį.

„Svorį galime pajusti paėmę papuošalą į rankas. Kalbant apie žiedus itin svarbu atkreipti dėmesį į jo storį: jei žiedo konstrukcija per plona, tuomet ateityje, prireikus jį mažinti ar didinti, tą padaryti būtų sudėtinga, kadangi žiede būtų per mažai metalo masės ir kistų visa žiedo konstrukcija“, – įspėja juvelyras.

„Komforto zonas“ turi ir žiedai

E.Daunoravičiaus teigimu, prasmingiau pirkti bei dovanoti tuos žiedus, kurie yra pagaminti su „komforto zona“. Kitaip tariant, vidinė žiedo dalis, kaip ir jo išorė, turėtų būti išgaubta – tokia struktūra garantuos kur kas patogesnį juvelyrinio dirbinio dėvėjimą.

„Jeigu kažkas atsitiko, pavyzdžiui, žaidžiant krepšinį užsigavote pirštą ar tiesiog kažkur aktyviai leidžiant laiką jums įgėlė vabzdys ir tas pirštas ištino – tai su plokščiu vidumi bei aštriomis briaunomis bus labai sunku ir skausminga tokį žiedą nuimti.

Apskritai, jeigu pagal jūsų ranką yra teisingai paskaičiuotas žiedo plotis, storis, dydis, viduje padarytas reikiamas išlinkimas, tai jūs žiedo net neturėtumėte jausti. Dėl to ir vadinama „komforto zona“: su ja dėvėti žiedą kur kas maloniau ir praktiškiau“, – tikina juvelyras.

E.Daunoravičius priduria, kad renkantis gaminius su didesniais akmenimis derėtų juos lengvai pajudinti ir įsitikinti, ar akmenys išties yra tvirtai įstatyti. Juvelyras taip pat rekomenduoja perbraukti gaminiu per megztinį arba šilkinę medžiagą, kad pamatytumėte, ar naujasis papuošalas niekur nekibs ir jį dėvėti bus patogu.

Grąžinimo garantija papuošalams negalioja

Pasak E.Daunoravičiaus, verta prisiminti ir tai, jog 14 dienų grąžinimo garantija juvelyriniams dirbiniams negalioja: mažmeninės prekybos taisyklės Lietuvoje numato, jog pirkėjo reikalavimas pakeisti įsigytą juvelyrikos dirbinį arba grąžinti už jį sumokėtus pinigus yra tenkinamas tik tada, kai pardavėjas tą padaryti sutinka, todėl rinktis juvelyrinį dirbinį reikėtų labai atsakingai.

„Jeigu dėl kažkokių aplinkybių žiedas ar kitas gaminys buvo stipriai apgadintas, tai kiekvienas juvelyrikos meistras, kuris gerbia save, savo klientus ir savo darbą, visuomet užtikrins tam tikrą paramą – niekada nebūsite paliktas su sulūžusiais gaminiais“, – sako juvelyrikos meistras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius